25/5/17

Κύριοι δανειστές με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα στραγγαλισμένο ποιος θα πληρώσει το χρέος;

Κάθε οικονομία διαθέτει μια καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων (production possibility frontier), που εκφράζει τη δυνατότητά της να παράγει αν αξιοποιεί αποτελεσματικά τους παραγωγικούς πόρους που διαθέτει. Κεφάλαιο, εργασία και επιχειρηματικότητα. Αν οι δανειστές θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους (ή πολύ μεγάλο μέρος τους), η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να παράγει πλούτο. Βραχυπρόθεσμα να αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους της και μακροπρόθεσμα (μια που μιλάμε για χρόνους μέχρι το 2060-80), να βελτιώνει χρόνο με το χρόνο την καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων. Ποιο είναι ως τώρα το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται, όπως εφαρμόζονται, στο πλαίσιο της αμφίδρομης σχέσης ελληνικών κυβερνήσεων, τρόικας και δανειστών;
Από το 2011 και μετά οι επενδύσεις στη χώρα (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) είναι μικρότερες από τις αποσβέσεις, την φυσική απαξίωση δηλαδή του παγίου κεφαλαίου της χώρας. Χάνουμε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περίπου 12 δις παραγωγικό κεφάλαιο κάθε χρόνο τα τελευταία 6 χρόνια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το εργατικό δυναμικό. Την ίδια περίοδο έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα σχεδόν 100 χιλιάδες Έλληνες το χρόνο, σε εργάσιμες ηλικίες και (εξ ορισμού) διεθνώς ανταγωνιστικοί. Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός απαξίωσης του παγίου κεφαλαίου και νεομετανάστευσης; Ότι απλούστατα η παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας (αυτό που θα παρήγαγε αν εύρισκαν δουλειά όλοι όσοι ψάχνουν για δουλειά και τα εργοστάσιά της δούλευαν στο φουλ), περιορίζεται δραματικά χρόνο με το χρόνο και η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει χρέος περιορίζεται αντίστοιχα ή αν όχι και περισσότερο.

Για τη συνέχεια Liberal


3 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Προφανώς το άρθρο αναφέρεται μόνον στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που είναι ο ένας παράγων.

    Αποφεύγει να αναφερθεί στο ότι οποιαδήποτε επιχείρηση εξαγωγική ή όχι χρειάζεται να ενισχύεται με εσωτερική κατανάλωση για να μπορεί να επιβιώσει (με εσωτερική κατανάλωση 60% των προϊόντων κατά Μίχαλο του ΕΒΕΑ, για να είναι βιώσιμη όσον ανταγωνιστική και να είναι στο εξωτερικό).

    Συνεπώς το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη εσωτερικής ρευστότητας λόγω της απάνθρωπης εδώ και 8 χρόνια μεθοδευμένης μείωσης μισθών και συντάξεων. Μεθοδευμένης ώστε να οδηγήσει στην ουσία χρεωκοπία και δήμευση του Εθνικού νκαι ιδιωτικού πλούτου

    Θυμηθείτε:
    Πώς να χρεοκοπήσεις μια χώρα και πώς να τη σώσεις.
    https://tolimeri.wordpress.com/2014/09/10/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1/

    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μεθοδευμένη μείωση της ρευστότητας της αγοράς που προκάλεσε το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τερατώδη εθνοκτόνο ανεργία.

    Θυμίζω επίσης αυτό που κάποτε είχε πει στον Σαμαρά η κ. Ντόρα και που ισχύει και σήμερα. . Του είχε πει. Πόσους θα απασχολήσουν οι επενδύσεις που οραματίζεσαι. 10.000, 20.000, 100.000; Οι πραγματικοί άνεργοι του είχε πει (όχι οι στατιστικοί) είναι 4.000.000.

    Συμπέρασμα: Χωρίς εσωτερική ρευστότητα ουδέν είναι δυνατό και μύρια έπονται, ακόμα και εθνικοί κίνδυνοι.

    Και εσωτερική ρευστότητα και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από την υποδούλωση, μπορούν να προκύψουν μόνον με ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντηση: Τα κοιτασματα!!!!! και τρωγονται ΔΝΤ-Γερμανια για το ποιος θα ωφεληθει. Αλλα το οπλο το εχει ο διεθνης σεριφης........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ιδιωτικος τομεας να κάνει ακριβως αυτο που κανω κι εγώ , δουλεύω 2 δουλειες , ξεραινω το σκ@το μου και πληρώνω σαν κερατας την εφορία μου και όσεα υποχρεώσεις ανέλαβα (δάνεια σε τράπεζες και σε τρίτους) .
    Εάν νομιζει ο αρχηγος της δρασης , οτι οι χομπίστες επειχηρηματιες μεταλεφτατωναλλων , θα επιστρέψουν μετα βαίων και κλάδων ....ας κάνει όρεξη.
    Οι αναλυτες του UNIVERSITY OF THE POUTSESTER ας λουφάξουν , αρκετά έπραξαν τον καιρο των παχιών αγελαδων.
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ ΑΝΩΔΙΝΑ ΑΝΕΠΑΙΣΧΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.