18/5/17

Η Τουρκία ζητά την αποχώρηση του Αμερικανού συντονιστή κατά του Ισλαμικού Κράτους

  • Ο Μπρετ ΜακΓκέρκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
Στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, από την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε με… άδεια χέρια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε σήμερα την απομάκρυνση του Μπρετ ΜακΓκέρκ, του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ.
«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Όπως είπε, ο Αμερικανός συντονιστής κατά του Ισλαμικού Κράτους «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας (YPG) αλλά και το PKK.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το Ιντζιρλίκ και τη χθεσινή ανακοίνωση του Βερολίνου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο στην Τουρκία.
Η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντζιρλίκ, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν στο Reuters ότι η επίσκεψη δεν θα άρμοζε αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.