5/5/17

Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Γιώργου Καυκαλιά
Οι τουρκικές NAVTEX δεν επηρεάζουν πρακτικά τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντήλλαξαν απόψεις σε σχέση με την Τουρκία και τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Ενδελεχής και ουσιαστική ανάλυση, σε σχέση με την Τουρκία και τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ήταν το αποτέλεσμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών στο Προεδρικό, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. 
Στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου, όπως ανέφερε το «Σίγμα», παραδόθηκε συγκεκριμένη μελέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αναλύει γεωπολιτικά ζητήματα και το σκηνικό σε σχέση με την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως επίσης και τα ενεργειακά της Κύπρου.
Πηγές εντός του Συμβουλίου αναφέρουν ότι η μελέτη αυτή επιχειρεί, ουσιαστικά, μιαν ανασκόπηση της κατάστασης τη δεδομένη περίοδο στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πλήρως το Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στα ζητήματα στα οποία υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αυτή την περίοδο.

Εκπροσώπηση Τ/κ στους θεσμούς
Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στους θεσμούς του κράτους. Στάθηκαν ιδιαίτερα στον όρο «ισότιμη» και το πώς τον ερμηνεύει η τουρκική πλευρά. Ξεχωριστή αναφορά έγινε επίσης στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, ειδικά σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο, σε περίπτωση λύσης.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της συνεδρίας, συζητήθηκαν οι πιέσεις που ενδεχομένως να δεχθεί η ε/κ πλευρά για νέα Γενεύη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα πρέπει να προσέξει η ε/κ πλευρά σε μεγάλο βαθμό τη στάση Έιντε στο σκηνικό των πιέσεων προς μια Γενεύη.
Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές, που να αποδεικνύουν την πρόθεση της Τουρκίας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε ασφάλεια, εγγυήσεις και στρατεύματα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αποδεχθεί να πάει σε μια νέα διάσκεψη της Γενεύης.

Οι τουρκικές NAVTEX
Η θέση του Συμβουλίου, σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX, είναι ότι, παρά το γεγονός πως πρόκειται για κατάφορες παραβιάσεις, δεν επηρεάζουν σε πρακτικό επίπεδο τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε επίπεδο Ενέργειας, ερευνών και γεωτρητικού προγράμματος. Ξεκαθάρισαν, άλλωστε, ότι σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν θερμό επεισόδιο.

Η επιστολή Σινιρλίογλου
Σε βάθος συζήτηση και εκτίμηση έγινε γύρω από την επιστολή Σινιρλίογλου η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Πρόκειται για μια πρακτική της Τουρκίας, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη.

Δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη συγκεκριμένη επιστολή επί του παρόντος, καθώς κάνει λόγο για μέρος του Οικοπέδου 6 και δεν περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο από τα Οικόπεδα στα οποία η Δημοκρατία προχωρεί άμεσα σε γεωτριτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το Οικόπεδο 11.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Συμβούλιο έκανε λόγο για «διχαστική ερμηνεία» σε σχέση με τη συγκεκριμένη επιστολή, καθώς από τη μια είναι ανησυχητικό το δεδομένο της απειλής, ωστόσο από την άλλη είναι θετικό το ότι πρόκειται μόνο για ένα Οικόπεδο, μέρος του οποίου, από το 2014, αμφισβητεί η Τουρκία.
Αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όπως έχει προγραμματιστεί και δημοσιοποιηθεί, χωρίς καμιά διαφοροποίηση. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι ο Κορνήλιος Κορνηλίου θα προβεί σε διπλωματικά διαβήματα, δηλαδή θα απαντήσει στην επιστολή Σινιρλίογλου, με ρηματική διακοίνωση (note vertale).

Η στάση της Τουρκίας
Θέση του Συμβουλίου, η οποία έχει εκφραστεί και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι ο Ερντογάν ανησυχεί ιδιαίτερα για το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και θα συνεχίσει να έχει ανάγκη τους Εθνικιστές και θα ικανοποιεί τις ορέξεις τους, τουλάχιστον μέχρι και το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» και του πολιτικού συντάκτη Χρίστου Χαραλάμπους, έγινε μια πρώτη τοποθέτηση στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, η κατάσταση της οποίας κρίνεται ως δύσκολη. Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να μην επιτρέπει στην Τουρκία να εγκαταλείψει, άμεσα και πλήρως, την προοπτική της ενταξιακής της πορείας με την ΕΕ.
Σημερινή

2 σχόλια:

  1. ναι...ο πολυς σχεδιασμος θα μας φαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Κύπριοι αδελφοί μας εξακολουθούν να δίνουν μαθήματα πολιτικής στην ψοφοδεή "μάνα" τους, γι αυτό και ΑΟΖ έχουν και φ.α. βγάζουν. Γράφουν τις τουρκικές απειλές, που τόσο τρομάζουν τούς Ελλαδίτες, εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Και είναι κράτος πολύ μικρό, χωρίς ουσιαστική στρατιωτική ισχύ, το μισό υπό κατοχή και, γεωγραφικά, δίπλα στην Τουρκία. Έχουν, όμως, οι Κύπριοι αυτό που δεν έχουν οι Ελλαδίτες: Ωριμότητα και ψυχή, προπαντός ψυχή!

    Η Κύπρος προχωρά στις έρευνες παρά το Casus Belli της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.