8/5/17

Υπό μόνιμη ομηρία σχεδιάζει να θέσει την κυπριακή οικονομία η Άγκυρα

Παύλος Ξανθούλης

Υπό ομηρία επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα το ομόσπονδο κυπριακό κράτος, προτού καν συσταθεί, τόσο διά της χειραγώγησης των πολιτικών αποφάσεων που θα λαμβάνονται από την πολιτειακή ηγεσία - μέσω του δικαιώματος αρνησικυρίας που επιδιώκει να εξασφαλίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά- όσο και διά της απόκτησης του ελέγχου της οικονομίας του κράτους που θα προκύψει μετά από μια ενδεχόμενη λύση. 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Άγκυρα, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έθεσαν σε δύο τουλάχιστον Ευρωπαίους αξιωματούχους θέμα δραστηριοποίησης τουρκικών επιχειρήσεων στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, περιλαμβανομένων και τραπεζών. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ισχυρίστηκαν ότι το «νέο συνεταιριστικό κράτος οφείλει να παράσχει ισοδύναμα δικαιώματα στην Τουρκία και στην Ελλάδα» και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν ότι σε περίπτωση λύσης «θα ήταν άδικο» και συνεπώς «δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό» (σ.σ από την Τουρκία) το δικαίωμα ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών να δραστηριοποιούνται στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, χωρίς να προβλεφθεί «ανάλογη» πρόνοια και για τις τουρκικές επιχειρήσεις και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας, προκειμένου να δραστηριοποιούνται «ανάλογα» στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
 
Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρούν πέραν του πολιτικού ελέγχου της Κύπρου, να αποκτήσουν και τον οικονομικό έλεγχο της νήσου, καθώς πλέον εστιάζουν την προσοχή τους στην ελεύθερη διακίνηση τουρκικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κυπριακή οικονομία, δεδομένου του μικρού της μεγέθους. Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα από τη νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς, είναι η προσπάθεια εξασφάλισης, μία προς μία, της απόλαυσης των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο. Δηλαδή, πέραν από την εγκατάσταση και παροχή αδειών εργασίας σε Τούρκους πολίτες (το οποίο επιχειρείται να εξασφαλισθεί διμερώς, βλέπε διπλανή στήλη), καθώς και τη διακίνηση αγαθών που επιχειρείται να διασφαλισθεί επίσης διμερώς αλλά και μέσω της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, τώρα η Άγκυρα και ο Μουσταφά Ακιντζί, εγείρουν και ζήτημα διακίνησης και συνεπώς παροχής τουρκικών υπηρεσιών σε όλη την ομόσπονδη Κύπρο...
 
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας, περιλαμβάνουν και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η διακίνηση τουρκικών υπηρεσιών, θα πρέπει να διασφαλίζεται και από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκειμένου οι τουρκικές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να δραστηριοποιούνται στη νήσο ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε...
Υπό το φως αυτών των πληροφοριών, πηγή στην έδρα της Ε.Ε έλεγε στον «Φ» ότι «στόχος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι να ελέγξει πολιτικά την Κύπρο και να την «καταπιεί» οικονομικά, καθιστώντας την όμηρο των τουρκικών επιδιώξεων».
 
Το πλέον αρνητικό στοιχείο για τη Λευκωσία δεν είναι τόσο οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, όσο η δεκτικότητα των Βρυξελλών να τις ικανοποιήσουν, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του Λονδίνου προς την ίδια κατεύθυνση. Βρετανικοί κύκλοι υποδεικνύουν μάλιστα, υπό τύπον παραίνεσης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι το τουρκικό αίτημα για «διμερείς διευκολύνσεις» και για «ισοδύναμα δικαιώματα» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, «δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι κάτι που προϋπήρχε και περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Ανάν». Και ως εκ τούτου, καλούν τη Κυπριακή Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, να βάλει νερό στο κρασί της και να προχωρήσει σε ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, το οποίο δεν ονομάζουν πλέον «τέσσερις ελευθερίες», αλλά «διμερείς διευκολύνσεις».
 
Τόσο η Κομισιόν, όσο το Φόρεϊν Όφις επιλέγουν όμως να ξεχνούν ότι οι εν λόγω πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, για ισοδύναμα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων (σ.σ στο πλαίσιο της Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου), είχαν υποβληθεί προ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Μετά την 1η Μαΐου 2004 και την ένταξη της νήσου στην Ε.Ε, τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Κύπρο για διακίνηση, εγκατάσταση και εξασφάλιση άδειας εργασίας, απορρέουν εκ της ιδιότητάς τους ως Ευρωπαίων πολιτών, όπως και των Ιταλών ή των Γάλλων για παράδειγμα, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των Τούρκων πολιτών. Επιπλέον, το Σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει τεθεί και στο μικροσκόπιο της Κομισιόν-σε σχέση με το τουρκικό αίτημα-απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συνεπώς, η επίκληση του Σχεδίου Ανάν και των προνοιών του, για ισοδύναμα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, είναι απαράδεκτη και συνιστά πρόκληση. 
 
Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο και προτού εκδηλωθούν οι τουρκικές προθέσεις σε όλο το φάσμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διατυπώσει έντονη ανησυχία προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας η Τουρκία απαιτεί τη χορήγηση ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών και κεφαλαίων χωρίς καμιά μορφή περιορισμών» και ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε τεράστιες επιβλαβείς συνέπειες», δεδομένου του δυσανάλογου μεγέθους της τουρκικής οικονομίας, σε σύγκριση με την κυπριακή οικονομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει προς τον κ. Γιούνκερ ότι απορρίπτει το τουρκικό αίτημα.
 
Μαυρογιάννης: «Διμερώς» άδειες εργασίας για Τούρκους πολίτες
 
Διμερείς διευθετήσεις, για παραχώρηση αδειών εργασίας σε Τούρκους πολίτες, προκειμένου να διατηρηθεί η πληθυσμιακή αναλογία στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, εξήγγειλε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εκπτώσεις προς όφελος της Άγκυρας, στο ζήτημα που άπτεται της παραχώρησης καθεστώτος απόλαυσης θεμελιωδών ελευθεριών.
 
Μιλώντας στον «Αντέννα», ο κ. Μαυρογιάννης φρόντισε να επισημάνει ότι «έχουμε δεχθεί από την εποχή Χριστόφια-Ταλάτ κάποιες μικρές διευθετήσεις», οι οποίες αφορούν στην παραχώρηση δυνατότητας εγκατάστασης και εργασίας για Τούρκους πολίτες, με προφανή στόχο να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης σε αποφάσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν. Ωστόσο, ο κ. Μαυρογιάννης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η γραμμή ακολουθείται και σήμερα, υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, φέρνοντας μάλιστα και παραδείγματα: «Ας υποθέσουμε ότι 1000 Ελλαδίτες ασκούν τις ελευθερίες αυτές, τη διακίνηση, την εργασία, την εγκατάσταση στην Κύπρο κλπ. Όταν διαπιστώσουμε ότι έγινε αυτό, τότε μπορούμε διμερώς και με βάση προσωρινές ρυθμίσεις να δώσουμε 250 προσωρινές άδειες εργασίας σε Τούρκους (σ.σ αναλογία 4 προς 1)», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό είναι που συζητούμε», τοποθέτηση η οποία είναι εμφανώς πολύ πιο προχωρημένη από τις θέσεις που δημοσίως διατυπώνει η Κυβέρνηση και συνεπώς αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της ε/κ πλευράς.
 
Ανάλογα ερωτηματικά προκαλούνται και σε ζητήματα που άπτονται της διακίνησης αγαθών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ανέφερε ότι «εάν φέρουν για παράδειγμα 50 τόνους κρέατος στα κατεχόμενα (σ.σ από την Τουρκία), θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μικρή ειδική διευθέτηση-νοουμένου ότι πληρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές-για κάποιο διάστημα ώστε να μπορούν να φέρνουν αυτούς τους 50 τόνους κρέατος κι αυτό το πράγμα να γίνει με μια ειδική ρύθμιση», σημείωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής, ο οποίος πάντως απέφυγε να αναφερθεί στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε σχέση με τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ενιαία Αγορά από αυτές τις «διμερείς ειδικές ρυθμίσεις».
 
Ανάλογες θέσεις διατυπώνουν οι Βρυξέλλες και Λονδίνο, που θεωρούν ότι το αίτημα της Τουρκίας για τέσσερις ελευθερίες, θα μπορούσε να λυθεί «διμερώς», με κάποιες ειδικές διευθετήσεις, μεταξύ της ομόσπονδης Κύπρου και της Τουρκίας, τόσο στο ζήτημα της διακίνησης και εγκατάστασης Τούρκων πολιτών, (όσο και στο ζήτημα της διακίνησης αγαθών). Υπενθυμίζεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν εξετάζει το προηγούμενο μοντέλο της Πορτογαλίας, η οποία εξασφάλισε παρέκκλιση για έκδοση αδειών εργασίας σε πολίτες από τη Βραζιλία, ενώ το Λονδίνο θεωρεί ότι ανάλογες ρυθμίσεις «μπορούν και θα πρέπει να γίνουν» και στην περίπτωση της Κύπρου. «Διμερώς με ειδικές ρυθμίσεις»...
 
Μίνι Σύνοδος Κορυφής στις 25 Μαΐου
 
Μίνι Σύνοδος Κορυφής, με στόχο την επαναπροσέγγιση Ε.Ε-Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του κ. Ερντογάν και το ενδεχόμενο δρομολόγησης μιας νέας σχέσης, παράλληλα με τις ανενεργές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας (κάτι που μεταφράζεται σε υπερδιπλασιασμό του όγκου εμπορικών συναλλαγών των «2», ο οποίος ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση), καθώς και τα ενεργειακά, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό παράθυρο και για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
 
Τουρκικοί κύκλοι άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Ερντογάν, που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν θα διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να θέσει τους αξιωματούχους της Ε.Ε προ των ευθυνών τους. Άλλωστε, η προηγούμενη κοινή συνάντηση των «3», στην Τουρκία, είχε χαρακτηριστεί από τη σκληρή επίθεση του Τούρκου Προέδρου, η οποία πέραν των αιχμών για τις πολιτικές της Ε.Ε, είχε και προσωπικό χαρακτήρα, κατά του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ, ενώ είχε διανθιστεί και με απειλές, για αποστολή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε, με λεωφορεία, μέσω Ελλάδας...
 
Τις προσεχείς μέρες θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος θα προετοιμάσει τις επαφές Ερντογάν και αναμένεται να συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ο κ. Τσελίκ θα έχει στη συνέχεια επαφές στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, υπό το φως της απόφασης για να τεθεί η Τουρκία σε καθεστώς παρακολούθησης.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.