23/5/17

Κλείνει την πόρτα η Τουρκία στο Κυπριακό

Αθήνα
Ελάχιστα είναι πλέον τα περιθώρια απεμπλοκής από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό μετά τις τοποθετήσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο.
Η Αγκυρα στην παρούσα φάση, σημειώνει ο Φιλελεύθερος, δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια καλής θέλησης που θα υποβοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε τις αξιώσεις για συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης για διατήρηση των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει την απροθυμία της να προσέλθει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία στρέφονται το τελευταίο διάστημα και οι προσπάθειες του ειδικού αντιπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα.
Η αποκάλυψη των τουρκικών θέσεων γύρω από το θέμα της διάσκεψης εκτιμάται ότι γίνεται μετά την κατάθεση της πρότασης από τον Νίκο Αναστασιάδη η οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, βρίσκει ανταπόκριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση γύρω από το θέμα της πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης. Όπως αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, ενώ την ίδια ώρα τορπιλίζει τις προϋποθέσεις προόδου με τις προκλητικές θέσεις για παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του εξηγούν ακριβώς γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό» ανέφερε στον «Φ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η συνέντευξη και τα όσα αναφέρονται σε αυτή εξηγούν επίσης την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική η οποία εάν υιοθετηθεί μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει το αδιέξοδο στην παρούσα διαδικασία» πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, στην οποία να προνοούνται είτε τουρκικές είτε άλλες στρατιωτικές εγγυήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις έμμεσες απειλές του κ. Τσαβούσογλου γύρω από το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εμπλακεί στο παιχνίδι των επικοινωνιακών αμφισβητήσεων της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικοί κύκλοι αξιολογώντας τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, επισήμαναν ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν θεωρεί κατάλληλη τη χρονική συγκυρία για να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις καλής θέλησης στο Κυπριακό. Αυτό εξαιτίας της εχθρικής στάσης που διατηρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναντίον της, γεγονός που δεν αφήνει πολλές προσδοκίες για αποκόμιση οποιουδήποτε κέρδους, σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους. Όπως διαφάνηκε, επειδή η Τουρκία δεν προσδοκά να έχει οποιοδήποτε όφελος, το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Η αντίδραση της αντιπολίετευσης στους χειρισμούς Αναστασιάδη


Εν τω μεταξύ η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διαβλέπει πίσω από την πρόταση για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη «προεκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται απόψε γύρω στις 20.30, στη διάρκεια των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, να προβεί σε δήλωση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ -του οποίου μέχρι το 2013 ηγέτης ήταν ο κ. Αναστασιάδης, σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο ΔΗΣΥ προσυπογράφει την πρόταση Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε «παραγωγική» την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά της διατύπωσε «με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του κόμματος και τη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο κ. Αναστασιάδης υπέβαλε μία πρόταση και κράτησε ανοικτό το παράθυρο να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά μέσω μίας διαφοροποιημένης φόρμουλας. «Δεν θέλω να κηρύξω το αδιέξοδο όσο και αν οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που προσπαθούν να κλείσουν το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς πρώτο θέμα να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις».

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα ότι κύκλοι του κόμματός του βρίσκονται πίσω από μια προσπάθεια υπονόμευσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σχολίασε:

«Δεν θα σταματήσουν ποτέ οι συνομωσιολογίες, οι υποψίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ζούμε».

Τα άλλα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, επέκριναν τους χειρισμούς Αναστασιάδη τόσο στην παρούσα φάση όσο πριν το Μον Πελερέν και τη Γενεύη.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ανήσυχος, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παίρνει ρίσκο με την πρόταση του.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως διαδικαστικό το ζήτημα της πρότασης Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και μετά να συζητηθεί η διεθνής πτυχή.

«Κάποια πολιτικά κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, με τον κ. Αναστασιάδη τότε να απαντά με επιχειρήματα», είπε και υποστήριξε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «σήμερα υιοθετεί αυτή την πρόταση».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης σε πάρα πολλές περιπτώσεις «προχώρησε μονομερώς, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρότασης Αναστασιάδη και αυτής του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά» και εξήγησε ότι η πρόταση τού κόμματός του αφορά την άτυπη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής. «Αν διαπιστωθεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε, καλώς. Εάν όχι, τότε θα θεωρηθεί ως μη γενομένη η συζήτηση», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πείθει κανέναν, λόγω των απαράδεκτων απαιτήσεών της στα θέματα της ασφάλειας.

«Αν εξακολουθήσει να επιμένει σε αυτές της απαράδεκτες θέσεις, τότε κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να την κατανοήσει και όλοι θα της επιρρίψουν ευθύνες για το αδιέξοδο που θα προκληθεί στο Κυπριακό», προσέθεσε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά, όπως είπε, «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συμμετάσχουν τα μέλη του σε διεθνή διάσκεψη.

«Μετά και από την ενημέρωση που έγινε σήμερα, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, πέραν από τη σκλήρυνση των θέσεών τους, προέβηκαν και σε υπαναχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος και προσέθεσε ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας, αν ο διάλογος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έντονες επικρίσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία» που πλήττει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Οι αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις έχουν διαλύσει κάθε διαπραγματευτική μας στάση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, ενώ «αύριο κλείνουν 100 μέρες που είχαμε καταθέσει μία νέα στρατηγική, αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διατύπωσε την γνώμη πως μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς την αναγκαία προετοιμασία, ενδεχόμενα να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, την ευθύνη σε ένα αδιέξοδο θα τη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία, «όμως η πρόταση για ασφάλεια θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όχι στο παρά πέντε».

Τέλος, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και πως η πρόταση του Προέδρου επιχειρεί να την ανατρέψει, αλλά, είπε, «έρχεται πάρα πολύ αργά όταν έχει γίνει ήδη υπόσκαψη».

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε, λίγο μετά την έναρξη της, από την αποχώρηση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του υπαρχηγού της Αστυνομίας και για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του, όταν προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.