5/5/17

Ένταση τον Ιούλιο στην Κύπρο, με αφορμή τις εξελίξεις στα ενεργειακά

του Μάριου Πούλλαδου
Η ΠΕΡΙΟΧΗ νούμερο 1 του χάρτη,
 όπου διεξάγει έρευνες το Hyperion και
στο νούμερο 2 η Τουρκική Navtex.
Ο Ακιντζί απειλεί ότι αν αρχίσουμε γεωτρήσεις θα υπάρξουν συνέπειες
Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε μέρος των οικοπέδων 1, 6, και 7 της ΑΟΖ εξέδωσαν οι Τούρκοι, την ίδια ώρα που το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion άρχισε τις σεισμογραφικές έρευνες

Με ωμές απειλές για ένταση στην περιοχή σε δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, άρχισε την ομιλία του για το Κυπριακό, χθες, στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Περισσότερο προκλητικός από κάθε άλλη φορά, ο Ακιντζί είπε πως «άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας» και συνέχισε με απειλές:
«Μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία, για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση, αλλά να είναι αιτία για συνεργασία».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για «εποικοδομητική στάση της τ/κυπριακής πλευράς», η οποία θα συνεχισθεί, όπως ισχυρίσθηκε μέχρι τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι από κει και πέρα, αν η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει τις γεωτρήσεις, τότε θα υπάρξει ένταση.

Αντίποινα για έρευνες Ramford Hyperion
Οι απειλές Ακιντζί συνοδεύονται και από τουρκικές προκλήσεις στη θάλασσα. Συγκεκριμένα την ώρα που το υπερσύγχρονο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion αρχίζει τις σεισμογραφικές του έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία από την πλευρά της συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις, εκδίδοντας βροχή από NAVTEX και εκτελώντας ναυτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το βράδυ, η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες NAVTEX, δεσμεύοντας τμήματα των οικοπέδων 1, 6 και 7, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Χθες πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις από τις 3:00 μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα, ενώ θα ακολουθήσουν σήμερα νέες ασκήσεις από τις 5:00 μέχρι τις 7:00.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός συνεχίζει αδιάκοπα τις παράνομες έρευνές του για έκτη ημέρα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι την Αμμόχωστο, πραγματοποιώντας σε επανάληψη την ίδια ακριβώς πορεία.

Επιστολή Κορνηλίου σε Γκουτέρες
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ήδη στα χέρια του επιστολή από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αναφορικά με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες, απειλές κ.ά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή εστάλη αμέσως μετά την κυκλοφορία στην έδρα του ΟΗΕ ως επισήμου εγγράφου της επιστολής του Τούρκου Πρέσβη Σινιρλίογλου και δεν αποτελεί απάντηση σ' αυτήν. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να σταλεί νέα επιστολή επί του θέματος.

Γίνονται κινήσεις
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, τονίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν μένουν απαρατήρητες από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις, προκειμένου να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αποχώρηση από τις συνομιλίες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Κανονικά προχωρούν οι έρευνες
Σε δηλώσεις τους στο Sigmalive, εξάλλου, ανώτατες πηγές του Υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι οι έρευνες του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου θα ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως ακριβώς προβλέπουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, ανώτατες στρατιωτικές πηγές που έχουν άριστη γνώση των ζητημάτων και της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ερώτηση αν είναι πιθανόν να προκύψει εμπλοκή στις κυπριακές έρευνες εντός της ΑΟΖ, απαντούν, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

«Εκείνο που επιδιώκει πάγια η τουρκική πλευρά», τονίζουν, «είναι η ένταση, η πρόκληση και η δημιουργία εντυπώσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέσα, για να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση εμπλοκής. Η συμμετοχή των ενεργειακών κολοσσών στις έρευνες για το φυσικό αέριο αποτελεί έναν μεγάλο αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε εμπλοκή».

Στον Γκουτέρες ο Έιντε
Σήμερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσει τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αλλά και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Απώτερος στόχος του Νορβηγού διπλωμάτη είναι να υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκείνες οι πιέσεις προς τις δυο πλευρές, ούτως ώστε να υπάρξει σύγκληση μια νέας Γενεύης τον Ιούνιο και να αποφευχθεί το οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων με αφορμή τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίσει, επίσης, κατά πόσον θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα τριμερής συνάντηση μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και των δυο ηγετών.

Ο αυτοεγκλωβισμός της Τουρκίας
Σύμφωνα, επίσης, με δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή Νίκου Λυγερού στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 της Κρήτης, η αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου και η απειλή για «αιτία πολέμου» με προειδοποιήσεις προς τις ΕΝΙ-TOTAL για τις έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν παράγει επίσημο αποτέλεσμα για τον ΟΗΕ, για τον απλούστατο λόγο, όπως είπε, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει και δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που έχει θέσει σε ισχύ από το 1982 ο Οργανισμός.
Κατά τον Νίκο Λυγερό, οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ενισχύουν απλώς την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ της, ιδίως όταν η Τουρκία εδώ και 10 χρόνια έχει εγκλωβιστεί πλήρως στις συζητήσεις για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, αρνούμενη τη λογική της ΑΟΖ.

Ζητούν στήριξη από Αμερικανούς-Εβραίους
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε χθες συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα, με την οποία συζήτησε για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Ιουνίου στις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί στο συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee, AJC) και θα μιλήσει σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον για θέματα ενέργειας. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Ξεκαθαρίζει» το Ισραήλ
Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Σ», το οποίο αναφερόταν σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ταχθεί υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το Ισραήλ μέσω ανάρτησης στο twitter ξεκαθάρισε χθες πως η θέση του Τελ Αβίβ παραμένει ως έχει στα ενεργειακά. «Καμία παρέμβαση στις σχέσεις άλλων χωρών. Αυτό έχει διευκρινιστεί και με την κυπριακή Κυβέρνηση», αναφέρεται συγκεκριμένα στον λογαριαμό «Israel in Cyprus».

Έρχονται αξιωματούχοι της Κομισιόν
Στην Κύπρο, θα βρεθούν για δύο μέρες ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό, Πέτερ Βαν Νούφελ, και ο επικεφαλής της μόνιμης ομάδας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μάαρτεν Φερβέη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προγραμματισμένες επαφές τις δύο μέρες, 10 και 11 Μαΐου, για την επικαιροποίηση της κατάστασης και την καταγραφή της προόδου σε σχέση με το ζήτημα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της αποστολής τους.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.