2/5/17

Εκβιάζουν την κυπριακή κυβέρνηση για "λύση" και με ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανδρέας Πιμπίσιης 
Πάει αρκετός καιρός από τότε που διάφοροι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό επιχειρούσαν να χρησιμοποιήσουν τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως μοχλό πίεση για τις συνομιλίες θέτοντας το θέμα κατά τρόπο εκβιαστικό. Το όλο θέμα έμπαινε εκβιαστικά κατά την περίοδο των συζητήσεων για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Όμως μια τοποθέτηση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ ήταν αρκετή για να επαναφέρει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο προσκήνιο.
Διάφοροι κύκλοι, εντός και εκτός Κύπρου, άρχισαν να χρησιμοποιούν το όλο θέμα προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στο Κυπριακό και, κυρίως, προς την κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη. 
Στη Λευκωσία, ένας εξ αυτών που έκανε αναφορά στο θέμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον με επιπτώσεις στην Κύπρο ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η Ουάσιγκτον προτίθεται να προβεί σε δραστικές μειώσεις της εισφοράς που δίνει προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε και το γεγονός ότι «στην Κύπρο κανείς δεν μιλά γι’ αυτό το γεγονός».
 
Η Νίκι Χάλεϊ μιλούσε στις αρχές Απριλίου σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations) όταν αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει σε αποκοπές στην εισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών αποστολών.
 
Σύμφωνα με τη συλλογιστική της Ουάσιγκτον, η χώρα τους καταβάλλει το 28% του κόστους γι’ αυτές τις ειρηνευτικές αποστολές διεθνώς. Συγκεκριμένα η ετήσια εισφορά των ΗΠΑ είναι της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 7,8 δισ. δολάρια που στοιχίζουν στον Διεθνή Οργανισμό οι ειρηνευτικές αποστολές. Να σημειώσουμε ότι οι αποστολές αυτές στελεχώνονται από 92 χιλιάδες ειρηνευτές, εκ των οποίων μόνο 40 είναι Αμερικανοί. Αν και το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, εντούτοις υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει πως τα χρήματα αυτά, που δαπανούνται για ειρηνευτικές αποστολές, είναι μόλις το μισό του ενός τοις εκατόν που δαπανούν όλες οι χώρες για τη διατήρηση των ενόπλων τους δυνάμεων.
 
Πολλοί είναι εκείνοι, όχι μόνο για την περίπτωση της Κύπρου, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των δαπανών για τις ειρηνευτικές αποστολές θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν σε επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων. Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης πως η μακροχρόνια διατήρηση ειρηνευτικών αποστολών σε διάφορα σημεία της υφηλίου (και σ’ αυτό εντάσσουν και την Κύπρο), αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, μετατρέπεται σε μέρος του στάτους κβο. Παράλληλα υποστηρίζεται πως θα πρέπει ο ΟΗΕ να αρχίσει να κάνει νέα σχέδια για τις παλαιότερες των ειρηνευτικών αποστολών στις οποίες συγκαταλέγεται και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Το κόστος για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ την περίοδο 2016-’17 είναι: Ινδία-Πακιστάν (1949) 21,1 εκατομμύρια δολάρια, Κόσοβο (1999) $36,5 εκατ., Συρία (1974) $47,7 εκατ., Κύπρος (1964) $55,6 εκατ., Δυτική Σαχάρα (1991) $56,6 εκατ., Ισραήλ (1948) $68,9 εκατ., Ακτή Ελεφαντοστού (2004) $153 εκατ., Λιβερία (2003) $187 εκατ., Αμπέι (2011) $268,6 εκατ., Αϊτή (2004) $345,9 εκατ., Λίβανος (1978) $488,7 εκατ., Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (2014) $920,7 εκατ., Μάλι (2013) $933,4 εκατ., Νταρφούρ (2007) $1 δισεκατομμύριο, Νότιο Σουδάν (2011) $1,1 δισ., Κόγκο (2010) $1,2 δισ.
 
Θα φανεί στο Κογκρέσο 
 
Οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών θα διαφανούν αν ο νέος προϋπολογισμός για την εισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ πάει ενώπιον του Κογκρέσου. Εκεί οι Αμερικανοί νομοθέτες αναμένεται να επιμετρήσουν τα συν και τα πλην από μια ενδεχόμενη αποκοπή της εισφοράς. Κυρίως θα επιδιώξουν να δουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ειρήνη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο από τις αποκοπές. Εκφράζεται η άποψη ότι αν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος και το Κογκρέσο θελήσουν να προχωρήσουν σε μείωση της εισφοράς προς τον ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, στο μικροσκόπιό τους θα βρεθούν οι πέντε αρχαιότερες με μέση ηλικία τα 54 έτη. Σ’ αυτές τις αποστολές συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος.
 
Με μια σύντομη ανάλυση των υφιστάμενων ειρηνευτικών αποστολών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί πιο εύκολα ο ΟΗΕ να προχωρήσει στην κατάργησή τους. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Κύπρου, όπως επισημαίνεται διαχρονικά από τις κυπριακές κυβερνήσεις, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συντηρεί το στάτους κβο, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί, αλλά συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και προστασίας των Ελληνοκυπρίων από μια νέα στρατιωτική επιχείρηση από μέρους της Τουρκίας.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.