3/5/17

Ώστε "Μακεδονία" τα Σκόπια για τον αιρεσιάρχη Πάπα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε μια προς τον Τερτσέτη διήγησή του, είπε: «Είχαν παιχνίδια, ταμπουράδες, πηδήματα, χορούς, τραγούδια ηρωικά. Τα τραγούδια τα έκαμναν οι χωριάτες, οι στραβοί, με ταις λύραις».
(Λέγοντας «στραβοί», ο Γέρος του Μοριά εννοεί τυφλούς. Από τα αρχαία χρόνια ακόμη οι μεγάλοι ραψωδοί και ποιητές – Όμηρος, Δημόδοκος- είναι τυφλοί. Η ποίηση και η απαγγελία επών ήταν η κύρια απασχόληση τους και αποζούσαν απ' αυτήν, γεγονός που η επιβίωσε και ως τα πολύ νεότερα χρόνια).
Ερμηνεύοντας ο Κολοκοτρώνης τι ήταν τα τραγούδια αυτά, μας δίνει τον εξής θαυμάσιο και αμίμητο χαρακτηρισμό: «Τα τραγούδια ήσαν ύμνοι, ήσαν εφημερίδες στρατιωτικές».
(« Ο Γέρων Κολοκοτρώνης», τομ. Α' σελ. 40).

Διηγείται ακόμη ο ίδιος κάτι πολύ νόστιμο. Βρέθηκε κάποτε και ο Γέρος στην ανάγκη να φτιάξει τραγούδι, όταν την ημέρα του Πάσχα πληροφορήθηκε ότι δισχίλιοι Τούρκοι θα περνούσαν από τα λημέρια του, σέρνοντας μαζί τους δεσμίους περί τους εκατόν πενήντα Έλληνες αιχμαλώτους.
«Αφού -λέει- πρώτα τους το ορμήνευσα μιλητά, έπειτα το έκαμα τραγούδι και τους το τραγούδησα» Απ' αυτό το γεγονός αποδεικνύεται ότι, πλην των άλλων αρετών του, ήταν και ποιητής και μελοποιός. Το τραγούδι του αθάνατου ήρωα έχει ως εξής:

Καλά τρώμε και πίνουμε
και λιανοτραγουδάμε
δεν κάνουμε κι ένα καλό
καλό για την ψυχή μας.
***************
Ο κόσμος φτιάνουν εκκλησιές
φτιάνουν και μαναστήρια.
****************
Να πάμε να φυλάξουμε 
στης Τρίχας το γιοφύρι,
που θα περάσει ο Βόιβοντας
με τους αλυσσομένους,
να κόψουμε τους άλυσσους
να βγουν οι σκλαβωμένοι

(Το εντόπισα στο λεξικό του «Ηλίου», τομ. Ε', σελ. 1020).

(Να πω κάτι για την λέξη «μαναστήρια», που περιέχεται και στο θαυμάσιο κολοκοτρωναίικο τραγούδι. Θυμάμαι ότι οι παλιοί, οι γέροι και οι γιαγιάδες στα χωριά μας, στα Πιέρια, έτσι αποκαλούσαν τα μοναστήρια. Ακριβώς γιατί τα "μαναστήρια" ήταν η μάνα του φτωχού και ανυπεράσπιστου λαού. Εκεί έβρισκαν παρηγοριά και καταφυγή όταν τους καταδίωκε η ισλαμική προστυχιά. Στα μοναστήρια άφηναν πολλές φορές τα κτήματά τους -μετά θάνατον- όταν κινδύνευαν από την απληστία του τοπικού αγά. Γι' αυτό βρέθηκε η Εκκλησία με περιουσία την οποία ροκάνισε σιγά-σιγά το αδηφάγο κράτος. Μακάρι και σήμερα να μπορούσαμε να «μεταβιβάσουμε» την ακίνητη περιουσία μας, την υποθηκευμένη λόγω δανείων, στην Εκκλησία, μήπως και γλιτώσει από τα χέρια των ημεδαπών και ξένων  λεηλατών, που την προορίζουν  για τους... πρόσφυγες και μετανάστες, τους λαθρομετανάστες του Ισλάμ).

Να επανέλθουμε όμως στο τραγούδι και στην εξαίσια παράδοσή μας που δεν γλίτωσε κι αυτή από τα πνευματικά...μνημόνια. Τα τελευταία χρόνια οι κερδέμποροι του τηλεθεάματος έχουν επινοήσει έναν άλλο τρόπο εκμετάλλευσης νέων, ως επί το πλείστον άνεργων, για να θησαυρίζουν. Είναι οι εκπομπές αναζήτησης ταλέντων στο τραγούδι. Καλλίφωνων υποτίθεται . Πέραν της δυσωδίας που αναδίδει όλο αυτό το εφεύρημα και της ψυχικής εξαθλίωσης όσων απορρίπτονται από μια επιτροπή τάχα και ειδημόνων-ξεφτίλες που διασύρονται για μια χούφτα ευρώ-εντύπωση προξενεί η επιλογή των τραγουδιών. Τα 2/3 είναι ξένα και λίγα τα ελληνικά, ελαφριάς κοπής. Όσο κι αν εθελοτυφλούμε η νέα γενιά αποκόπτεται πλήρως από την Εθνική μας Παράδοση. Και ίσως αυτή η αποκοπή ανεβαίνει και στην ...μεσόκοπη γενιά. Όλα τα φτηνά και σάπια υποπροϊόντα του δυτικού κακοφορμισμένου αποστήματος, συνεχίζουν να γυαλίζουν ενώπιον του  εξευρωπαϊσμένου Γραικού.

Κρατηθήκαμε όρθιοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γιατί οι Ελληνίδες μάνες μάθαιναν στις κόρες τους να συλλαβίζουν τραγούδια που μοσχοβολούν σαν το Τίμιο Ξύλο. «Κάλλιο να ιδώ το αίμα μου /τη γης να κοκκινίσει/παρά να ιδώ τα μάτια μου/ Τούρκος να τα φιλήσει». Και οι Ρωμιές οι μάνες όταν τους έβρισκε το κακό, γονάτιζαν και παρακαλούσαν την Θεομάνα μας:

 «Ω! Παναγιά μου, Δέσποινα και του Χριστού μητέρα
σε σένα παραδίνομαι, νύχτα και την ημέρα
κι όντας κοντύνει η γλώσσα μου και θαμπωθεί το φως μου
ότε κυρά μου, Παναγιά, να στέκεις βοηθός μου».

Έχω γράψει και για τα σχολικά βιβλία "Γλώσσας", τις έντυπες αθλιότητες του υπουργείου απαιδευσίας, που εκπαραθύρωσαν το δημοτικό τραγούδι για να το αντικαταστήσουν με συνταγές μαγειρικής. Και καλό θα ήταν όσοι εκπαιδευτικοί σέβονται την γης που τους γέννησε να οργανώσουν μια θεματική εβδομάδα -και δύο και τρεις- διδάσκοντας στους μαθητές δημοτικά τραγούδια "του τελεσφορώτατου οργάνου της εθνικής αγωγής".  (Ν. Πολίτης). "Τίποτε το δημοτικότερο απο τα ομηρικά ποιήματα και τίποτα ομηρικότερο απο τα δημοτικά τραγούδια" θα πει και ο Παλαμάς.

Ας το κατανοήσουμε ότι σάπιο πνεύμα της Νέας Εποχής, ο οικουμενισμός και η παγκοσμιοποίηση, με δύναμη και ταχύτητα επιδημικής αρρώστιας, έχουν προσβάλει τον λαό μας, με κίνδυνο αφανισμού του, γιατί ξεραίνονται οι ρίζες. (Κάτι εμβόλιμο. Το θηρίο της Ρώμης, ο "καλοσυνάτος" πάπας, αποκάλεσε τα Σκόπια, "Μακεδονία". Επειδή είμαι Μακεδών το Γένος, και σκοτώθηκαν παππούδες μου για το ιερό όνομα της γενέτειρας, και καπνίζουν τα μάτια μου από οργή,  ερωτώ τους οικουμενιστές  πατριάρχες και επισκόπους που όταν βλέπουν το "θηρίο" κάνουν... κωλοτούμπες- ξιπάζονται από την χαρά τους- θα τον επαναφέρουν στην τάξη; ΌΤΑΝ -το γράφω με κεφαλαία γράμματα- ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΟΥ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ, ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ; TΟN ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΗ ΠΑΠΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ  ΑΚΟΎΕΙ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ,  ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΣΠΆΖΟΝΤΑΙ; ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟI ΦΩΤΙΟΙ, ΟΙ ΜΑΡΚΟΙ, ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΙ;  Δοξάζουμε τον αναστημένο Σωτήρα μας, που υπάρχουν ακόμη ιερείς και μοναχοί και λαϊκοί που συντηρούν το "ουδέν εποιήσαμεν" του αγίου Μάρκου του Ευγενικού).
Να κλείσω με δύο δίστιχα πετράδια της δημοτικής ποίησης που δείχνουν τι λαός ζούσε κάποτε σ'αυτά τα ματωμένα χώματα και τι αλλόκοτος...ταϊφάς καταντήσαμε τώρα.

"Τάζω σου Παναγία μου 
οκάδες το λιβάνι 
να μας εβάλεις των δυονώ 
στην κεφαλή στεφάνι". 

Και το δεύτερο:

" Ο κόσμος μ' απελπίζουνε 
μη μ' απελπίζεις, Θε μου
και μη μ'αφήνεις να χαθώ, 
Μεγαλοδύναμέ μου".

Δεν είναι και τα δύο προσευχές;

Δημήτρης Νατσιός
δάσκαλος-Κιλκίς

10 σχόλια:

  1. Ποιός Κολοκοτρώνης τώρα και πράσιν'άλογα...
    Όπως λέει και ο Σαββίδης τώρα ο Τσίπρας είναι το μέλλον μαζί με τον συρφετό του.
    Καλά μας κάνουνε.
    Πλέον το διασκεδάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά προσυπογράφω τρομερό άρθρο-σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευριπίδης Μπίλλης
    Και για τον συνεργάτη σας Παπαχελά της περιώνυμης λέσχης Μπιλντερεμπεργκ.

    Για να μας παίρνουν σοβαρά την επομένη
    Tου Aλεξη Παπαχελα
    Η ιλαροτραγωδία της ονομασίας των Σκοπίων θα περάσει μία ακόμη δύσκολη φάση. Η Ελλάδα θα ξοδέψει και άλλο πολιτικό κεφάλαιο για ένα θέμα που έχει ουσιαστικά χάσει εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα.

    Καλώς ή κακώς όμως η πολιτική μας ηγεσία, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως τον σημερινό πρωθυπουργό, δεν μπόρεσε να δαμάσει το λαϊκό αίσθημα τα τελευταία είκοσι και κάτι χρόνια. Κανείς δεν κατάλαβε πώς ένα κρατίδιο που δεν μπορεί ούτε καν να μας «τσιμπήσει», όχι να μας ενοχλήσει, έγινε τεράστιο θέμα. Κανείς εκ των ηγετών μας δεν πίστευε ότι επρόκειτο για πραγματικό πρόβλημα αλλά όλοι ελύγισαν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και την περιώνυμη ρετσέτα του «προδότη».
    Μια χώρα πρέπει να έχει στρατηγικές προτεραιότητες και να γνωρίζει πολύ καλά πώς και πότε ξοδεύει πολύτιμο γεωπολιτικό κεφάλαιο. Και ειδικότερα μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν έχει πρόβλημα ψαρέματος μπακαλιάρου αλλά ουσιαστικά ζητήματα ασφάλειας με την Τουρκία.
    Αυτά ανήκουν στο χθες. Σήμερα τα Σκόπια έχουν όντως αποθρασυνθεί, καθώς αντιλαμβάνονται πως λίγοι μας παίρνουν εμάς στα σοβαρά. Μας κουνάνε το χέρι σαν μικρά παιδιά που έχουν κερδίσει σε έναν καβγά σε μια γειτονιά και το απολαμβάνουν. Χωρίς να διακατέχομαι από υπερπατριωτικό πυρετό βγαίνω από τα ρούχα μου όταν ακούω τις προκλητικές δηλώσεις των γιάπηδων υπουργών των Σκοπίων ή όταν μαθαίνω πως με επίσημο έγγραφο μας ζητούν και να δηλώσουμε μετάνοια για το εμπάργκο. Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών πήραν το ρίσκο να επιχειρήσουν να κλείσουν το θέμα. Η εύκολη λύση ήταν να αφήσουν τα Σκόπια να μπουν ως FYROM στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα θα συνέχιζε να «σαπίζει» για χρόνια παγιώνοντας μια διπλωματική πραγματικότητα.
    Το μονοπάτι του βέτο ήταν προφανώς στηριγμένο σε κάποιο σενάριο συμβιβασμού. Η Αθήνα γνώριζε προφανώς πως στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να περιμένει μια φόρμουλα διπλής ονομασίας. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: μήπως θεώρησαν ότι η διπλή ονομασία «περνούσε» στο πολιτικό κλίμα μετά τις τελευταίες εκλογές και τώρα διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες άλλαξαν; Αν αυτό συμβαίνει πράγματι, η Αθήνα θα βρεθεί πιθανότατα σε ένα μονόδρομο από αύριο. Θα αναγκασθεί να πει ΟΧΙ σε μία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και στη συνέχεια να θέσει βέτο. Και βεβαίως η Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτα, είναι πολύ ισχυρή για να την απειλήσει κανείς.
    Απλά είναι δυσάρεστο το θέαμα του μεγάλου παιδιού που έμπλεξε σε έναν τσακωμό με τον μικρότερο γείτονα, έχασε και τώρα και τα άλλα παιδιά γελάνε μαζί του. Στη γειτονιά που βρισκόμαστε, καλό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά πότε, πώς και με ποιον ξεκινάμε ένα καβγά. Για να μας παίρνουν σοβαρά την επόμενη φορά...






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευριπίδης Μπίλλης
    Επίσης Θα την λένε Μακεδονία (όλα τα ονόματα των λοιπών) στο site του 2008 του ΣΥΡΙΖΑ Βυρωνα που θρασύτατα διατηρείται μέχριν σήμερα:
    193 ΜΕ ΜΗΛΙΟΣ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΣΙΑ, ΤΑΣΙΑ ΚΤΛ, ΘΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
    http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2008/02/211571.html
    Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 12:44 πμ
    Permalink
    Tags: ειδησεογραφία , σκοπια , ανακοίνωση , επικαιρότητα , Πολιτική

    Η επικείμενη ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χάριν της οποίας επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια νηφάλια αποτίμηση της -επίσημης και ανεπίσημης- ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας: των εθνικώς αδιάλλακτων συλλαλητηρίων, των σχεδίων του Α. Σαμαρά για "σύνορα με τη Σερβία", του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ επί Α. Παπανδρέου, της ταύτισης με το σερβικό μεγαλοϊδεατισμό του Μιλόσεβιτς, της συμμετοχής της χώρας μας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του '99, με την έγκριση και των δύο μεγάλων κομμάτων-, αλλά και της δραστηριότητας του ελληνικού κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων, σ' ένα "ευνοϊκό" προς λεηλασία έδαφος που, όπως φαίνεται, δημιούργησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
    Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ελληνικός εθνικισμός έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η δημόσια συζήτηση περί τα Βαλκάνια ακόμα κινείται μεταξύ αντιαλβανισμού και σκοπιανοφαγίας από τη μια και ενός αντιαμερικανισμού από την άλλη, που περιγράφει αλλά δεν εξηγεί σχεδόν τίποτα. Είναι σ' αυτό το πλαίσιο που η γνωστή τρόικα Άνθιμου - Καρατζαφέρη - Ψωμιάδη, με τη συνδρομή μερίδας των ΜΜΕ που επί χρόνια "εκπαιδεύουν" την ελληνική κοινωνία στο σωβινισμό, μπορούν ακόμη να παίρνουν "εθνοσωτήριες πρωτοβουλίες" απολύτως νομιμοποιημένες για μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός πως πολύ συχνά πρόκειται για κοινές σαχλαμάρες δεν τις κάνει λιγότερο επικίνδυνες. Το αντίθετο, μάλιστα.
    Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα "εθνικό συμφέρον" που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία και δεν υπάρχει καμιά "αλβανική απειλή" που δήθεν συνδέεται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου -πόσο μάλλον που αυτή η τελευταία είναι προϊόν ενός πολέμου που φέρει και την ελληνική υπογραφή. Η απειλή για την ειρήνη και την πολυεθνική συμβίωση είναι, στην πραγματικότητα, η φονική μηχανή που λέγεται ΝΑΤΟ - αυτής που στηρίζει και η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Προϋπόθεση για την άρση αυτή της απειλής, λοιπόν, είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ~ με τη διατήρηση της εκατέρωθεν "εθνικής αδιαλλαξίας" και των διαιρέσεων, αυτό παραμένει ανέφικτο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο εθνικισμός -όχι μόνο "των άλλων", αλλά και ο "δικός μας" - έχει "νομιμοποιήσει" πολέμους, έχει "ενθαρρύνει" εθνοκαθάρσεις και έχει δημιουργήσει κύματα μεταναστών και προσφύγων, δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε τους κατά φαντασία μακεδονομάχους να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία με πολεμικές ιαχές και να υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.

    Πρόδρομος Αβακουμίδης - Νέοι/ες ΑΚΟΑ,
    …………………………………………………………..
    Κώστας Γαβρόγλου πανεπιστημιακός,
    ………………………………………..
    Νάσος Θεοδωρίδης Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ,
    ……………………………………………………………………………
    Γιάννης Μηλιός Ανεξάρτητος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ,
    ………………………………………………………
    Ευκλείδης Τσακαλώτος Π.Γ. ΣΥΝ,
    Χρήστος Χορταρέας Π.Κ. Φιλοσοφικής Νεολ. ΣΥΝ,
    …………………………………………………………..
    Τασία Χριστοδουλοπούλου Ανεξάρτητη, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευριπίδης Μπίλλης
    Θα τη λένε Μακεδονία
    (τα λοιπά 188 Συριζαίικα νεοταξικά «λουλούδια», στο διατηρούμενο θρασύτητα site του 2008 του ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα)

    193 ΜΕ ΜΗΛΙΟΣ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΣΙΑ, ΤΑΣΙΑ ΚΤΛ, ΘΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
    http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2008/02/211571.html
    Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 12:44 πμ
    Permalink
    Tags: ειδησεογραφία , σκοπια , ανακοίνωση , επικαιρότητα , Πολιτική

    Η επικείμενη ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χάριν της οποίας επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια νηφάλια αποτίμηση της -επίσημης και ανεπίσημης- ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας: των εθνικώς αδιάλλακτων συλλαλητηρίων, των σχεδίων του Α. Σαμαρά για "σύνορα με τη Σερβία", του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ επί Α. Παπανδρέου, της ταύτισης με το σερβικό μεγαλοϊδεατισμό του Μιλόσεβιτς, της συμμετοχής της χώρας μας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του '99, με την έγκριση και των δύο μεγάλων κομμάτων-, αλλά και της δραστηριότητας του ελληνικού κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων, σ' ένα "ευνοϊκό" προς λεηλασία έδαφος που, όπως φαίνεται, δημιούργησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
    Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ελληνικός εθνικισμός έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η δημόσια συζήτηση περί τα Βαλκάνια ακόμα κινείται μεταξύ αντιαλβανισμού και σκοπιανοφαγίας από τη μια και ενός αντιαμερικανισμού από την άλλη, που περιγράφει αλλά δεν εξηγεί σχεδόν τίποτα. Είναι σ' αυτό το πλαίσιο που η γνωστή τρόικα Άνθιμου - Καρατζαφέρη - Ψωμιάδη, με τη συνδρομή μερίδας των ΜΜΕ που επί χρόνια "εκπαιδεύουν" την ελληνική κοινωνία στο σωβινισμό, μπορούν ακόμη να παίρνουν "εθνοσωτήριες πρωτοβουλίες" απολύτως νομιμοποιημένες για μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός πως πολύ συχνά πρόκειται για κοινές σαχλαμάρες δεν τις κάνει λιγότερο επικίνδυνες. Το αντίθετο, μάλιστα.
    Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: δεν υπάρχει κανένα "εθνικό συμφέρον" που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία και δεν υπάρχει καμιά "αλβανική απειλή" που δήθεν συνδέεται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου -πόσο μάλλον που αυτή η τελευταία είναι προϊόν ενός πολέμου που φέρει και την ελληνική υπογραφή. Η απειλή για την ειρήνη και την πολυεθνική συμβίωση είναι, στην πραγματικότητα, η φονική μηχανή που λέγεται ΝΑΤΟ - αυτής που στηρίζει και η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Προϋπόθεση για την άρση αυτή της απειλής, λοιπόν, είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ~ με τη διατήρηση της εκατέρωθεν "εθνικής αδιαλλαξίας" και των διαιρέσεων, αυτό παραμένει ανέφικτο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο εθνικισμός -όχι μόνο "των άλλων", αλλά και ο "δικός μας" - έχει "νομιμοποιήσει" πολέμους, έχει "ενθαρρύνει" εθνοκαθάρσεις και έχει δημιουργήσει κύματα μεταναστών και προσφύγων, δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε τους κατά φαντασία μακεδονομάχους να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία με πολεμικές ιαχές και να υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.

    Πρόδρομος Αβακουμίδης - Νέοι/ες ΑΚΟΑ,
    …………………………………………………………………….
    Κώστας Γαβρόγλου πανεπιστημιακός,
    ………………………………………….
    Νάσος Θεοδωρίδης Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΝ,
    ………………………………………………………………………………………………..
    Γιάννης Μηλιός Ανεξάρτητος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ,
    …………………………………………………………………
    Ευκλείδης Τσακαλώτος Π.Γ. ΣΥΝ,
    …………………………………………….
    Τασία Χριστοδουλοπούλου Ανεξάρτητη, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευριπίδης Μπίλλης
    Για ανενημέρωτους «αριστεροδεξιοσιαλιστές» και μη

    Το «μέγα κατόρθωμα» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
    Ομιλία του κυρίου Κρις Σπύρου, Πρώην Βουλευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ, Η.Π.Α., με θέμα
    «Η Ονομασία των Σκοπίων»
    ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
    Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟ – ΨΕΥΤΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    http://www.panhellenicpost.com/2016/08/25/159541/

    XRISTODOYLOS-MAKEDONIA
    https://www.youtube.com/watch?v=ZGZsxAFI5kw

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
    Του Δ. ΔΗΜΟΥ Αντγου ε.α., Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Α/ΓΕΕΦ
    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=24815&colid=&catid=42&dt=2008-03-09%200:0:0

    ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ
    Πρῴην Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας
    Η ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑ
    ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΙΜΙΤΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ
    ΚΑΙ Ο ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    http://www.sartzetakis.gr/points/makedoniko18.html

    Kiro Gligorov - June 1992
    http://www.youtube.com/watch?hl=el&v=AbwCp9W-uPw&gl=GR

    Ο Μιλοσόσκι το 2009 στην Κέρκυρα με τα χρώματα της ψευτομακεδονίας του, με άδεια του Κωστάκη Καραμανλή
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2009-06-19&s=naytilos


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειμαι βέβαιος ότι την ευκαιρεια που περιμενε ο Συριζα εδώ και παρα πολλα χρονια,οταν ακομα συμμετειχε και εδινε προοπτικη στις παρελασεις των ψευτομακεδονων του Γκριγκορωφ στα Σκοπια,την βρει αφου σχεδιαζει να δημιουργησει χωρους 'φιλοξενιας' σκοπιανών που θα μας 'ελθουν' αν τυχον ξεσπασει εμφύλιος στα σκοπια.
    Γατονια οι τυποι ονειρεύονται και νουργιες ΜΚΟ και κονομες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε,

    >Το θηρίο της Ρώμης, ο "καλοσυνάτος" πάπας, αποκάλεσε τα Σκόπια, "Μακεδονία"<

    Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου, αλλά θα ήθελα να μού πεις ποιος, εκτός Αθηνών, Λευκωσίας και Σόφιας (δεν είμαι τόσο σίγουρος για την τελευταία), λέει τα Σκόπια "Σκόπια", ή έστω FYROM. ΟΥΔΕΙΣ! Οι πάντες τα ονομάζουν "Μακεδονία".

    Αρκεί εμείς να μην τα πούμε έτσι, διότι, χωρίς την δική μας συναίνεση, ο μακεδονισμός των τούς είναι άχρηστος.

    Πάντα βέβαια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην Ελλάδα οι προδότες και η χρήσιμοι ηλίθιοι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μη φοβάσαι, Δάσκαλε τον Πάπα. Αυτούς να φοβάσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πληροφορια ότι ο Γερος του Μωρια με το αλογο του ,ζωντανεψαν και πηραν των ομματιων τους αμα τη καταθεσει του νομοσχεδιου περι διορθωσης του φυλου,ελεγχεται ως ανακριβης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.