12/5/17

9 Μαΐου 1956: Αιματηρή διαδήλωση στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης

9 Μαΐου 1956: Αιματηρή διαδήλωση στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης (pic)
Στις 9 Μαΐου 1956 χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας για να καταδικάσουν τα σκληρά μέτρα του άγγλου κυβερνήτη Χάρντινγκ στην Κύπρο. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν εξόριστος στις Σεϊχέλες, η ΕΟΚΑ είχε ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα στη Μεγαλόνησο και την επομένη ήταν προγραμματισμένη από τις κατοχικές αρχές η εκτέλεση των αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Την Ελλάδα κυβερνούσε ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδοκιμάζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών, Σπυρίδωνα Θεοτόκη, για την ενδοτική του πολιτική. «Άξων Αθηνών – Βελιγραδίου – Καΐρου» έγραφε το πανό που ξεχώριζε, υπονοώντας την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τη σύμπλευσή της με τους Τίτο και Νάσερ. Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου (ΠΕΕΚ), με ομιλητή τον πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δωρόθεο.
Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να οδεύσουν προς τη Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι, παρά τις προτροπές του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας να διαλυθούν. Πλησίον της Πλατείας Κλαυθμώνος, η Αστυνομία τους εμπόδισε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με τα όργανα της τάξης να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο αστυνομικός διευθυντής Αριστείδης Παπαδόπουλος απομονώθηκε και κακοποιήθηκε από τους διαδηλωτές. Τραυματίστηκε σοβαρά και περιήλθε σε αφασία.
Στην οδό Δραγατσανίου, λόγω του ότι είχαν στηθεί οδοφράγματα, η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις διαδηλωτές: Ευάγγελος Γεροντής (28 ετών), Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21 ετών), Φραγκίσκος Νικολάου (23 ετών), καθώς και ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης, που πέθανε στο νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες αστυνομικών και 100 με μώλωπες από χτυπήματα.
Η κατάσταση γρήγορα εκτονώθηκε, αλλά ήταν σαφές ότι ο ελληνικός λαός απαιτούσε ενεργητικότερη εξωτερική πολιτική για το Κυπριακό.
Πηγή: sansimera

4 σχόλια:

  1. Ἡ Νέα Τἀξη Πραγμάτων τοῦ Χίτλερ, εἶχε τότε μόλις ἠττηθῆ. Ἀνέλαβε λοιπον (διά Καραμανλῆ στήν Ἑλλάδα τότε, ἀλλά δἐν τό κατάλαβε οὔτε ὁ ἴδιος) ἡ ἐφεδρική Νέα τάξη Πραγμάτων.
    Πρῶτο της μέλημα καί αὐτῆς, ἀντί τοῦ λαοῦ ἤ τοῦ ἐθνους, να ἀποφασίζῃ ἡ κατά νομικόν τεκμήριον ἡγεσία μόνον.
    Θρίαμβος δηλαδή τῆς παπικῆς ἀντιλήψεως περί θεμελιώσεως τῆς ἐν τῶ κόσμῳ ἐξουσίας: Ἀντιπροσώπευσις τοῦ ἐκμηδενιζομένου δι'αὐτῆς ἐντολέως λαοῦ, καί οὐσιαστική ἀντικατάστασίς του ἀπό τόν ἐντολοδόχο του, τόν τεκμαρτό ἡγέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E...όπως πάντα ...ο λαός δεν ξέρει,παραπλανάται κλπ
    Οι κατέχοντες την εξουσία, ως παντογνώστες, αποφασίζουν αντ΄αυτού !Γιατί καλείται λοιπόν αυτός ο "ανίδεος" ,άσε δε και "αγνώμων", λαός να ψηφίσει ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά να του φορτώνουν τις ευθύνες τους!
      Οπως π.χ. γίνεται με τα μνημόνια!

      Διαγραφή
  3. 11/5/1956 κρέμασαν οι... Άγγλοι (*) τον Μιχαλάκη Καραολή (1933-1956) (**) και τον Ανδρέα Δημητρίου (1934-1956). (Wikipedia)

    (*) περίεργο, που έλεγε Άγγλους - τότε - ο Λαός μας τους κακούς (sic) εκ των Βρετανών (βέβαια και κάπως αλλιώς, με την αριστερή χυδαία «εκδοχή» του κοκκινολαίμη δλδ του... φοινίκουρου). Φαίνεται, οι Σκωτσέζοι «φιλέλληνες» θα ήταν οι καλοί (sic) του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως π.χ. ο Μέησον (ο δημόσιος κατήγορος που μπουντρούμιασε κυριολεκτικά τον ρωσόφρονα επαναστάτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη), ο Κόχραν (ο κερδοσκόπος χρηματιστής που τον κάναμε και «μισθοφόρο»-στόλαρχο, αφού πρώτα «φάγαμε» τον ισπανόφωνο - φίλο του Νέλσωνα - επαναστάτη Ανδρέα Μιαούλη, για να μας εξασφαλίσει, μα ο Κόχραν καλέ και με το αζημίωτο πάντα, καλά δάνεια με λίαν υψηλό επιτόκιο που - αν δεν κάνω λάθος - τα εξόφλησε μέχρι τελευταίας δεκάρας και με το παραπάνω η Ψωροκώσταινα χρόοονια μετά... επί ημερών Σημίτη;), ο Σων Κόνερυ (που απαγγέλει την «Ιθάκη» του Καβάφη με τον Vangelis στα πλήκτρα· «κουλτούρα να φύγουμε» επαναστάτη του «Free Scotland»... χαχαχα!) κ.ά.

    (**) Πριν 6 μήνες, στις 14/11/1955, η 29χρονη - τότε - βασίλισσα Ελισάβετ, λέει ΟΧΙ στην απονομή χάριτος (ποινής δλδ της κρεμάλας!) στον 22χρονο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Καραολή. Αυτός άλλωστε - όπως λένε - είναι και ο λόγος που η Ελισάβετ και ο (Ελληνο-Δανός) πρίγκιπας Φίλιππος (***), συνταξιούχος πρόσφατα - στα 96 του με τον νέο... ΚΑ' True Galos Law - ο Δούκας του Εδιμβούργου (Σκωτία ρέεε...) δεν... μας έρχονται επίσημα στην Ελλάδα! [άσχετο; «Και όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» Κωνσταντίνος Καραμανλής (διαχρονικά... και το 1975)]

    (***) που λόγω «έργων» μπαμπά Ανδρέα στο Μικρασιατικό Μέτωπο, η Ελλάς ανάγκασε τον Φίλιππο - σαν εξόριστο νήπιο! - να φύγει άρον-άρον μέσα σε καφάσι, από το Μον Ρεπό της Κέρκυρας το 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.