3/4/17

Εκπέμπει SOS ο Πενταδάκτυλος

Η καταστροφή του Πενταδακτύλου που άρχισε από τα πρώτα χρόνια της κατοχής του και κορυφώνεται τελευταία με την αυξημένη δράση των λατομείων που λειτουργούν στην «πλάτη του» και τα οποία έφτασαν τα εξήντα έξι, καταγράφεται σε ειδική έκδοση – έκθεση που ετοίμασε η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και η οποία ήδη έχει πάρει το δρόμο για τον τελικό προορισμό της, που είναι κέντρα λήψης αποφάσεων, κυρίως τα ευρωπαϊκά. Ξεκάθαρος στόχος της όλης προσπάθειας, είναι να επιτευχθεί κινητοποίηση, ώστε να σταματήσει η οικολογική καταστροφή που επιτελείται και η οποία είναι ανεπανόρθωτη.
Όπως αναφέρει η επίτροπος, η έκδοση αναφέρεται στην περιβαλλοντική αξία της οροσειράς του Πενταδακτύλου, τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν γίνει ως συνέπεια της παράνομης λατόμησης και στην ανάγκη προστασίας του.

«Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και κυρίως για τη διατήρηση της μορφολογίας της οροσειράς Πενταδακτύλου και την προστασία των ειδών και οικοτόπων.

Όπως αναφέρει η επίτροπος, η έκδοση έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τις  κατοχικές αρχές για εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και τερματισμό της παράνομης λατόμησης.

Ήδη μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών προωθείται σε όλες τις πρεσβείες της Κύπρου, θα προωθηθεί μέσω των αποστολών της Βουλής (επίκειται συνάντηση της επιτρόπου με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Συλλούρη στις 4 Απριλίου),  μέσω των Κύπριων ευρωβουλευτών και των Πολιτικών Κομμάτων. Επίσης έχει ετοιμαστεί από το γραφείο της επιτρόπου συνοδευτική επιστολή για να σταλεί με το έντυπο στον Ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, περιβαλλοντικές ομάδες καταγγέλλουν ότι «ένα από τα δάκτυλα του Πενταδακτύλου θα αποκοπεί» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης και διάβρωσης του εδάφους.

«Θα πρέπει να πω ότι συμφωνώ μαζί τους» δηλώνει η επίτροπος Περιβάλλοντος και συμπληρώνει:

«Μετά την τουρκική  εισβολή του 1974 ο Πενταδάκτυλος, ως οικότοπος με όλα τα μοναδικά είδη και υποείδη χλωρίδας και πανίδας τα οποία φιλοξενεί, έχει υποστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη πίεση από μη βιώσιμες δραστηριότητες που έχουν επηρεάσει τη μορφολογία της οροσειράς και τους φυσικούς οικοτόπους και απειλούν με εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας. Δυστυχώς, αυτή η μοναδική περιοχή κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της υπερβολικής λατόμησης, της υπερβόσκησης, των σκουπιδιών, του παράνομου κυνηγίου, της οικοδομικής ανάπτυξης και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός  βοτανικού παράδεισου. Πάνω από 8% των φυτών του νησιού, δηλαδή 145 διαφορετικά είδη και υποείδη, είναι ενδημικά της Κύπρου και μοναδικά για την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, από τα οποία τα 56 είναι ενδημικά του Πενταδακτύλου.

Στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν 14 σημαντικοί τύποι οικοτόπων, από τους οποίους οι τέσσερις αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 92/43 / ΕΟΚ.

Επίσης έχουν αναγνωριστεί 18 είδη ερπετών, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της Οδηγίας για τους Οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 30 είδη πουλιών του Παραρτήματος I της Οδηγίας των Πουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 2009/147/EΕ). Τριάντα έξι λατομεία δραστηριοποιούνται  στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του ανάγλυφου, την απώλεια σημαντικών οικοτόπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Κύπριοι επιστήμονες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) προειδοποιούν ότι, αν η λατόμηση δεν σταματήσει, οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας» λέει η Ιωάννα Παναγιώτου.

Η ΕΕ μπορεί να γίνει τροχοπέδη

Μπορεί να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη καταστροφή του Πενταδακτύλου και αν ναι, πώς; Μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι να τοποθετήσει τροχοπέδη στις κινήσεις καταστροφής του Πενταδακτύλου με τη λατόμηση; Στα σχετικά ερωτήματα, απαντά η Ιωάννα Παναγιώτου:

«Είναι δύσκολο αλλά θα μπορούσε να γίνει αν υπάρξει πίεση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι χρηματοδοτούν με κοινοτικά κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος το κατοχικό καθεστώς. Πιστεύω ότι πρέπει να απαιτήσουμε από τα ευρωπαϊκά όργανα εξηγήσεις για τα κονδύλια προς τα κατεχόμενα όχι για να περικοπούν αλλά για να υπάρχει διαφάνεια και ορθή χρήση τους όπως είναι για παράδειγμα η προστασία και διαχείριση των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί «δυνητικές περιοχές Natura 2000».

Είπα ότι είναι δύσκολο γιατί οι απαντητικές επιστολές που λαμβάνουμε από την ΕΕ συνήθως αναφέρουν ότι στα κατεχόμενα δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως εκ τούτου η λύση θα επέλθει με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Την αγωνία τους για την καταστροφή που συντελείται στον Πενταδάκτυλο, εξέφρασαν ήδη και τουρκοκυπριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες όμως –όπως παραδέχεται η Ιωάννα Παναγιώτου- δεν έχουν προσεγγιστεί από το γραφείο της. «Από την
πλευρά της Πολιτείας δεν έχω μια τέτοια αρμοδιότητα, όλα τα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, διαπραγματευτών και ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Επίσης γίνονται επαφές μεταξύ των Μη Κυβερνητικών
Οργανώσεων. Εξ όσον γνωρίζω το θέμα της διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για μια φιλοπεριβαλλοντική Κύπρο έχει συζητηθεί και στις συνομιλίες. Η προστασία του Πενταδακτύλου συμπεριλαμβάνεται ως ένα από τα υποθέματα αυτής της συζήτησης»
αποκαλύπτει η Ιωάννα Παναγιώτου.

ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πληροφορίες ότι υλικά από την παράνομη λατόμηση διοχετεύονται στην αγορά των ελεύθερων περιοχών και μάλιστα νόμιμα, διαψεύδονται από την επίτροπο Περιβάλλοντος. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Από την επίσημη ενημέρωση που έχω από το Τμήμα Μεταλλείων δεν διοχετεύονται υλικά από την περιοχή του Πενταδακτύλου στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό ελέγχεται από το τελωνείο μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής».
 PhileNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.