18/4/17

FT: Ο Trump, ο Kim και το πυρηνικό ατύχημα

Η Βόρεια Κορέα θα επιλέξει να χτυπήσει πρώτη αν πιστέψει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν «προληπτικό χτύπημα» κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Τα παθήματα από τον πόλεμο της Κορέας που δεν έγιναν… μαθήματα από τους σύγχρονους ηγέτες.

Τη δεκαετία του 1950 ένας συνδυασμός απερίσκεπτων λέξεων στην Ουάσιγκτον και λανθασμένων υπολογισμών στην Πιονγιάνγκ οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας. Τώρα καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την προοπτική να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, ο κίνδυνος είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας να κάνουν ξανά λάθος υπολογισμούς και να οδηγηθούν σε σύγκρουση.
Πολλοί ιστορικοί εντοπίζουν το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας σε μια ομιλία που έδωσε ο Dean Acheson στο National Press Club στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 1950. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών μίλησε για την «αμυντική περίμετρο» των ΗΠΑ στην Ασία και υπονόησε ότι η Κορέα βρίσκεται έξω από την περίμετρο. Στην Πιονγιανγκ ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Kim Il Sung κράτησε τον καθαρό υπαινιγμό ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν την Νότια Κορέα. Πέντε μήνες αργότερα ο στρατός του πέρασε τον 38ο παράλληλο και εισέβαλε στο Νότο.
Ο Kim Il Sung, όμως, υπολόγισε λάθος. Οι ΗΠΑ πολέμησαν. Ο πόλεμος της Κορέας κόστισε χιλιάδες ζωές, οδήγησε σε άμεση μάχη μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών δυνάμεων και επίσημα δεν τελείωσε ποτέ. Εως σήμερα η ειρήνη στην Κορέα διατηρείται από μια ανακωχή και όχι από μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.