21/4/17

Γ.Γ. Συμβουλίου της Ευρώπης, Τ. Γιάγκλαντ προς Τουρκία: «Με τη θανατική ποινή ξεχάστε την Ευρώπη»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπενθύμισε χθες ο γενικός γραμματέας του, ενώ το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την επαναφορά της. «Κανένα από τα κράτη-μέλη μας δεν μπορεί να επιβάλει την ποινή του θανάτου», υπενθύμισε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ στην παρουσίαση στο Στρασβούργο της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι, εάν θέλετε να την επαναφέρετε (σε ισχύ), δεν μπορείτε να είστε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γιάγκλαντ.

Πάντως, ο Γιάγκλαντ εκτίμησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι όροι μιας ενδεχόμενης εκδίωξης της Τουρκίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο κι έχει 47 χώρες-μέλη. Ο Γιάγκλαντ στάθηκε στο ότι είναι ανάγκη να παρακολουθηθεί στενά η εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, με την οποία θα ενισχυθούν πολύ οι εξουσίες του Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως σχεδόν το 50% του τουρκικού λαού τάχθηκε εναντίον της με την ψήφο του. «Το νέο Σύνταγμα (σ.σ. το οποίο εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία με 51,4% των ψήφων) αναγνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ανώτερη της τουρκικής νομοθεσίας και επομένως δεν επιτρέπεται η θανατική ποινή. Γιατί, λοιπόν, να ερωτηθεί ο λαός εάν θέλει να καταργηθεί ένα άρθρο επί του οποίου πήγε και ψήφισε; Αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.
ΑΠΕ, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.