19/4/17

Η εργαλειοποίηση της Ιστορίας στη σύγχρονη ρωσική πολιτική

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1917, τα οποία οδήγησαν τη Ρωσία σε μια περιδίνηση που κράτησε οκτώ περίπου δεκαετίες με τα γνωστά αποτελέσματα. Σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση εν μία νυκτί της ΕΣΣΔ, παρατηρώντας τον δημόσιο διάλογο στη Ρωσία, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε μια έντονη προσπάθεια υποκατάστασης της πολιτικής από την Ιστορία, προκειμένου να καλυφθούν οι οξυμένες ανάγκες της υπό διαμόρφωσης νέας κρατικής ιδεολογίας, αλλά και της γενικότερης στρατηγικής του Κρεμλίνου, για συσπείρωση του πληθυσμού γύρω από τον ηγέτη του.
Η αρχή έγινε το 2014 με την ουκρανική κρίση να φτάνει στο απόγειό της. Τότε η ρωσική πλευρά χρησιμοποίησε διάφορα «ιστορικά» γεγονότα και αφηγήσεις, προκειμένου να ενισχύσει ιδεολογικά τις γεωπολιτικές της επιλογές. Έκτοτε, παρατηρούμε πως πολλές από τις ιδέες και απόψεις των ημερών εκείνων έχουν αποκτήσει δική τους λογική, δομή και ζωή και, παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες υποστήριξης τους. Γίνεται, βέβαια, αντιληπτό, πως κανείς πια δεν ακούει τους πλέον ενδεδειγμένους, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους ιστορικούς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των  προπηλακισμών, των διώξεων και των απολύσεών τους από σχολεία και ΑΕΙ.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει να αλλάξει, προς το συμφέρον της, την υπάρχουσα κατάσταση και να θέσει υπό τον αεικίνητο, πανταχού παρόντα έλεγχο της την ιστορική γνώση, τις διαδικασίες διάδοσης και διάχυσής της και να μετατρέψει την επιτρεπόμενη ιστορία σε πολιτική γλώσσα. Κανείς δεν εξεπλάγη όταν, τον Αύγουστο του 2015, άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μνήμη των θυμάτων των πολιτικών διώξεων, τόσο επί Στάλιν όσο και για την περίοδο των διαδόχων του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία την άνοιξη του 2016 και κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη του Ι. Β. Στάλιν στο πάνθεον των εθνικών ηρώων της Ρωσίας.

Για τη συνέχεια booksjournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.