12/4/17

Σε σοβαρό θέμα εξελίσσεται η υπόθεση κράτησης στις ΗΠΑ ανθρώπων του περιβάλλοντος Ερντογάν - Εμπλοκή και ανθρώπων του κύκλου Τραμπ

Πώς ο Ρούντολφ Τζουλιάνι απαξίωσε τον εαυτό του συνεργαζόμενος με τον προστατευόμενο του Ερντογάν – Το σκάνδαλο «Ζαράμπ» και οι προεκτάσεις του

Η υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ προκαλεί δικαίως πονοκέφαλο στον Ερντογάν (φωτ.: onedio.com)
Η ανάμειξη μελών της τουρκικής κυβέρνησης και της οικογένειας Ερντογάν σε ύποπτες υποθέσεις δεν είναι κάτι καινούριο. Ούτε και η επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων από την Άγκυρα στα λόμπι του εξωτερικού προκειμένου να πετύχει τους όποιους στόχους της με θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους.
Συνήθως όμως –ίσως επειδή ακριβώς το χέρι του τουρκικού κράτους φτάνει μακριά, πέρα από την τουρκική επικράτεια– οι δουλειές της Τουρκίας καλύπτονται, προστατεύονται όπως και οι όποιες παρανομίες της. Όχι αυτή τη φορά.
Η υπόθεση του Ιρανοαζέρου, Τούρκου υπηκόου Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για καταπάτηση της αμερικανικής νομοθεσίας για τις κυρώσεις κατά του Ιράν, συνδέεται με τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα στις ΗΠΑ, ενώ και τα δυο πρόσωπα έχουν άμεση σχέση με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το pontos-news.gr έχει δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά άρθρων σχετικών με το θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την αμερικανική κοινή γνώμη.
Σήμερα, φιλοξενούμε απόσπασμα άρθρου του David L. Phillips στη The Huffington Post, με το οποίο καλεί την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει το χρέος της και να μην αφήσει ελεύθερο τον Ρεζά Ζαράμπ. Ο David L. Phillips είναι διευθυντής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση Ειρήνης και Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια και έχει διατελέσει Ανώτερος Σύμβουλος και Ειδικός στις Διεθνείς Σχέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο του An Uncertain Ally: Turkey Under Erdogan’s Dictatorship.
Του David L. Phillips, The Huffington Post.com.
«Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι υπερασπίζεται παραβάτη των κυρώσεων κατά του Ιράν»
Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι προσελήφθη προσφάτως στη νομική ομάδα του Ρεζά Ζαράμπ, του Τουρκοιρανού που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, καθώς παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο Τζουλιάνι δεν θα υπερασπιστεί τον Ζαράμπ στο δικαστήριο. Προσελήφθη για να διερευνήσει την πιθανότητα εξαίρεσης από τις ποινικές διώξεις. Η παράκαμψη των κατηγόρων υπονομεύει την απονομή της δικαιοσύνης. Ο Τζουλιάνι υπονόμευσε επίσης τα αμερικανικά συμφέροντα υπερασπιζόμενος άτομο που είχε παραβεί τις απαγορεύσεις λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν, κάνοντας λαθρεμπόριο χρυσού προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να πληρώσει για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Στην υπόθεση του Ζαράμπ εμπλέκεται ένα περίεργο μείγμα ενδιαφερομένων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Ερντογάν έθεσε την υπόθεση στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος επίσης συνάντησε την τότε υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς στα τέλη του 2016 για να ζητήσει την απελευθέρωση του Ζαράμπ από τις αμερικανικές Αρχές.

Ρούντολφ Τζουλιάνι και Μάικλ Μουκασέι
Προσφάτως, ο Τζουλιάνι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Μουκασέι ταξίδεψαν στην Τουρκία όπου συνάντησαν τον Ερντογάν για να συζητήσουν την απόσυρση των κατηγοριών. Ενημέρωσαν εκ των προτέρων τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς για το ταξίδι τους στην Άγκυρα.
Η εμπλοκή του Ερντογάν δημιουργεί άσχημη εντύπωση για τον Τζουλιάνι.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news 

1 σχόλιο:

  1. Δυο παρατηρησεις: 1)"Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν υπόκειται σε πολιτική επιρροή."
    -Μην μας το λετε θα το πιστεψουμε...
    2)ο κος τζουλιανι ακολουθει πιστα το αμερικανικο ονειρο: "Make money"...ανεξαρτητα αν εμεις οι χαχωλοι θελουμε να πιστευουμε οτι το κανουν παντα τιμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.