3/4/17

Δεν δημιουργήθηκε καν έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων μετά το "δείπνο"

Κανένα αποτέλεσμα όπως φαίνεται, δεν προέκυψε από το δείπνο - μαραθώνιος ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί το οποίο διοργάνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 
Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συζητήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν στο εξής ανακοινωθέν εκ μέρους των δύο ηγετών:
"Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες.
Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.

Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό".

Όπως προκύπτει, ακόμα και μετά την πολύωρη συζήτηση, δεν έχει προκύψει κανένα έδαφος προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, με τα Ηνωμένα Έθνη να σημειώνουν ότι ο κ. Έιντε θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δείπνου έχει ως αίτιο την εμμονή του Μουσταφά Ακιντζί για ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ζητούμενο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε εξ αρχής η επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και η συμφωνία για μια νέα μεθοδολογία, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ζητηθεί η χωρίς καθυστέρηση και όρους επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ από πλευράς Ακιντζί, είχαν τεθεί προϋποθέσεις με αναφορές σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και στο ζήτημα με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες που διέρρευσαν, ανέφεραν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, δηλαδή την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές και στην προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για ψήφισμα το οποίο παρέλαβε η κα Σπέχαρ από την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης- Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επαναφορά των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Σημειώνεται ότι επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την προσχηματική αποχώρηση της τ/κ πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στα μέσα Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν του δείπνου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

«Ας ελπίσουμε ότι απόψε θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα και θα οδηγήσει στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα που ξεφεύγουν του πλαισίου που κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες», τόνισε.
Από την άλλη πλευρά ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αν υπάρχει βούληση, είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών και πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στο αποψινό δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με αυτό το στόχο.

Όπως ανέφερε, αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη «διπλωματία του πήγαινε-έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλη ή το Μάη θα διαφανεί αν είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη ή όχι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.