14/4/17

Πανικός στο στρατόπεδο Ερντογάν – Στον αέρα το δημοψήφισμα

Σάββας Καλεντερίδης
(Φωτ.: euronews.com)
Μια και μόνο δήλωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναταραχή στο στρατόπεδο του Ερντογάν, να θέσει σε κίνδυνο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και φυσικά να αντιστρέψει το κλίμα νίκης που καλλιεργείται εδώ και μήνες στην πλευρά του «Ναι».
Πέτρα του σκανδάλου ήταν ο Σιουκρού Καράτεπε (Şükrü Karatepe), αρχισύμβουλος του Ερντογάν.
Όλα ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, όταν ο αρχισύμβουλος του Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι την επομένη του δημοψηφίσματος, αν κερδίσει το «Ναι», με τη μετατροπή της προεδρευομένης σε προεδρική δημοκρατία θα αλλάξει και το σύστημα των μητροπολιτικών δήμων και θα ισχύσει το σύστημα διοίκησης των Αυτόνομων Περιφερειών (eyalet), όπως γίνεται στην Κίνα.

Ο Σιουκρού Καράτεπε (φωτ.: haberler.com)
Η λέξη «eyalet» (εγιαλέτ), ήταν αυτή που πυροδότησε εξελίξεις, και είναι δυνατόν να ανατρέψει το κλίμα, εις βάρος του «Ναι» και υπέρ του «Όχι».
Η δήλωση του Καράτεπε προκάλεσε την άμεση αντίδραση και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση, του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί που αξίωσε την άμεση απομάκρυνση του αρχισυμβούλου του Ερντογάν. Οι υπερεθνικιστές εκτιμούν πως το σύστημα διοίκησης των Αυτόνομων Περιφερειών θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας.
Για να προλάβει το... κακό, έσπευσε να απαντήσει άμεσα στον Μπαχτσελί ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Σε ζωντανή μετάδοση και αυτός είπε πως ισχύει ό,τι λέει ο ίδιος και όχι οι σύμβουλοί του. Παρόλα αυτά, δεν απομάκρυνε τον Καράτεπε. Ίσως για αυτό σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε το θέμα στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ο ίδιος θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, από βουλευτής και από μέλος του ΑΚΡ.
Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος στους κύκλους των εθνικιστών που ήταν προσανατολισμένοι να ψηφίσουν «Ναι», ενώ επικρατεί παγωμάρα στο στρατόπεδο του Ερντογάν.

4 σχόλια:

  1. Μηπως, εγινε σκοπιμα, ωστε να επικρατησει το ΟΧΙ στο δημοψηφισμα? Τετοια λαθη ειναι αδυνατο να γινουν,στο παρα πεντε. Με αυτη τη μαφια, που κυβερναει στη Τουρκια, ολα ειναι πιθανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Η μήπως για να ξεγελάσει και πάλι τους Κούρδους;
    Και γι' αυτό δεν απομάκρυνε τον Καρατεπέ, παρά την αναταραχή, για να διατηρήσει την ασάφεια και την ελπίδα τυριού στη φάκα για Κούρδους;
    ΄Οπως κι' αν έχει, το πυροτέχνημα της δωδεκάτης ώρας αποκαλύπτει πανικό και γνώση
    μυστικών δημοσκοπήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειμαι αισιοδοξος.
    Ο ερδο θα επικρατησει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε μπας κι ο Ερντογάν ήταν εξ αρχής βαλτός ακριβώς για να διαλυθεί η Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.