24/4/17

Η Γαλλία (και η Ευρώπη) σε σταυροδρόμι

Παντελής Σαββίδης

  • Πανηγυρισμοί από ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
Το αποτέλεσμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών ήταν λίγο-πολύ το αναμενόμενο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δεύτερο γύρο, κι εκεί θα καταδειχθούν με ευκρίνεια οι τάσεις της γαλλικής κοινωνίας.
Η πρώτη αίρεση στις βεβαιότητες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες –και αυτό δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα–, είναι τι αποτελέσματα θα είχαμε αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο Φιγιόν.

Ο Φιγιόν, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, φάνηκε να είναι το φαβορί των εκλογών. Εάν αυτό ίσχυε μέχρι τέλους, ο άλλος μονομάχος του δεύτερου γύρου θα ήταν ο Μακρόν ή η Λεπέν; Οι αναλύσεις για τη φύση της γαλλικής κοινωνίας θα ήταν διαφορετικές στη μια ή στην άλλη περίπτωση.

Φρανσουά Φιγιόν (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)
Εν πάση περιπτώσει, τα δεδομένα σήμερα είναι ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει την Λεπέν, σε έναν αγώνα άνισο με πολλά αρνητικά κατά της δεύτερης. Το σύνολο της γαλλικής πολιτικής σκηνής και του ευρωπαϊκού απαράτ συσπειρώνεται για να αποφύγει μια εκλογή της υποψηφίας του Εθνικού Μετώπου.
Είναι δυνατόν να την φοβούνται τόσο πολύ; Ναι, είναι.
Και στη Γαλλία εκείνο που καταγράφεται από τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι ότι απορρίπτονται τα παλιά κόμματα που ασκούσαν μέχρι τώρα την εξουσία, και η κοινωνία αναζητά κάτι καινούριο.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Για να επέλθει η περίφημη "έτι περαιτέρω ενοποίηση" χρειάζεται πρώτα τα κράτη έθνη να γονατίσουν μέχρι τέλους για να υπογράψουν την όποτε εμφανιστεί συνθήκη ενοποίησης υπό την ¨αιγίδα" του Δ΄ Ράιχ.

    Πώς συνεπώς Μακρόν θα καταφέρει να ανορθώσει την Γαλλία και να την κάνει ισχυρή (άρα αμφισβητία) όταν η οικονομική πολιτική χαράσεται στην καγκελαρία και υπογράφεται στας Βρυξέλλας, που όλως συμπτωματικώς και οι δύο σκίσανε όλες τις κορδέλλες για να σπρώχνουν τον Μακρόν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.