7/4/17

Κόλαση στη Συρία μετά το χτύπημα Τραμπ – Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα (φωτο)


Η μία μετά την άλλη οι χώρες παίρνουν θέση δίπλα ή απέναντι από τις ΗΠΑ, μετά το χτύπημα με 59 πυραύλους Τόμαχοκ στην αεροπορική στρατιωτική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στη Χομς της Συρίας, σήμερα στις 04:40 τα ξημερώματα, με κορυφαίο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισημαίνει ότι «η επίθεση προκάλεσε ζημιά στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ».
Την ίδια ώρα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών. Κάποιες πηγές μιλούν για έξι νεκρούς και 22 τραυματίες, ενώ αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο μόνο για υλικές ζημιές στη συριακή αεροπορική βάση.
«Είναι προς το συμφέρον της χώρας» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολογώντας την απόφασή του για επίθεση στη Συρία, και κάλεσε «τα πολιτισμένα έθνη να στηρίξουν τις ΗΠΑ».
Νωρίτερα, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Ross και Porter στην ανατολική Μεσόγειο είχαν εκτοξεύσει 59 πυραύλους Τόμαχοκ υλοποιώντας την απειλή του Αμερικανού προέδρου για ανάληψη δράσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. «Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο βομβαρδισμός της συριακής βάσης θεωρείται ως η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στην πόλη Χαν Σεϊχούν (βρίσκεται στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ)  που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ. Από την τοξική επίθεση προκλήθηκε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.

«Ενημερώσαμε εκ των προτέρων τη Ρωσία»
Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις. Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας».
Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν πως ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.
«Καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην γραπτή ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενους στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία.

(Φωτ.: EPA /Seaman Ford Williams / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY)
«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.
»Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά.
»Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.
Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.
Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ».
Τι λένε οι Σύροι
Η Δαμασκός αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι βοηθά τους τζιχαντιστές. «Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση. «Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία» πρόσθεσε.

(Φωτ.: EPA / MC3 (SW) Robert S. Price / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY)
Μέλος του προσωπικού της βάσης Αλ Σαϊράτ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik πως η Αλ Σαϊράτ καταστράφηκε ενώ ζημιές έχουν υποστεί όσα αεροσκάφη βρίσκονταν εκεί. Αξιωματούχοι της επαρχίας Χομς αναφέρουν πως υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και 22 τραυματίες, ωστόσο ο αριθμός των πληγέντων δεν επιβεβαιώνεται.
Ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Αλ Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές. Ωστόσο η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, χωρίς ακόμα να διαθέτει σχετικές πληροφορίες.
Ποικίλες οι αντιδράσεις
Μετά τη Ρωσία που αντέδρασε μιλώντας για πρόκληση ζημιές στις σχέσεις Ουάσιγκτον-ΗΠΑ, και το Ιράν κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί. «Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

(Φωτ.: EPA / MC3 (SW) Robert S. Price / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY)
Ωστόσο πολλές είναι οι χώρες που τάσσονται υπέρ της απόφασης Τραμπ να βομβαρδίσει την συριακή βάση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσιγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Άσαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.
«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων», προσθέτει.
Υπέρ της επίθεσης και η κυβέρνηση της Πολωνίας. «Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info. «Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε σε αυτές», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, δήλωσε πως στηρίζει πλήρως το βομβαρδισμό της βάσης από τις ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το θεωρεί μια πρέπουσα απάντηση στο σοκαριστικό έγκλημα πολέμου που διέπραξε η κυβέρνηση Άσαντ. Όπως ανέφερε, ο βομβαρδισμός καταδεικνύει πως η διεθνής γνώμη δεν θα ανεχτεί τη χρήση χημικών όπλων.
*Όλες οι φωτογραφίες είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

3 σχόλια:

  1. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μάλλον θα πρέπει να μπει στο στοίχημα.

    30/3/17: "ΗΠΑ: Αποδεχόμαστε την πραγματικότητα, πλέον δεν μας αφορά ο Ασαντ"
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αποδεχτούν την πολιτική πραγματικότητα ότι το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ εναπόκειται στον συριακό λαό και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή πρέπει να εστιάζεται στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.
    http://www.tanea.gr/news/world/article/5436273/hpa-den-mas-afora-o-asant-para-mono-to-islamiko-kratos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα ολοι οι αμερικανοι προεδροι ειναι ιδιοι. Τι τραμπ, τι χιλαρι, τι ομπαμα, τι μπους. Η αμερικη τρεφεται απο το θανατο των αλλων λαων. Αυτο ειναι κατι που δε μπορει να το αλλαξει κανενας. Αλλωστε και ο τραμπ ειναι αλλος ενας συστημικος προεδρος, που οπως και ο ομπαμα, που εκλεψε τη ψηφο των αμερικανων. Σημερα ηταν η πρωτη προδοσια προς τους ψηφοφορους του. Ενω ειχε μιλησει για ειρηνη και τερματισμο της αναμειξης της αμερικης σε ολο το κοσμο με βομβαρδισμους, ασκησε πολιτικη χιλαρης και ομπαμα. Μια απο τα ιδια. Τελικα, ο τραμπ θα αποδεικτη ενας ακομα χειροτερος προεδρος απο τον ομπαμα. Τα δε παραμυθια του για την οικονομια, οπου θα βοηθουσε τη νεκρη μεσαια ταξη, θα αποδειχτουν ημεγαλυτερη απατη. Επιημερων του θα γινει χειροτερη λεηλασια των αμερικανων πολιτων. Ενας προεδρος που ξεκινα επιθεση στη συρια, θελει πυρηνικο πολεμο με τη βορεια κορεα και το ιραν, δε αποτελει διεξοδο για το λαο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.