10/4/17

Όταν ο Γρηγόριος Ε΄ «αφόριζε» την Ελληνική Επανάσταση


Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αφηγείται (στην εκπομπή «Αρχονταρίκι» της ΕΡΤ) πώς ο Γρηγόριος Ε΄ έσωσε τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1821, «αφορίζοντας» τον Υψηλάντη και τους πρώτους επαναστάτες.
© Music Copyright 2015 Mattia Cupelli
Videezy.com

17 σχόλια:

  1. Συγνώμη, απαράδεκτος ο Δεσποτόπουλος σε πολλά σημεία. Ο Πατριάρχης καταδίκασε την Επανάσταση την ίδια μέρα που έλαβε τα νέα ότι την καταδίκασε ο Τσάρος. Η γενοκτονία δεν είχε αρχίσει. Η γενοκτονία ξενκίνησε αφού πρώτα ο Σουλτάνος δολοφόνησε τον καλό Σειχ αλ Ισλάμ Χατζή Χαλίλ και έβαλε άλλον Σειχ αλ Ισλαμ που ενέκρινε τη γενοκτονία. Ο Δεσποτόπουλος άλλαξε τη σειρά των γεγονότων. Οι ακαδημαϊκοί στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πρόχειροι και παπαγαλίζουν δίχως να ερευνούν σε βάθος. Ο Πατριάρχης, όμηρος πάντα των Τούρκων, καταδίκασε την Επανάσταση αμέσως μετά την καταδίκη του Τσάρου διότι κατάλαβε ότι η Επανάσταση δίχως τουλάχιστον την ηθική στήριξη από καμία ξένη δύναμη θα οδηγούσε σε καταστροφή. Η Επανάσταση καταδικάστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης οι οποίες διδάσκουν την ιστορία που μας μαθαίνουν άνθρωποι σαν τον Δεσποτόπουλο. Οι Αυστριακοί και οι Ρώσοι που τους δικαιολογεί είναι οι μεγάλοι προδότες της υποθέσεως. Συμφώνησαν να μην γίνει ποτέ ο Ελληνικός λαός κυρίαρχος μεγάλης χώρας. Ο Δεσποτόπουλος γυαλίζει Αυστριακά και Ρωσικά ψέματα.

    Με μια απλή επιστολή τους οι Ρώσοι ή οι Αυστριακοί βασιλιάδες τότε μπορούσαν να ευλογήσουν την επανάσταση, και δεν θα υπήρχε σήμερα Τουρκία. Έσωσαν την Τουρκία οι ξένοι, μας άφησαν να γίνουμε κιμάς.
    Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα τετρακόσια χρόνια πολέμων πολλοί κληρικοί έγιναν αρχηγοί πολλών απίστευτα ηρωϊκών και μεγάλων απελευθερωματικών κινημάτων τα οποία οι Δεσποτόπουλοι δεν τα έχουν μελετήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τις τέτοιου είδους αναρτήσεις που είναι απάντηση σε βλάκες και ανιστόρητους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως και ναχει,γιαλλη μια φορα,οι ελληνες πιστεψαν στους ξενους γιατι μονοι δεν μπορουσαν και προδοθηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι απαράδεκτος ο Δεσποτόπουλος με την καταδίκη του Υψηλάντη. Η Επανάσταση προδόθηκε από τον Τσάρο του οποίου άλλαξε τα μυαλά ο Μέττερνιχ, αυτό ήταν το κλειδί της υπόθεσης.

    Απαράδεκτος ο Δεσποτόπουλος με το θέμα γενοκτονίας. Έγινε Γενοκτονία στην Πόλη και αλλού, ντροπή να διδάσκει ότι δεν έγινε Γενοκτονία. Γενοκτονία ονόμασαν στον ΟΗΕ τη σφαγή 7000 Μουσουλμάνων τη Σρεμπρένιτσας. Τα κεφάλια των Χριστιανών στην Πόλη το 1821 έκαναν λόφους, η Πόλη είχε ρημάξει, αυτιά χριστιανών έφταναν από παντού στη Πόλη ως δώρο προς τον Σουλτάνο. Ντροπή στο Ακαδημαϊκό μας κατεστημένο. Οι μαλθακοί ιστορικοί μας έχουν τυφλώσει και υπηρετούν ξένη προπαγάνδα. Συγνώμη αλλά ο Δεσποτόπουλος και το καταστημ'ενο μας έχουν ρημάξει με τη λάθος ιστορία που διδάσκουν.

    Ο Υψηλάντης θα είχε φτάσει στην Πόλη αν δεν τον είχαν προδόσει Ρωσία και Αυστρία. Όλα τα Βαλκάνια είχαν πάρει φωτιά. Οι δυνάμεις του κάθε μέρα πολλαπλασιάζονταν, οι Μολδαβοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι τον ακολουθούσαν , μαζί με Αλβανούς και όλους σχεδόν τους Οπλαργηγούς της Ελλάδος, και όλους σχεδόν τους πειρατές των θαλασσών μας. Ντροπή να ονομάσει κάποιος τον Υψηλάντη απερίσκεπτο. Άριστα ήταν τα σχέδιά του, τον πρόδωσε ο Τσάρος και αμέσως μετά ο Πατριάρχης. Μόλις ο Τσάρος και ο Πατριάρχης έβγαλαν τις καταδίκες, σταδιακά εγκατέλειψαν τον Υψηλάντη οι πάντες. Χωρίς αυτές τις καταδίκες που θα είχε φτάσει ο Υψηλάντης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις αλλά ποιος ακούει..

      Ετεροκαθοριζόμενη η ιστορία μας, ετεροκαθοριζόμενα και τα μυαλά μας.

      Έχουμε υποστεί ομαδικά "conditioning".. Σαν τα σκυλιά του Παβλώφ.. Πατάνε ένα κουμπί, αγριεύουμε, πατάνε άλλο κουμπί, μας τρέχουν τα σάλια..



      Διαγραφή
    2. Αυτό που είπες εδώ με τα κουμπιά και τα σκυλάκια του Παβλώφ να το λες παντού. Το μεγαλύτερο μέρος εργασιών κάθε υπηρεσίες πληροφοριών είναι η διαχείρηση της κοινής γνώμης. Κάτι ψυχανόμαλοι προφέσορες, καθηγητές, τραπεζίτες, στρατηγοί κτλ δίνουν εντολές στις υπηρεσίες να πουν στον κόσμο ότι ο γάϊδαρος πετάει. Αρχίζουν ξαφνικά τα κανάλια, οι εφημερίδες, τα ράδιο, οι δημοσιογράφοι, οι επιστήμονες και ερευνητές να παρουσιάζουν ιπτάμενους γαϊδαρους με τακούνια και μενταγιόν. Βλέπει ο κόσμος και σου λέει ναι, οι γάϊδαροι πετάνε. Μας έχουν τρελάνει.

      Διαγραφή
  5. Αντιγραφη απο την Βικι:
    "Την άφιξη της σωρού του πατριάρχη, τις τελετές της ταφής και κάποια επεισόδια περιγράφει ο αγωνιστής της Επανάστασης Κάρπος Παπαδόπουλος που ήταν παρών.
    Το πλοίο που βρήκε και μετέφερε τη σωρό του πατριάρχη, έκανε 40 ημέρες να φτάσει στην Οδησσό, ενώ εκείνη την εποχή με ενάντιο καιρό απαιτούνταν έως 10 ημέρες πλεύσης από την Κωνσταντινούπολη. Ο νεκρός αποτέθηκε πρώτα στο υγειονομείο όπου πήγαν να τον δουν πολλοί. Ο Κ. Παπαδόπουλος παρατηρεί ότι δεν είχε καμμία αλλοίωση ή οσμή. Οι ρωσικές αρχές βεβαιώθηκαν για την ταυτότητα του νεκρού από 30 ενόρκους πρόσφυγες από την Κων/πολη. Ο τσάρος διέταξε να δοθούν 40.000 ρούβλια για τη διεξαγωγή μιας μεγαλοπρεπούς κηδείας και να γίνει η ταφή σε μέρος που θα επέλεγαν οι Έλληνες της Οδησσού. Η μεταφορά της σωρού από τη υγειονομείο έως την Μητρόπολη έγινε με άμαξα με 6 ίππους και μία ίλη λογχοφόρων κοζάκων ως παραστατών. Συνοδευόταν από τρεις αρχιερείς και 40 ιερείς και διακόνους, καθώς και από επισήμους και κόσμο με μαύρη ενδυμασία. Ο δρόμος έως την Μητρόπολη ήταν στρωμένος με ψιλή άμμο, χόρτα και άνθη. Κατά την άφιξη στη Μητρόπολη την πομπή υποδέχτηκε ένα σύνταγμα από 4.000 στρατιώτες υπό τους ήχους πένθιμης μουσικής. Μετά την ακολουθία εκφωνήθηκε επικήδειος λόγος από τον Κ. Οικονόμο εξ Οικονόμων που βρέθηκε στην Οδησσό ως πρόσφυγας. Έπειτα από τρεις ημέρες ο νεκρός μεταφέρθηκε από την ρωσική Μητρόπολη σε ελληνική εκκλησία και ετάφη πάλι με την ίδια πομπή και παράταξη.

    Την ημέρα της ταφής η αστυνομία διέταξε "κανένα έθνος να μην εμπορευθεί αλλά να προσέλθουν όλοι στην τελετή". Ταραχές προκλήθηκαν όταν στη διαταγή αυτή δεν υπάκουσαν οι Εβραίοι. Όχλος επέδραμε στη "χάβρα" των Εβραίων και σε τράπεζές τους που βρέθηκαν ανοιχτές και έγιναν ζημιές και αρπαγές. Διαδόθηκε η ψευδής φήμη ότι επειδή οι Εβραίοι περιφρόνησαν τον πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη δόθηκε εντολή από την ρωσική κυβέρνηση να σκοτωθούν. Έτσι την επόμενη ημέρα έφεραν από την επαρχία 30 άμαξες φορτωμένες με σκοτωμένους και πληγωμένους Εβραίους. Η αστυνομία αφού έπαυσε τις ταραχές συνέλαβε 300 υπαίτιους, Ρώσους και Έλληνες, και τους φυλάκισε. Επιτροπή Εβραίων παρουσιάστηκε στον Νομάρχη και ζήτησε αποζημίωση για ζημιές 3 εκατομμυρίων ρουβλιών. Όταν οι φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 30 ημέρες, η επιτροπή και πάλι παραπονέθηκε στον Νομάρχη ότι δεν εκτελούνται οι νόμοι. Αυτός τους απάντησε ότι και οι ίδιοι δεν υπάκουσαν στην αστυνομική διάταξη κατά την ημέρα της ταφής του πατριάρχη και εκεί έληξε το επεισόδιο."
    Ο Πατριαρχης Γρηγοριος ηταν εξυπνος,αλλα ποιμενας προβατων.
    Στριφογυριζε κατα το δοκουν,ποτε υπερ των Γαλλων συμμαχων της Οθωμανιας και ποτε υπερ των Ρωσων συμμαχων της Οθωμανιας κατα την διαρκεια του Ρωσο-Γαλλικου πολεμου αλλα παντα υπερ της πυλης οπως και στον ρωσοτουρκικο πολεμο του 1807.
    Αν και φιλοδοξος ομως,οντως θυσιαστηκε υπερ της σωτηριας των... προβατων να πουμε; που ποιμενευε.
    Δυσκολο παντως να κρινεις ανθρωπους σε τετοιες κρισιμες θεσεις,σε τετοιες κρισιμες εποχες...Ισως αν ηταν λιγοτερο φιλοδοξος,να εμενε στην αφανεια στο Α.Ορος μεχρι το τελος...
    Το δια ταυτα : Ο ιδιος πληθυσμος που αυτος εσωσε,σε δευτερο χρονο καταδιωχτηκε και αφανισθηκε 100 χρονια μετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατριάρχης Γρηγόριος Ε´

    Ἀναστηλώνεται ὁ Μωρηᾶς... Ἡ Ρούμελη μουγκρίζει
    Ἱδρώνουν αἷμα τὰ βουνά, τὸ δάκρυ πλημμυρίζει
    Παντοῦ παράπονο βαθὺ κι ἀλαλαγμοὶ καὶ θρῆνοι
    Διαβαίνει μαύρ᾿ ἡ ἄνοιξη Τὰ ρόδα μας, οἱ κρίνοι.
    Λησμονημένοι τήκονται καὶ τὰ πουλιὰ σκιασμένα.
    Ἀφήνουν ἔρμη τὴ φωλιὰ καὶ φεύγουνε στὰ ξένα
    Στοῦ Γερμανοῦ τὸ μέτωπο κρυφὰ γλυκοχαράζει
    τοῦ Γένους τὸ ξημέρωμα πᾶσα ματιά του σφάζει
    Διωγμέν᾿ ἀπὸ τὸν Κάλαμο, μὲ τὴν ψυχὴ ῾ς τὸ στόμα.
    Χιλιάδες γυναικόπαιδα, δὲ βρίσκουν φούχτα χῶμα.
    Νὰ μείνουν ἀκυνήγητα κι ὁ Χάρος δεκατίζει
    Ρυάζεται ὁ Βάλτος, σὰ θεριὸ τὴ χαίτη του ἀνεμίζει
    Φλόγα παντοῦ καὶ σίδερο δὲ θ᾿ ἀπομείνῃ λόθρα.
    Στὴν Κιάφα νεκρανάσταση ῾ς τοῦ Πέτα καταβόθρα
    Πέτρα δὲ μένει ἀσάλευτη κλαρὶ χωρὶς κρεμάλα
    Κι ὅταν τὸ χέρι ἐχόρταινε κ᾿ ἔπεφτε στομωμένο
    Νὰ ξανασάνει τὸ σπαθὶ ῾ς τὴ θήκη ξαπλωμένο.
    Ἐφώναζε ὁ ἀντίλαλος «Χτυπᾶτε πολεμάρχοι!
    Ἀπ᾿ ἄκρη ῾ς ἄκρη ὁ χαλασμός· Κρεμοῦν τὸν Πατριάρχη.»

    Ἀριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τὸ σχοινὶ τοῦ Πατριάρχη

    Πῶς μᾶς θωρεῖς ἀκίνητος;
    ποῦ τρέχει ὁ λογισμός σου, τὰ φτερωτά σου τὰ ὄνειρα;
    Γιατί στὸ μέτωπό σου
    νὰ μὴ φυτρώνουν, γέροντα, τόσες χρυσὲς ἀχτίδες,
    ὅσες μᾶς δίδ᾿ ἡ ὄψη σου παρηγοριὲς κ᾿ ἐλπίδες;
    Γιατί στὰ οὐράνια χείλη σου
    νὰ μὴ γλυκοχαράζει, πατέρα, ἕνα χαμόγελο;
    Γιατί νὰ μὴ σπαράζει μέσα στὰ στήθη σου ἡ καρδιά,
    καὶ πῶς στὸ βλέφαρό σου
    οὔτ᾿ ἕνα δάκρυ ἐπρόβαλε, οὔτ᾿ ἔλαμψε τὸ φῶς σου;

    Ὁλόγυρά σου τὰ βουνὰ
    κ᾿ οἱ λόγγοι στολισμένοι τὸ λυτρωτή τους χαιρετοῦν.
    Ἡ θάλασσ᾿ ἀγριωμένη
    ἀπὸ μακρὰ σ᾿ ἐγνώρισε καὶ μ᾿ ἀφρισμένο στόμα φιλεῖ,
    πατέρα μου γλυκέ,
    τὸ ἐλεύθερο τὸ χῶμα, ποὺ σὲ κρατεῖ στὰ σπλάγχνα του.

    Θυμᾶται τὴν ἡμέρα, πατέρα μου, σ᾿ ἐδέχτηκε.
    Θυμᾶται στὸ λαιμό σου τὸ ματωμένο τὸ σχοινί,
    καὶ στ᾿ ἅγιο πρόσωπό σου τ᾿ ἄτιμα τὰ ραπίσματα,
    τὸ βόγγο, τὴ λαχτάρα, τοῦ κόσμου τὴν ποδοβολή.
    Θυμᾶται τὴν ἀντάρα, τὴν πέτρα ποὺ σοῦ ἐκρέμασαν,
    τὴ γύμνια τοῦ νεκροῦ σου,
    τὸ φοβερὸ τὸ ἀνέβασμα τοῦ καταποντισμοῦ σου.

    Τὸ μάρμαρο μένει βουβὸ καὶ θὲ νὰ μείνει ἀκόμα,
    ποιὸς ξέρει ὡς πότ᾿ ἀμίλητο τὸ νεκρικό σου στόμα.
    Κοιμᾶται κι ὀνειρεύεται καὶ τότε θὰ ξυπνήσει,
    ὅταν στὰ δάση, στὰ βουνά, στὰ πέλαγα,
    βροντήσει τὸ φοβερό μας κήρυγμα.
    «Χτυπᾶτε, πολεμάρχοι!
    Μὴ λησμονεῖτε τὸ σχοινί, παιδιά, τοῦ πατριάρχη!»

    Ἀριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έσωσε τον Ελληνισμό με την θυσία του ο Γρηγόριος ο Ε΄. Δίκαια και εύλογα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τον κατέταξε στους Αγίους Της.
    Σήμερα, 10η Απριλίου εορτάζεται η μνήμη τού Αγίου Πατριάρχου.
    Και πολλές ευχαριστίες και έπαινοι για την ανάρτηση. Είναι ευτύχημα που ένας Φιλόσοφος και Αγωνιστής με το ηθικόν ύψος τού Κων/νου Δεσποτόπουλου είχε την παρρησία και την τόλμη να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να παραθέσει μάλιστα τόσα στοιχεία δίνοντας σφαιρική εικόνα των γεγονότων και των προεκτάσεών τους. Και μάλιστα το "απετόλμησε" την εποχή που πολλοί (κυρίως από αντιεκκλησιαστικό μένος κινούμενοι) επέμεναν να δείχνουν ένα κλαδί τού δέντρου και να κρύβουν το δάσος.
    Εξαιρετική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο μεγάλος υπαίτιος της καταστροφής του 1821, ο νούμερο ένα ήταν ο Μέττερνιχ, ο νούμερο δύο ήταν ο Τσάρος Αλέξανδρος. Ο Πατριάρχης τότε ήταν τροχός της αμάξης αλλά αν είχε δώσει ιερά εντολή από του βήματος έστω και ένας Πατριάρχης για ένα ιερό πόλεμο ενάντια στου άπιστους να μου το πείτε να το μάθω. Τα πρόβαττα τα έφτιαξε η ίδια η Εκκλησία μας. η οποία έχει πέσει στην Αίρεση της Οθωμανολαγνίας από την εποχή του Σχολάριου, με πολλές όμως εξαιρέσεις. Πολλοί Παπάδες, καλόγεροι και Επίσκοποι στον Ελλαδικό και Βλακανικό χώρα πολέμησαν την αίρεση της Οθωμανολαγνίας με κάθε τρόπο και έγιναν ηγέτες πολλών ηρωϊκών πολέμων ενάντια στους άπιστους Μουσουλμάνος. Οι Πατριάρχες ανέκαθεν παρέμειναν υπόδουλοι, ζώντας μέσα στην αίρεση και την πλάνη ότι δια των προσευχών και της αγάπης θα αλλάξουν το Ισλάμ και θα το κάνουν Χριστιανικό. Κανένας Πατριάρχης δεν σηκώθηκε να φύγει και να πάρει τα άρματα στο βουνό, για να αρχίσει ένα μεγάλο Ιερό Πόλεμο κατά των δυνάμεων του σκότους. Πολλοί απλοί παπάδες και επίσκοποι και καλόργεροι το έκαναν πάρα πολλές φορές, όμως το Πατριαρχείο ανέκαθεν ήταν αιρετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προχθες συζητώντας για τα Ορλωφικα με υπεργηρο εξαιρετικα καλλιεργημενο και μορφωμενο κομμουνιστη που ξοδεψε 18 χρονια της ζωης του σε εξοριες αλλα ποτε δεν εχασε την ειλικρινεια του και την εντιμοτητα του,με αφησε αναυδο λεγοντας μου οργισμένα : και ποτε μας βοηθησαν πραγματικα οι Ρωσοι ;.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς και αυτοί μας πούλησαν πολλές φορές. Έχε υπόψη σου ότι Έλληνες έφτιαξαν τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη με την ελπίδα να μας βοηθήσουν. Οι πρώτοι δάσκαλοι που πήγαν εκεί ήταν Έλληνες, όπως και οι πρώτοι παπάδες, επιστήμονες κτλ. Αρκετοί Τσάροι βοήθησαν πολλούς Έλληνες ως μονάδες, και αν δεν ήταν ο Μέγας Πέτρος ποιός ξέρει πότε και αν θα σταμάταγαν οι Τούρκοι να παίρνουν τα παιδιά των Ελλήνων κάθε λίγα χρόνια. Ο απλός Ρωσικός λαός βοηθούσε πολλές φορές, αλλά η Γερμανόριζη αριστοκρατία που συχνά είχε στα χέρια της Ρωσία, ποτέ δεν ήθελε την ένωση των Ορθοδόξων λαών. Ο Ρωσικός στρατός μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων πολλές φορές είχαν τη δύναμη να καταλάβουν την Πόλη. Πάντα σταματούσαν με Ρωσικές εντολές, αφού πρώτα είχα κάνει τις συμφωνίες οι Ρώσοι μαζί με Γάλλους, Άγγλους, Αυστριακούς, Γερμανούς. Αν το σκεφτείς και σήμερα ακόμα, με μικρές ετοιμασίες οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να πετάξουν άνετα το Ισλάμ έξω από την Ευρώπη. Δεν το κάνουμε διότι κανένας στον κόσμο δεν μας στηρίζει να το κάνουμε. Οι μεγάλες δυνάμεις, όλες, έχουν συμβόλαιο να αφήσουν το Ισλάμ στα Βαλκάνια. Γνωρίζουν ότι ενωμένα τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν η ισχυρότερη περιοχή.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, σιγά μη μας αφήνανε.
      Θα σου πρότεινα να το αφήσεις να παει το παλιάμπελο. Κάποτε ήμασταν Έλληνες και Ρωμαίοι, τώρα όμως δεν θυμάται κανείς τίποτα και είμαστε μόνο Έλληνες. Shit happens που λένε κι οι Αμερικάνοι.

      Βέβαια κάποιοι κάτι ψιλοθυμούνται έστω κι ασυνείδητα.
      https://www.youtube.com/watch?v=ZQH9n9aJGms

      Διαγραφή
    4. Εγώ να το αφήσω αλλά αυτό δεν θα με αφήσει.

      Το παλιάμπελο έβγαζε, βγάζει και θα βγάζει το καλύτερο κρασί του κόσμου. Αυτό κανόνισε το παρελθόν, αυτό έχει στις δικές του ρίζες και το μέλλον, και αυτό ρυθμίζει τις ζωές των ανθρώπων του.

      Ρωμαίοι, Ρωμιοί και Ρουμάνοι θα ενωθούμε και πάλι, αυτά τα νέα στην αγαπητή Κωνστάντζα όπου πήγε και παντρεύτηκε μια αδελφή του προπάππου μου το 19ο αιώνα. Ποιός ξέρει τι συγγενείς θα έχω και εκεί.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.