4/4/17

Παταγώδης αποτυχία - Δυσφορία και από ΗΕ για στάση Ακιντζί

Κυριάκος Πομηλορίδης
Από τη στιγμή που στόχος του δείπνου, Αναστασιάδη – Ακιντζί, ήταν ο καθορισμός ημερομηνίας για επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, μπορούμε να μιλάμε για μία παταγώδη αποτυχία, για ένα ακόμα φιάσκο, το οποίο χρεώνεται στον εμπνευστή του δείπνου, τον ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Ειντε.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης, έσπευσε, μετά το αποτυχημένο δείπνο, να ακυρώσει διαδοχικές συνεντεύξεις που είχε κλείσει για σήμερα το πρωί.

Επί της ουσίας ωστόσο, την ευθύνη ωστόσο για την παγίωση του αδιεξόδου, την φέρει ο Ακιντζί, ο οποίος επιχείρησε, πρώτον να θέσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αίρεση της ανατροπής στην ολομέλεια της Βουλής της απόφασης για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και δεύτερον να μετατοπίσει την συζήτηση στα ΜΟΕ, με προφανή στόχο να κερδίσει πολιτικά πλεονεκτήματα.

Για πρώτη φορά, πηγές των Η.Ε. μας εξέφρασαν έστω και ανεπίσημα δυσφορία για την μη εποικοδομητική στάση του Μουσταφά Ακιντζί. Σε αντίθεση όπως μας ειπώθηκε με αυτήν του προέδρου Αναστασιάδη, οποίος κατέβαλε έντονες προσπάθειες για 4 τόσες ώρες, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εκείνο ωστόσο που προβληματίζει περισσότερο όχι μόνο για την Ε/Κ πλευρά, είναι οι επιδιώξεις του Μουσταφά Ακιντζί. Καθώς είναι προφανές ότι η στάση του κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ενόψει της ολομέλειας της Παρασκευής.

Μήπως δεν θέλει τελικά να διορθωθεί το «λάθος» όπως λέει, για να έχει λόγους να δικαιολογεί την αποχώρηση του από τον διάλογο. Και κατά συνέπεια να μην δεσμευτεί για επανασύγκλιση της διάσκεψης της Γενεύης.

Το τρίτο που θα πρέπει να σημειώσουμε, είναι το κλίμα που επικράτησε στο δείπνο. Όπως μπορούμε να δούμε στα πλάνα και τις φωτογραφίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και η αμηχανία έκδηλη.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας για το χθεσινοβραδυνό δείπνο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνεχή ενημέρωση από το προεδρικό τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.

Σε μια άλλη εξέλιξη να αναφέρουμε πως η προεδρία της Δημοκρατίας, απέστειλε μέσω email, επιστολές για το θέμα των 4 βασικών ελευθεριών, στο Γραφείο του Γιούγκερ, αλλά και στον Εσπεν Μπάρθ Ειντε. Κίνηση που όπως είναι προφανές γίνεται ενόψει των επαφών του Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες, αρχικά με τον ΓΓ των Η.Ε. Αντόνιο Γκουντέρες και ακολούθως την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Είναι και μια έμμεση επιβεβαίωση των όσων σε σχέση με μεθοδεύσεις της κομισιόν και του Λονδίνου, για το θέμα των 4 ελευθεριών, αποκάλυψε τις προάλλες ο Ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Βελγική Πρωτεύουσα Παύλος Ξανθούλης.

Να αναφέρουμε τέλος ο κατοχικός ηγέτης αναχώρησε ήδη από το ψευδοκράτος για τις Βρυξέλλες με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

Προτού αναχωρήσει ωστόσο, ο Ακιντζί, έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του Μπαρίς Μπουρτζιού να επιτεθεί κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, επειδή κατά τον ισχυρισμό του, παρά την συμφωνία των δύο ηγετών να μην γίνουν δηλώσεις μετά το δείπνο, προβαίνει από το πρωί σε «αναληθείς δηλώσεις» και «αβάσιμες κατηγορίες κατά του Ακιντζί».

Επαφές με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών είχε από το πρωί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κος Νεοφύτου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Αν Ντόχερτι και τον πρέσβη της Γερμανίας.
Αντ1 Κύπρου

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι (κατ' αρχήν) και για να διεκδικούμε εύσημα η προσπάθειά μας να πείσουμε τον Ασπριτζή για επανέναρξη των συνομιλιών, ... όμως:
    Ίσως και κατά ριψοκίνδυνο σχεδιασμό επιτυχή, είτε και κατά λάθος, αυτό το αδιανόητο απέβη επιτυχία για τον Αναστασιάδη, αφού απογυμνώθηκε ο Μουσταφά και πλέον δεν μπορεί να υποδύεται την "μη εισακουομένη καλή συμπεθέρα" .
    Τίποτε δεν έχει κριθεί.
    Όμως νομίζω ότι τελικά έχουμε μια πρώτη "νίκη στα σημεία" , αφού κανείς δεν μπορεί να μέμφεται την Προεδρία τής Κυπριακής Δημοκρατίας και τούς Έλληνες Κυπρίους για αδιαλλαξία. Συν το ότι μπορεί και να απαλλαγούμε από την ξινή μπαγιάτικη σαρδέλα Νορβηγίας. Και αυτό θετικό θα είναι.
    Και όσα πολλά και δύσκολα και αν έχει ο δρόμος που ανοίγεται μπρός μας, σημασία έχει να γίνονται τα σωστά βήματα και να καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Έστω και στα σημεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.