10/4/17

Το Ισραήλ μόλις έλαβε τεράστιο δώρο από τη Ρωσία. Ποιά είναι η πλευρά του για τη συμφωνία;

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε την 6η Απριλίου, μετά το γνωστό περιστατικό της χρήσης χημικών όπλων στο πόλεμο στη Συρία αλλά πριν από την πρώτη ιστορική άμεση αμερικανική εμπλοκή στο πεδίο της μάχης. Μας ενημερώνει για τις διαπραγματεύσεις –και τη σοβαρή ρωσική παραχώρηση- που έγιναν μεταξύ Πούτιν και Νετανιάχου για την αποφυγή της αμερικανικής εμπλοκής που έμενε να αποφασιστεί.
Moon of Alabama (USA)
Η Ρωσία δημοσίευσε μια αρκετά εντυπωσιακή δήλωση σχετικά με το Ισραήλ και τη Παλαιστίνη. Αναγνωρίζει, όπως και πριν, την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης. Αλλά η Ρωσία τώρα αναγνωρίζει, επίσης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, την Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ.

Η δήλωση αυτή θα κάνει αρκετά κύματα και πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου κατά της Συρίας. Εδώ είναι η  αρχική δήλωση  στα ρωσικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και η  αυτόματη μετάφραση  (απόσπασμα):
Η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί το τύπο για τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος με δύο κράτη ως βέλτιστό και φιλικό προς τους παλαιστινιακό και ισραηλινό Λαούς, καθώς και για τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

« Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας σχετικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την αρχή της επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος, που περιλαμβάνει το καθεστώτος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσθέσουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο  θεωρούμε τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ.

Ειδικές παράμετροι για την αντιμετώπιση του όλου φάσματος των θεμάτων του τελικού καθεστώτος των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της Ιερουσαλήμ, θα πρέπει να συμφωνηθούν στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών ».

Το μέρος του κειμένου με εντόνους χαρακτήρες (bold)  αφορά ένα νέο δεδομένο. Παλαιότερες δηλώσεις της Ρωσίας δεν περιέλαβαν ποτέ μια τέτοια αναγνώριση.  Συνδέεται με όρους («σε αυτό το πλαίσιο») και έτσι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα για τους Σιωνιστές. Αλλά αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για ευρύτερο πλαίσιο της νέας ρωσικής θέσης θα πρέπει να κοιτάξουμε τη σύγκρουση στη Συρία. Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Τραμπ να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Συρίας (και μην κάνετε κανένα λάθος, μαζί με αυτό και κατά της Χεζμπολάχ, της Ρωσίας και του Ιράν). Το μάλλον στημένο χημικό περιστατικό χθες ήταν το σημείο εκκίνησης για μια έντονη εκστρατεία υπέρ του πολέμου.
Χθες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν  κατηγόρησε τη Συρία :

Ο Λίμπερμαν είπε στον Yedioth Ahronoth ότι συριακά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις δύο χημικές επιθέσεις, τις οποίες «διέταξε και προγραμμάτισε άμεσα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ». Τόνισε ότι ήταν «100 τοις εκατό σίγουρος.» Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν γνώριζε αν η Ρωσία είχε εμπλακεί στην επίθεση.
Η Ρωσία και η Συρία έχουν αρνηθεί ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Λένε ότι η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών της αλ-Κάιντα η οποία, ήταν άγνωστο στους ιδίους, μπορεί να περιλάμβανε χημικά όπλα.

Σήμερα (6.4.2017) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο και μέρος αυτής της πρόσκλησης ήταν μια σοβαρή επίπληξη από τον Πούτιν:
Ο κ. Πούτιν και ο κ Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το συμβάν με χημικά όπλα στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Ο κ Πούτιν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι απαράδεκτο να κάνει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε μέρους, μέχρι να διεξαχθεί ενδελεχή και αντικειμενική διεθνή έρευνα.
Αλλά επίσης ένα μέρος αυτής της πρόσκλησης, αν και δεν αναφέρεται στο επίσημο σημείωμα, πρέπει να ήταν κάποια συμφωνία που οδήγησε στη μετάδοση της παραπάνω δήλωσης από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρέπει να έγινε συμφωνία. Ένα δούναι και λαβείν και η δήλωση για τη Δυτική Ιερουσαλήμ αποτελεί μέρος της πληρωμής ή ανταμοιβής. Είναι ενά ΤΕΡΑΣΤΙΟ επίτευγμα που κερδίσει το Ισραήλ. Είναι κατά της μακράς διεθνούς συναίνεσης η οποία  θεωρεί μόνο το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η παραχώρηση της Ρωσίας δίνει κάλυψη για τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση, χωρίς να πειραχτούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τα αραβικά κράτη ή οποιοσδήποτε άλλο.

Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε για την ισραηλινή πλευρά του ντηλ, αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Νετανιάχου. Η Ρωσία δεν θα πρόσφερε αυτή τη νέα θέση χωρίς αντάλλαγμα.

Η υπόθεση μου:

Το ισχυρό σιωνιστικό λόμπι στις ΗΠΑ (AIPAC & Co) πιέζει για άμεσο πόλεμο κατά της Συρίας. (Το  έπραξε το 2013, αλλά ο Ομπάμα σταμάτησε τον πόλεμο εκείνη την εποχή, μετά την απόρριψη από τη βρετανική Βουλή και αργότερα από το Κογκρέσο).

Ο Νετανιάχου μπορεί να γνωστοποίησε ότι δεν προτιμά το πόλεμο κατά της Συρίας. Το σιωνιστικό λόμπι στις ΗΠΑ, στη συνέχεια, θα έκλεινε το στόμα του, η πίεση στον Τραμπ θα ανακούφιζε πολύ, και μπορούσε να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στη Συρία.

Το 2013 ο Πούτιν κανόνισε μια συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η εξάλειψη των στρατηγικών όπλων της Συρίας ήταν ένα τεράστιο δώρο για το Ισραήλ. Επέτρεψε επίσης στον Ομπάμα να κρατήσει το πρόσωπο του και να κρατηθεί μακριά από τον πόλεμο, παρά όλες τις πιέσεις.

Τώρα ο Πούτιν κάνει μια άλλη τεράστια προσφορά. Θα πάρει αυτό το δώρο το Ισραήλ; Θα καλέσει ο Νετανιάχου την AIPAC τα σκυλιά του υπέρ του πολέμου;

Η προσφορά δεν είναι η τελευταία πολιτική λύση της Ρωσίας σε σχέση με το Ισραήλ.


Ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί είναι ρωσικής κληρονομιάς. Μετανάστευσαν στο Ισραήλ στη δεκαετία του 1980 και του '90. Ως επί το πλείστον δεν είναι πραγματικοί Εβραίοι, αλλά ψηφίζουν συντηρητικά. Επίσης θαυμάζουν και αγαπούν τον Πούτιν. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κανένας Ισραηλινός πολιτικός, ειδικά ο Νετανιάχου, δεν μπορεί να αντέξει σε μια μεγάλη πολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η τελευταία απειλή του Πούτιν στον Νετανιάχου είναι να επηρεάσει τους Ρώσους ψηφοφόρους στο Ισραήλ και να τους κάνει να ψηφίσουν εναντίον του. Είναι μια προσωπική πυρηνική βόμβα κάτω από τη καρέκλα του  Νετανιάχου.

Αλλά ο Πούτιν δεν του αρέσει να εκφωνήσει απειλές. Προσφέρει και κάνει ντηλ. Έτσι, αναρωτιέται κανείς ποιο είναι το πραγματικό ντηλ πίσω από την παραπάνω αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ. 
Είναι το σκεπτικό μου σωστό ή υπάρχουν καλύτερες εξηγήσεις;

Μετάφραση Κριστιάν Ακκυριά
Αναρτήθηκε από b στις 6 Απριλίου 2017 στις 15:13 | Permalink
moonofalabama


1 σχόλιο:

  1. Εστω οτι ειναι ετσι,αυτο δειχνει οτι ο Πουτιν φοβαται τους τρελλαμενους του AIPAC...
    Κιαν αυτο ειναι παλι ετσι,αυτο δειχνει οτι οι τρελλαμενοι του AIPAC θα τον φερουν τελικα εκει που θελουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.