21/4/17

Μπερδεμένοι στα ελλείμματα

Ερχεται κι επανέρχεται η ίδια συζήτηση για τη σχέση μεταξύ χρέους και κρατικών ελλειμμάτων. Ανακοινώσεις προβλέψεων όπως οι προχθεσινές του ΔΝΤ, αντί να εξυπηρετούν τη ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος, οδηγούν σε γενική επανάληψη της σύγχυσης. Μπορείς να «παίξεις» με τα νούμερα, είναι όμως αδύνατον να τα αθροίζεις με διαφορετικό τρόπο.

Το πρόβλημα του χρέους είναι ότι κάθε νέο κρατικό έλλειμμα το αυξάνει, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που δεν είναι παρά η θετική διαφορά των τρεχόντων εσόδων επί των τρεχουσών δαπανών δεν αρκεί για να το μειώσει. Μπορεί να είναι σημαντικό, ιδιαιτέρως όταν το κράτος δεν πέτυχε θετικό αποτέλεσμα ποτέ μετά το 2002, αλλά ακόμη κι έτσι, ο δρόμος μέχρι την καθαρή απομείωση του χρέους είναι πολύ μακρύς.

Χρειαζόμαστε θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα που θα ισούται με το ποσό των τόκων που οφείλουμε ετησίως επί του χρέους. Το νέο αυτό ποσό προκύπτει από το κόστος δανεισμένου χρήματος, δηλαδή του μέσου επιτοκίου επί του συνολικού κεφαλαίου των δανείων που έχει συνάψει το κράτος. Αν όμως το πρωτογενές αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, έχουμε και πάλι συνολικό κρατικό έλλειμμα. Αφού συνυπολογίσουμε και άλλα αρνητικά ή θετικά αποτελέσματα του ευρύτερου κράτους καταλήγουμε σε αυτό που ονομάζουμε Γενική Κυβέρνηση, μέγεθος με το οποίο πρέπει να αποτιμούμε τις επιδόσεις της εκάστοτε ομάδας πολιτικών στους οποίους εμπιστευόμαστε την τύχη μας και τις τσέπες μας.


Για τη συνέχεια Kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα μια ανεγκέφαλη αναπαραγωγή - προώθηση από εσάς κιόλας.
    Μερικές φορές μας εκπλήσσεται άσχημα.
    Αν θέλετε προωθήστε το παρακάτω σχόλιό μου και στον Μπάμπη.

    Ευτυχώς που αξιωθήκαμε εσένα Μπάμπη
    Εσένα που ξεπερνάς αεράτα, το ότι το χρέος ήταν σε ιδιωτικές τράπεζες που οικειοθελώς και σταθμίζοντας όλα τα οικονομικά δεδομένα με τα καλοπληρωμένα στελέχη τους (με άπαιχτα μεταπτυχιακά και ντοοκτορά) είχαν ΕΠΙΛΈΞΕΙ να επενδύουν στα ομόλογα του Σημίτη ( Παπανντωνίου,...) & του Καραμανλή ( ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ .....)
    Εσένα που μας λες, ότι εταίροι μας αφού πρώτα σώσανε τις τράπεζές τους, με τον ΓΑΠ & τον Παπαδήμα, μετά γαλαντόμικα σώζουνε και εμάς αφού "με κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσης μέσω των αναχρηματοδοτήσεων που εξασφάλισαν για εμάς οι συνεταίροι της Ευρωζώνης, οι οποίοι πληρώνουν, επί ήδη οκτώ έτη, κάθε τόσο τις λήξεις των παλαιών χρεών του Δημοσίου." .δηλ ότι τους χρωστάμε και ευγνωμοσύνη για ότι φροντίσανε για τις τράπεζές τους (τον εαυτό τους).
    Μπάμπη και κάθε Μπάμπη, γνώριζε πως ΟΧΙ, δεν χρωστάμε καμιά ευγνωμοσύνη σε αυτούς ούτε χρωστάμε σε σένα, για να κάνεις τον δεξιό ψάλτη τους. Γνωρίζουμε και φθάνει ο καιρός που θα γνωρίσετε ότι γνωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.