5/4/17

Υποδοχή του Σίσι από τον Τραμπ - Αντιδράσεις

Χαιρετίζει τη «φανταστική δουλειά» του Σίσι στην Αίγυπτο, ενώ ετοιμάζεται να δει τον Πρόεδρο της Κίνας

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν συναντήσεις με μετριοπαθείς, αλλά και συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του σχεδίου για την ανάκληση και την αντικατάσταση του Obamacare
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε, τη Δευτέρα, το εγκώμιο του Αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εκτιμώντας ότι κάνει «φανταστική δουλειά» και γυρίζοντας τη σελίδα των επικρίσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
«Έχετε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και μαζί μου, έναν μεγάλο φίλο και έναν μεγάλο σύμμαχο», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης Αιγύπτιου προέδρου στον Λευκό Οίκο εδώ και μία δεκαετία. Για τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, ο οποίος δεν είχε καταφέρει ποτέ να αποσπάσει μια πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτό το τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Όλο χαμόγελα, εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για την προσωπικότητα του μεγιστάνα των ακινήτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος
Ο πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος εκδίωξε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 προτού εκλεγεί στην προεδρία έναν χρόνο αργότερα, εξέφρασε τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για «μία αποτελεσματική στρατηγική μάχης κατά της τρομοκρατίας». Η μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος προτίθεται να σχεδιάσει τις προτάσεις του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων και ο πρώην στρατηγός είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. «Θέλω όλος ο κόσμος να ξέρει πως στεκόμαστε ξεκάθαρα πίσω από τον πρόεδρο Σίσι, κάνει φανταστική δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», υπογράμμισε ο Τραμπ, ο οποίος ξεκινά μια βαριά διπλωματική εβδομάδα πριν υποδεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας την Τετάρτη (αύριο) και στη συνέχεια πριν συναντηθεί στη Φλόριντα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων ήταν πολυαναμενόμενο επειδή αναμένεται να δώσει ακριβείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προτίθεται να προσεγγίσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ηγέτες που επικρίνονται γι' αυτό το θέμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν από τη συνάντηση για το θέμα αυτό, οι σύμβουλοί του δήλωσαν πως το ζήτημα θα προσεγγιστεί με «ιδιωτικό και διακριτικό» τρόπο, εκτιμώντας πως αυτός είναι ο «πιο αποτελεσματικός τρόπος».

Διαφωνούν οι ΜΚΟ
Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε την οργή ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το να προσκαλείς τον κ. Σίσι για μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι σαπίζουν στη φυλακή και όπου τα βασανιστήρια βρίσκονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη, είναι ένας παράξενος τρόπος να οικοδομήσεις μια σταθερή στρατηγική σχέση», εκτίμησε η Σάρα Μάργκον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, χαιρέτισε «τις θαρραλέες προσπάθειες» του Αιγύπτιου προέδρου «προκειμένου να προωθήσει μια μετριοπαθή ιδέα του Ισλάμ». Οι δύο ηγέτες «συμφωνούν για την ανάγκη να αναγνωριστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του Ισλάμ και των μουσουλμάνων στον κόσμο», προσθέτει η αμερικανική προεδρία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο το 2013, μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του. Όμως ο αδιαμφισβήτητος ρόλος της Αιγύπτου, της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας, ώθησε τον Λευκό Οίκο να αλλάξει τη θέση του το 2015, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν δύσκολες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν κάθε χρόνο περίπου 1,5 δισ. δολάρια ως βοήθεια στην Αίγυπτο, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ως στρατιωτική βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος, που μόλις ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για τον προϋπολογισμό η οποία προμηνύεται θυελλώδης κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης της διεθνούς βοήθειας, υποσχέθηκε να διατηρήσει ένα «ισχυρό» επίπεδο βοήθειας στην Αίγυπτο, χωρίς, ωστόσο, να δεσμευτεί για κανένα συγκεκριμένο ποσό. Η νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μοχάμεντ Μόρσι «τρομοκρατική οργάνωση»;
«Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ακούσει τη θέση του προέδρου Σίσι για το θέμα», απάντησε, προσεκτικά, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη. «Όπως και άλλες χώρες, έχουμε ανησυχίες που αφορούν διάφορες δραστηριότητες των Αδελφών Μουσουλμάνων στην περιοχή».

Πηγή:Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.