13/4/17

Κανονικά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις απειλές

Του Μάριου Πούλλαδου
Ανεπαρκείς οι θέσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της ασφάλειας, δηλώνει ο Κασουλίδης - Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας στους εκβιασμούς Ακιντζί, που θέλει τελική λύση πριν από τον Ιούλιο
Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα εκβιαστικά δήλωσε την Τρίτη ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, περί αναβολής των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ εάν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τον Ιούλιο.
«Ούτε δέχθηκα, ούτε θα δεχθώ να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων οτιδήποτε άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή», στον Δελίκηπο, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.
Ο Πρόεδρος απέρριψε τα όσα ακούγονται περί επιδιαιτησίας ή διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών, όπως ζητά ο Ακιντζί, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να ζητηθεί βοήθεια και γνωμοδοτήσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας, ούτως ώστε να εξευρίσκεται ο κατάλληλος μηχανισμός επίλυσης διαφορών.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον είναι ρεαλιστικό αυτό που αναφέρει ο κ. Ακιντζί περί λύσης τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος άφησε έμμεσα να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Χωρίς να θέλω να δημιουργώ προβλήματα ή να μπαίνω σε μια λογική αντιπαράθεσης, έχουν χαθεί δύο μήνες εντελώς αδικαιολόγητα. Ευαισθησίες έχουμε όλοι για πολλά, δεν θέλω να πω πέραν αυτού, αλλά όταν επείγεσαι για λύση, δεν ζητάς πώς αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα όταν δεν είναι σημαντικός ο λόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Περί απαγόρευσης του εκκλησιασμού στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό
Όσον αφορά την απαγόρευση του εκκλησιασμού στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό από το κατοχικό καθεστώς, ο Πρόεδρος είπε ότι έχει ήδη εγείρει το συγκεκριμένο θέμα μαζί με άλλα κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον Ακιντζί.
«Δεν είναι αρκετό να επικαλούμαστε ΜΟΕ και την ίδια ώρα να παίρνουμε τέτοια άλλα μέτρα που να προκαλούν τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων», είπε, προσθέτοντας ότι πρόσφατα ο λεγόμενος αντιπρόεδρος κ. Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε στη «βουλή» ότι έχουν πολιτογραφηθεί 7.200 Τούρκοι υπήκοοι.
«Αυτό είναι πέραν κάθε συμφωνίας που έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει. Συνεπώς, οι προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας».

Περηφάνια για τους οπλίτες
Σε ομιλία του επιπλέον κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως πρώτιστο μέλημα είναι η επίτευξη λύσης που να προστατεύει την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την προοπτική και το μέλλον, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξή της.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να έρθει εκείνη η ώρα για την Ανάσταση της πατρίδας μας, διότι, όπως είπε, της Ανάστασης πάντα προηγείται ο Γολγοθάς. Μιλώντας στους οπλίτες και αξιωματικούς, ο Πρόεδρος είπε πως νιώθει περήφανος για την άρτια, όπως χαρακτήρισε, εκπαίδευση, την ετοιμότητα για αποστολή, και την τόλμη των καταδρομέων μας.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να έχετε ό,τι πιο σύγχρονο και ό,τι καλύτερο, προκειμένου να είστε ακόμη πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε, ο μη γένοιτο, την οποιαδήποτε επιβουλή».

«Μικρές αλλά σημαντικές οι διαφορές »
Για μικρές αλλά σημαντικές διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στην προχθεσινή επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης σχολίασε και τις απειλές του κατοχικού ηγέτη για τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως πάντοτε θα υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές εντάσεις, εντούτοις, όπως είπε, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως υπάρχουν συμβόλαια με εταιρείες, οι οποίες αποφασίζουν τον χρόνο και προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. «Αυτές οι εταιρείες αποφάσισαν και δεσμεύτηκαν απέναντί μας ότι θα είναι τον Ιούλιο», είπε.

Η ευθύνη Ακιντζί για τις εντάσεις
Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως «η πρόκληση ή όχι εντάσεων εξαρτάται από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε τα χρόνια που ακολουθούν να φτάσουμε στο σημείο των εσόδων.
Γνωρίζει ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι και ιδιαίτερα μετά από μια λύση του Κυπριακού που θα βοηθήσει πάρα πολύ για το μέλλον μας. Εξαρτάται και από τον ίδιο τι θα γίνει εκείνη την εποχή αν ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως όταν το «Μπαρμπαρός» παρενοχλούσε κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ, οι Τούρκοι προέβαλαν ως δικαιολογία ότι καταστρατηγούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Επομένως, συνέχισε, «πρέπει να γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι ότι θα φέρουν και αυτοί την ευθύνη για το τι θα συνέβαινε τότε.
Ξαναδηλώνουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός, διότι διαφορετικά είναι σαν να μην υπάρχουν υδρογονάνθρακες στον βυθό της θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου και δεν γίνεται αυτό το αγαθό, που είναι πολύτιμο και προς όφελος όλων των Κυπρίων, να καθυστερεί επειδή καθυστερεί η πρόοδος στη λύση του Κυπριακού».

Πρώτα ασφάλεια, μετά τα υπόλοιπα
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εντάξει τους Τ/κ στη διαχείριση/διακυβέρνηση του κράτους στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού και κατάργησης του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας.
Εξήγησε πως η πλευρά μας επεδίωξε ουσιαστικά την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, ούτως ώστε να διαφανούν οι τουρκικές προθέσεις. Δεν είναι ανάγκη, εξήγησε, να περιμένουμε να λυθούν όλα τα άλλα προβλήματα και να πάμε σε Διάσκεψη, αφού το θέμα της ασφάλειας θα μπορεί να συμφωνηθεί από πριν και στη Διάσκεψη απλώς να επικυρωθεί η συμφωνία.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τον κ. Ακιντζί να εξηγήσει καθαρά τι θέλει. Δεν αντιδρούμε στο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να νιώθουν εξίσου ασφαλείς. Το κυπριακό πρόβλημα, όμως, όπως δημιουργήθηκε μετά το 1974, είναι η εισβολή, η κατοχή και η παρουσία του τουρκικού στρατού. Δεν έχει νόημα οποιαδήποτε λύση αν ο τουρκικός στρατός δεν αποχωρήσει και δεν τερματιστεί η κατοχή.
Δεν βλέπω πώς μπορούν να λυθούν τα υπόλοιπα αν δεν λυθεί αυτό», είπε. Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση του κ. Κασουλίδη για το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για το θέμα της ασφάλειας δεν είναι αρκετές.

Ώρα για οριζόντια διαπραγμάτευση
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως έφτασε η ώρα για οριζόντια διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για επιδιαιτησία, ούτε για γραπτές προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη. «Υπάρχουν τρία στάδια μεσολάβησης του Γ.Γ. ΟΗΕ:
Το στάδιο των καλών υπηρεσιών -αυτό είναι το στάδιο για το οποίο έχει δώσει εντολή το Συμβούλιο Ασφαλείας-, το 2ο είναι η διαμεσολάβηση και το 3ο είναι η διαιτησία.
Μόνο αν τα μέρη αποδέχονταν και τα δύο τη διαιτησία -όπως δυστυχώς έγινε το 2004 και υπήρξε η διαιτησία Ανάν-, τα πράγματα αλλάζουν. Διαφορετικά, υποχρεούνται να ακολουθήσουν τους όρους εντολής», είπε. Τέλος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, είπε πως δεν μας πέφτει λόγος, ούτε και είναι εύκολες οι οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Συνάντηση διαπραγματευτών
Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί επανήρχισαν χθες τις συναντήσεις τους μετά και την προχθεσινή πρώτη συνάντηση των ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ύστερα από διακοπή των συνομιλιών για δυο σχεδόν μήνες.
Οι δύο διαπραγματευτές, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα ετοιμάσουν προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 20 Απριλίου και στις 2, 11 και 17 Μαΐου.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συμφώνησαν το πρόγραμμα εργασίας και θα έχουν νέα συνάντηση την επόμενη Τρίτη, αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Με την επανέναρξη των #Συνομιλιών για το Κυπριακό, οι διαπραγματευτές @ΑMαυρογιάννης & @Οζντίλναμί συναντήθηκαν σήμερα. Συμφωνήθηκε το πρόγραμμα εργασίας, επόμενη συνάντηση την Τρίτη, 18/4», έγραψε ο κ. Έιντε στον λογαριασμό του στο twitter.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.