24/4/17

Η νίκη Μακρόν και ο κίνδυνος... ακυβερνησίας

Η επικράτηση του κεντρώου υποψηφίου δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αποτελούν «κλειδί» για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας. Ο ρόλος των παραδοσιακών κομμάτων.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και θα έρθουν αντιμέτωποι στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου. Οι δύο υποψήφιοι νίκησαν τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν κα τον αριστερό διεκδικητή Ζαν Λικ Μελανσόν, σε μία από τις πιο απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας.
Ο Μακρόν και η Λεπέν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ως προς το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της Γαλλίας. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μακρόν υποσχέθηκε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά περίπου 60 δισ. ευρώ και επενδύσεις περίπου 50 δισ. ευρώ σε πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας. Θέλει επίσης να μεταρρυθμίσει την εργατική νομοθεσία της Γαλλίας και να απελευθερώσει περαιτέρω ορισμένους τομείς της γαλλικής οικονομίας. Υπερασπιζόμενος τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν πιστεύει πως το Παρίσι θα πρέπει να συνηγείται του μπλοκ μαζί με τη Γερμανία.
Αντιθέτως, η Λεπέν υπόσχεται μια πολιτική «έξυπνου προστατευτισμού», φορολογώντας ορισμένες ξένες εισαγωγές για να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό. Θέλει επίσης να κλείσει τα σύνορα της Γαλλίας, να μειώσει τη μετανάστευση, να επιστρέψει στο φράγκο ως εθνικό νόμισμα και να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη συνέχεια Euro2Day

3 σχόλια:

  1. Σπάνιο για το Stratfor αλλά συνέβη, και όντως η ανάλυση του είναι ξεκάθαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι μεν αλλα,μπορει αν θα...
    αυτη ειναι εξαλλου η πολιτικη σκηνη που θελησε η ιδια γαλλικη ελιτ...
    ενας αλυτος γορδιος δεσμος που θα ισορροπει μεταξυ του κρατισμου και του διεθνισμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καρποαζοεισπακτορες των Γερμανων οι Γαλλοι. Απο τον Πεταιν στον ΜΑΚΡΟΝ....Που εισαι Ντε Γκωλ να τους δεις ......ΠΟΥΡΚΟΥΑΔΕΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.