16/4/17

Ο Σάββας Καλεντερίδης για το δημοψήφισμα στην Τουρκία – Ποια είναι η πρόβλεψή του για το αποτέλεσμα

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Του Σάββα Καλεντερίδη
Το έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι ο Ερντογάν, μετά το 2009, οπότε και εξουδετέρωσε τις βασικές εστίες αντίστασης και υπονόμευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του ιδίου, στους κόλπους του βαθέος τουρκικού κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων, άρχισε να αλλάζει και να μεταμορφώνεται.
Έτσι, αφού εξουδετέρωσε τους «εξωτερικούς» αντιπάλους, άρχισε βήμα-βήμα να στρέφεται και να εξουδετερώνει τον έναν μετά τον άλλον τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Τελευταίος σε αυτή την κατηγορία ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δεν βρίσκεται στη φυλακή απλώς γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει να φυλακίσει ένα άτομο που διατέλεσε πρωθυπουργός της τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα ήταν δική του επιλογή. Και λέμε ότι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή με βάση τις πρακτικές που εφαρμόζει ο Ερντογάν, γιατί ο Ερντογάν έχει στοιχεία για τις σχέσεις του Νταβούτογλου με τον Γκιουλέν, αλλά και για τις επαφές που είχε με Αμερικανούς παράγοντες ώστε να είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία κατά τη μετά Ερντογάν εποχή.

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Αφού λοιπόν εξουδετέρωσε όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό το αντίπαλον δέος, που ήταν το δίκτυο Γκιουλέν, ο Ερντογάν θέλησε να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση με σκοπό η Τουρκική Δημοκρατία να μετεξελιχθεί από προεδρευομένη σε προεδρική. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ενός ανδρός αρχή, ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας και ειδικότερα στην περίπτωση Ερντογάν.
Όταν πριν από δύο μήνες ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για το σημερινό δημοψήφισμα, ο κόσμος ήταν παγωμένος και οι τάσεις στην τουρκική κοινωνία ήταν προς το «Όχι», γιατί ο κόσμος θεωρούσε ότι το υφιστάμενο σύστημα εξασφάλιζε μια σταθερότητα και μια ασφάλεια στον κόσμο, αφού στην περίπτωση που ένα άτομο επικίνδυνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας έπαιρνε την εξουσία,...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Εαν λάβουμε υπόψη οτι ο Ερντογάν δεν έχει χάσει ποτέ εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία 12 χρόνια, οτί η πλειοψηφία των Τούρκων είναι αγράμματοικαι με άσχημο βιοτικό επίπεδο (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) και δεν τους πολυενδιαφέρει εάν ο Ερντογάν έχει ή δεν έχει υπερεξουσίες αλλά πιο πολύ νοιάζονται για να εξασφαλίσουν το φαϊ της οικογένειας τους,η εκτίμηση μου είναι οτι θα δούμε μια επικράτηση του Ναι.Εαν οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν μέτρο σύγκρισης, γεωγραφικά τα παράλια της Μ. Ασίας και η Ευρωπαϊκη Τουρκια θα ψηφίσουν υπέρ του Όχι όπως και οι περιοχές του Κουρδιστάν.Σε όλη την υπόλοιπη Τουρκία λογικά θα επικρατήσει το Ναι.Όσον αφορά την επόμενη μέρα ο Ερντογάν έχοντας εξασφαλίσει αυτό που ήθελε στο εσωτερικό θα αρχίσει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Ευρωπαϊκης Ένωσης καθώς οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας--ΕΕ είτε λόγω του όγκου τους είτε λόγω της άσχημης κατάστασης της τουρκικής οικονομίας αποτελούν προτεραιότητα για αυτόν.
    Στα ελληνοτουρκικά όσο η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να ταράξει τα νερά καθώς το υπάρχον status quo σαφώς και την ευνοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν ήταν να κάνει νικη δεν θα τα έκανε όλα πουτ@ν@ .Με γερμανους , ευρωπη με εμάς . Ηξερε οτι παιζει τα τελευταια του χαρτιά κι έχει ριξει όλα του τα κόζια *
    *(ατού εις την γλωσσα των παικτών μπουρλοτ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.