24/4/17

«Περνάμε τον Εβρο... αναπνέουμε Ευρώπη»

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, με τα καραβάνια των Τούρκων που καταφθάνουν στην πόλη τα Σαββατοκύριακα, κυρίως.
Το ίδιο και ο Βασίλης Κ., ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Διδυμότειχο, με τους καλοφαγάδες γείτονες. «Ερχονται τα ψηλά βαλάντια, μένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, διασκεδάζουν, κάνουν ψώνια, είναι καλοδεχούμενοι», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος, που υπολογίζει γύρω στους 40.000 τους Τούρκους που επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια του έτους, την «πιο ασφαλή πόλη στην Ευρώπη», όπως χαρακτηρίζει την Αλεξανδρούπολη.
Τον ταβερνιάρη τον συναντήσαμε ενώ παρακολουθούσε φλεγόμενο το περίφημο τέμενος του Βαγιαζήτ και τον ρωτήσαμε αν επισκέπτονται Τούρκοι το ιστορικό τζαμί, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. «Μπα, έρχονται Τούρκοι αλλά για να φάνε, να πιουν και να περάσουν καλά. Ρώτησα μια μέρα έναν πελάτη που έρχεται συχνά με παρέες και ξοδεύει πολλά, αν θα πάει να δει το τέμενος και η απάντησή του ήταν: “Φίλε, από τζαμιά και μιναρέδες μάς έχει χορτάσει ο Ερντογάν, εμείς εδώ ερχόμαστε να διασκεδάσουμε”, μου απάντησε. Και αυτό κάνουν οι περισσότεροι». Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Εδώ και χρόνια, Τούρκοι περνούν τα σύνορα στον Εβρο και καταφεύγουν στις πόλεις της Θράκης, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, για να «αναπνεύσουν Ευρώπη». Τώρα όμως, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το κυνηγητό όσων εναντιώνονται στο απολυταρχικό μοντέλο Ερντογάν, το κοσμικό κομμάτι της Τουρκίας αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό διωγμό και βλέπει στην Ελλάδα το πιο κοντινό ευρωπαϊκό καταφύγιο.

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς δεν έρχονται όλοι για διασκέδαση. Αναγνώριση δρομολογίων, επαφές με φαληρημένους Έλληνες που είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για λίγα χρήματα και άλλα πολλά συθέτουν τους λόγους των εκαντοντάδων επισκέψεων. Οι πράκτορες του Τουρκικού προξενείου Κομοτινής είναι καταγεγραμμένοι, οι επισκέπτες πράκτορες όμως όχι....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.