24/4/17

Γιατί ο Μελανσόν είναι ο άνθρωπος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Απόστολος Αποστολόπουλος

  • Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν μετά το τέλος της δήλωσής του για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
Ένας άνθρωπος και 1+1 γεγονός κάνουν αυτές τις εκλογές (του πρώτου γύρου) στη Γαλλία ξεχωριστές. Ο άνθρωπος είναι ο Μελανσόν. Το ένα γεγονός είναι η απόφαση του αρχηγού της «ανυπότακτης Γαλλίας» να μην συνταχθεί με τον Μακρόν, όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά να «αφήσει» ελεύθερους τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν όπως θέλουν στον β’ γύρο σε 15 μέρες.
Το άλλο γεγονός είναι το πάθος –καλύτερα, η εμπάθεια– που χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές, τουλάχιστον στο επίπεδο των ΜΜΕ, μια εμπάθεια προφανής στους δημοσιογράφους όσο και στους εντολείς τους. Χαρακτηριστικά, όταν η εικόνα άλλαξε (προσωρινά) και η Λεπέν εμφανίστηκε να προηγείται του Μακρόν τα γαλλικά κανάλια συνέχισαν να προβάλλουν τα exit poll αντί για τα πραγματικά αποτελέσματα που ανακοίνωνε σταδιακά το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίθετα, τα αγγλικά, αμερικανικά και ελληνικά κανάλια ήταν αυτά που μετέδιδαν την πραγματική εικόνα της εκλογικής διαδικασίας.
Η άρνηση του Μελανσόν να συνταχθεί με τον Μακρόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική.
Επειδή σπάει την κατεστημένη πολύχρονη αντίληψη ότι προέχει η σωτηρία της «Ρεπουμπλίκ», διότι αν αυτή κινδυνεύσει θα καταρρεύσει και η Δημοκρατία, η ουσία και η λειτουργία του καθεστώτος. Αυτή η αντίληψη διασφάλιζε όχι απλώς την κυβερνητική σταθερότητα αλλά και την υποταγή των αντιπάλων στην κυρίαρχη ελίτ, στην αθόρυβη, αόρατη υπερκυβέρνηση, στο «βαθύ κράτος» –όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές και όποιες άλλες δυνάμεις και παράγοντες–, με διάρκεια ζωής και κατοχής της εξουσίας μεγαλύτερη από την τετραετία των εκλογών.
 
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
Η απόφαση του Μελανσόν αποκαλύπτει την ουσία του προβλήματος στη σημερινή Γαλλία και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον δυτικό κόσμο: Δεν ισχύουν πλέον παλαιά κριτήρια, όπως για παράδειγμα οι δημοκράτες πάσης φύσεως εναντίον των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι κομμουνιστές χάθηκαν από το προσκήνιο αλλά...
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Σωστα ειπωμενα κιας μην το stratfor...
    Ωστοσο,εστω κιετσι,Λέπεν- Μελανσον μαλλον δεν μπορουν να εδραιωσουν κυβερνηση,εκτος αν ξυπνησουν κιοι υπολοιποι εν υπνωση ψηφοφοροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέγα σφάλμα του Μελανσόν που δε στήριξε ανοικτά τη Λε Πεν ! Δυστυχως το όνομα της αποτέλεσε παράγοντα που τον αποθάρρυνε διότι ως προς τις θέσεις της δε θα χαρακτήριζα το κομμα της ουτε ως ακροδεξιό ουτε ως εθνικιστικό .Προκειται καθαρά για συντηρητικό ,ευρωσκεπτικιστικό ,αντιγερμανικό κομμα.Το δε ποσοστό του 30% στη Γαλλική Γουιάνα που μόλις το 10% ειναι λευκοί τα λέγει ολα.Οι λαοί ξέρουν καλύτερα απο τους αναλυτές.Παρολαυτα δε νομίζω οτι το χρήσιμα των κομμάτων θα επηρεάσει τον ψηφοφόρο ο οποίος θα ψηφίσει με κριτήρια καθαρά ατομικά οπως σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις συμβαίνει.Δυσκολη θα βγει η Λε Πεν διότι η Γαλλία ακομα δεν εχει περιέλθει κοινωνικά σε αποσταθεροποίηση τύπου Ιταλίας η Ελλαδος και οχι διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν ολα ψηφίζουν Μακρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.