3/4/17

Ο ακήρυκτος πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας και τα... ρέστα Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη
Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πιει αδιαμαρτύρητα το «πικρόν ποτήριον» που της τείνει η ίδια η Ιστορία και αναφερόμαστε στις εξελίξεις που αφορούν το Κουρδικό στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία, εξελίξεις που θα καθορίσουν όχι μόνο το αύριο αλλά και το σχήμα που θα έχει ο χάρτης της μελλοντικής Τουρκίας.
Η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, που προαναφέραμε, την περίοδο αυτή, εκτός από τη βούληση του κουρδικού λαού, που ταυτοχρόνως είναι και προϋπόθεση, είναι κυρίως οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ρωσία.
Άρα, η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια που διαρκεί η κρίση στη Συρία, δίνει στην ουσία έναν διμέτωπο αγώνα, έχοντας επιλέξει την περίοδο αυτή να συγκρούεται με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις απόπειρες προσέγγισης με τη Ρωσία ως αντιπερισπασμό.
Όσον αφορά τη σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Άγκυρα.
Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων που αφορούσαν κυρίως δυο ζητήματα.
Το ένα ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το άλλο η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.
Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, το τουρκικό βαθύ κράτος άρχισε να διαρρέει στοιχεία για τον Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο ιμάμης της πολεμικής αεροπορίας, που ως εντεταλμένος του Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, συντόνισε τις κινήσεις του πραξικοπήματος.
Ανάμεσα στα στοιχεία ήταν φωτογραφικό υλικό με την επιστροφή του Οκσούζ από τις ΗΠΑ, δυο μέρες πριν το πραξικόπημα και μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία κάποιος από το προξενείο των ΗΠΑ κάλεσε στο κινητό τον Οκσούζ, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα και ενώ ήταν καταζητούμενος.
Το ζήτημα αυτό τέθηκε ως ερώτημα από Τούρκους δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Τίλερσον, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος απλά επανέλαβε την ανακοίνωση του προξενείου, που έλεγε ότι η κλήση, που ήταν αναπάντητη, έγινε για να ενημερωθεί ο Οκσούζ ότι ακυρώθηκε η βίζα του.
Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων υπουργών, που λένε ότι "κάποιοι κρύβουν τον Οκσούζ στην Τουρκία", για να ακολουθήσουν διαρροές από τη ΜΙΤ και από τις αρχές ασφαλείας και άρθρο του Φατίζ Τσεκιργκέ, που λέει ανοικτά ότι ο καταζητούμενος κρύβεται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του προξενείου των ΗΠΑ!
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους, στον τουρκικό τύπο είδαμε μπαράζ άρθρων και φωτογραφιών που δείχνουν στρατιωτικό υλικό που έδωσαν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, να έχει περάσει στα χέρια των ανταρτών του ΡΚΚ. Επίσης, η Τουρκία δείχνει τη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, με σειρά άρθρων που επικρίνουν την απόφαση των Κούρδων να υψώσουν την κουρδική σημαία στο Κιρκούκ και να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους στο βόρειο Ιράκ.
Αν αναρωτιέστε πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις της Τουρκίας, η κατάσταση έχει ως εξής:
Πρώτον, έχει διαρρεύσει ότι ο Γκιουλέν έδωσε εντολή να πουληθεί το κτήμα στο οποίο ζει στην Πενσυλβάνια και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στον Καναδά, στον οποίο η Τουρκία δεν έχει και πολλές δυνατότητες να ασκήσει γεωπολιτικού χαρακτήρα πιέσεις.
Δεύτερον, δυο μέρες πριν την επίσκεψη Τίλερσον στην Άγκυρα, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Αντιπρόεδρο της τράπεζας HALKBANK, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Ερντογάν, με βαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Ιράν, παραβίαση εμπάργκο και της νομοθεσίας τραπεζικών συναλλαγών των ΗΠΑ και... άλλα πολλά.
Σημειώνεται ότι ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν στα χέρια τους τον ιρανοαζέρο Ρεζά Σαράφ, κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ιράν, μέσω του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας και κυρίως μέσω της HALKBANK, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.
Για να έχουμε πλήρη εικόνα των τεκταινομένων και του πολέμου που είναι σε εξέλιξη, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι ο Σαράφ είναι εκείνος που είχε λαδώσει εκτός από τους υπουργούς ακόμα και τις γρίλιες και τα πόμολα της κυβέρνησης και της οικογένειας Ερντογάν, όπως αποκαλύφθηκε με φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα, στη διάρκεια της επιχείρησης 17-25 Δεκεμβρίου 2013, την οποία ο Ερντογάν χρεώνει στον Γκιουλέν.
Είναι τότε που οι κοριοί της τουρκικής αστυνομίας έπιασαν τον ίδιο τον Ερντογάν, το πρωί της επιχείρησης σύλληψης των γιων δυο υπουργών του με τα πειστήρια του εγκλήματος, να ξυπνάει τον γιο του και να του λέει: «Πόσα λεφτά έχεις σπίτι; Φρόντισε να τα εξαφανίσεις, για να μη σε συλλάβουν».
Αυτά και άλλα πολλά έχει ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη…
Προετοιμαστείτε για νέες βόμβες, οσονούπω...

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

25 σχόλια:

  1. Όλα καλά και ωραία τα όσα αναφέρεις, φίλε Σάββα, που προέρχονται από γεγονότα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, και κανείς δεν μου το εξηγεί, είναι, το που βρίσκει ο Ερντογκάν τη δύναμη να παίζει με τους δυο μεγάλους (ΗΠΑ - Ρωσία), όπως αυτός θέλει. Ένας παγόσμιος πόλεμος ξεκίνησε από τη δολοφονία του διαδόχου της Αυστροουγγαρίας. Στην Τουρκία σκότωσαν τον πρεσβευτή της Ρωσίας κι αντί να πάρει ο Πούτιν μέτρα ενάντια στην Τουρκία άνοιξε ακόμα πιο πολύ την αγκαλιά του στον Ερντογκάν.
    Βάζουν οι τούρκοι προσκόματα στη λειτουργία της βάσης του Ιντσιρλίκ, αναμηγνύουν τους αμερικάνους στο πραξικόπημα του Ιουλίου κι αυτοί, ενώ γνωρίζουν την προσωπική εμπλοκή της οικογένειας στην εξυπηρέτηση των τζιχανιστών, όχι μόνο τον ανέχονται αλλά και τον βοηθούν στη Συρία.
    Μήπως όλα αυτά είναι παιχνίδια με αποδέκτες αφελείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχο το ερώτημα!
      Μήπως όλοι αυτοί ψάχνουν κάτι πολύτιμο που με βάση κάποιες δεσμεύσεις πιστεύουν ότι θα τους το δώσει κάποια στιγμή ο Ερντογάν?

      Διαγραφή
    2. Κανει μαγκιες με τις πλατες κ τα πετροδολαρα των αδερφων σαουδαραβων.Οι Τουρκια τα τελευταια 20 ειναι το πλυντηριο των Σαουντ.Για αυτο χασαμε κ την πολη το 22.

      Διαγραφή
    3. Το 22 χάσαμε γιατί παίξαμε, όπως σχεδόν πάντα μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων

      Διαγραφή
    4. Αγαπητε κυριε Σαρηγιαννη, θα ηθελα να σας απαντησω οτι ο παραλληλισμος της δολοφονιας του διαδοχου της Αυστροουγγαριας με την δολοφονια του Ρωσσου πρεσβευτη ειναι επιεικως ατυχης τοσο για την βαρυτητα των προσωπων οσο και για την δεδομενη ιστορικη στιγμη της καθε δολοφονιας. Δεδομενου οτι στη ορωτη περιπτωση υπηρχαν καυτα ανοιχτα θεματα μεταξυ των μεγαλων δυναμεων και ηδη διαμορφωμενη η επιθυμια τους να λυθουν μεσω πολεμου (ψαχναν την αφορμη..)ενω στην δευτερη διακυβευεται μονο ο ακρωτηριασμος ενος πολυεθνικου εγκληματικου κρατους.
      Στο γιατι δεν επισπευδονται καποια ΠΡΟΦΑΝΗ γεγονοτα θα λεγαμε οτι οφειλεται στο οτι υπαρχουν ακομη καποιες μικρολεπτομερειες να ρυθμιστουν μεταξυ των ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ στον ευαισθητο αυτο χωρο..Μην αυταπατασθαι οτι Η ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ιδρυση του κρατους των ΚΟΥΡΔΩΝ γινεται γιατι οι Αμερικες και οι Ρωσσιες αγαπανε τοσο τον Κουρδικο λαο, αποφασιστηκε διοτι ΕΤΣΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ και γιατι οι Κουρδοι αρπαξαν την ευκαιρια που τους δοθηκε απο τα μαλλια και εκαναν αυτο που επρεπε και προσταζε το εθνικο τους συμφερον.
      Ορισμενες φορες τα γεγονοτα δεν τρεχουν με διαδικτυακη ταχυτητα ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ετσι χρειαζεται καποιος χρονος για να γινουν...ιδιαιτερως οταν το κρατος που διαλυεται ηταν μεχρι χθες αναμεσα στις 20 μεγαλυτερες οικονομιες του πλανητη, αποτελουσε κολωνα του ΝΑΤΟ ,ειχε υπο την χειραγωγηση του μεγαλο αριθμο 'αγορασμενων' προσωπων σε Αμερικη-Ευρωπη (λομπίστες) και εχει (προς το παρον..) τον ελεγχο των ΣΤΕΝΩΝ.
      Η παρασταση φτανει ομως στο τελος της και θα σας παρακαλουσα με ηρεμια να καθησετε στην πολυθρονα σας για να απολαυσετε το τραγικο φιναλε ενος βαρβαρου και αιμοσταγους κρατους, αλλωστε πιστευω να σας χαροποιει αυτο το επερχομενο φιναλε, η κανω λαθος ?

      Διαγραφή
  2. Διακρινω παλι μια φιλοαμερικανικη ταση στο αρθρο ή μου φαινεται;
    Επισης διακρινω και μια φιλογερμανικη σε αλλα αρθρα...
    Ειναι αυτο ακριβως που μας διακατεχει ως χριστιανοι(δεν θα πω ως Ελληνες,γιατι δεν ειμαστε,οχι γονιδιακα αλλα συμπεριφοριολογικα)...μοιραζουμε τις ελπιδες μας μαζι με την ισχυ μας σε αλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηλία
      έχεις αναρωτηθεί μήπως η αναλυτική σου ικανότητα δεν σου επιτρέπει να δεις την πραγματικότητα, και διαχέεις την αδυναμία σου εδώ κι εκεί;

      Διαγραφή
    2. Ας υποθεσουμε οτι εχουμε χιλιους ανθρωπους με IQ 100 αλλα με πολυ ισχυρο τον εγωϊσμο τους,κιεναν με ΙQ 120.
      Πιστευετε οτι αυτοι θα τον παραδεχτουν ή θα λενε οτι αυτος ο ενας ειναι ηλιθιος,απορριπτοντας τον εστω κιαν αποδεικνυεται οτι εχει δικιο;
      Εγω σας μιλαω βαση των διαπιστωσεων που κανω...εσεις απλα με καθυβριζετε...

      Διαγραφή
    3. Αλλα γιατι δεν απαντατε στις ευλογες αποριες του Κου Σαρηγιαννη;

      Διαγραφή
    4. Το 22 χάσαμε γιατί παίξαμε, όπως σχεδόν πάντα μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων.

      Διαγραφή
  3. Erdogan is playing with fire. If he succeeds he will be hailed as a hero by the Turks maybe greater than Mustafa Kemal ...if he fails he will probably have the fate of Menderes! We will soon find out as time is running out. As Greeks we should be careful not to be dragged into Erdogan's troubles !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι...κιεμεις θα τρωμε πασατεμπο περιμενοντας να δουμε τι θα γινει με τον ερδογιανη...

      Διαγραφή
  4. Αν κατάλαβα καλά ο κ.elias cavadas είδε στον καθρέφτη ΙQ 120 και καθόλου εγωϊσμό, μέσα σε μια στήλη 1.000 ανθρώπων είκοσι πόντους πιο κοντών στην ευφυΐα και με υπερτροφικό εγωϊσμό.
    Πολύ μετριόφρων άνθρωπος ο κυρ Ηλίας και αξιοζήλευτα ευτυχής με τα χαρίσματά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχω δει γυρω μου πολλους βλακες με πολυ εγωϊσμο μην ανησυχεις φιλε...

      Διαγραφή
  5. Ας απαντήσει καποιος στον κ. Σαρηγιάννη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξερω και δεν με ενδιαφερει ποιος εχει δικαιο στην πιο πανω συζητηση... Αυτο που διαπιστωνω ειναι πως οταν καποιος γραψει κατι που ενοχλει τον κο Καλεντεριδη, αυτος χανει την ψυχραιμια του και επιτιθεται με χαρακτηρισμους...
    Δεν μου αρεσει.. καθολου... Εγω σας παρακολουθω για την εγκυροτητα των αρθρων σας περι της Τουρκιας και σας θαυμαζω γι αυτο... Κατα τα αλλα.. Ελλαδικουριες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωμιέ
      δηλαδή έπρεπε να είμαι παχύδερμο και να δέχομαι την ανοησία του καθενός;
      Κάντε κριτική στο άρθρο, να απαντήσω.
      Στο άρθρο.
      Φέρτε μου ένα παλιό άρθρο και εγκαλέστε με ότι παραπληροφόρησα τον κόσμο.
      Οι ανοησίες για φιλοαμερικανισμό και φιλογερμανισμό, είναι στην ουσία κατηγορίες ανθρώπων που δεν στέκουν καλά στα μυαλά τους.
      Αντί να τους πω τρελούς για δέσιμο, τους λέω ότι ίσως κλπ.
      Σταματήστε λοιπόν τις ανοησίες και τις προσβολές, γιατί καλός και ευγενής είμαι, αλλά παχύδερμο, να με χαρακτηρίζουν ως φιλοαμερικάνο, φιλογερμανό και ότι βλακεία έλθει στο κεφάλι του κάθε βλάκα, και να μην αντιδρώ, δεν είμαι.
      Σταματήστε λοιπόν τις ανοησίες και κάντε όση κριτική θέλετε σε όσα γράφω.

      Διαγραφή
    2. κραταω την ψυχραιμια μου κιεπαναλαμβανω : Δειχνετε το ποιον σας κεεεε...παλι με καθυβριζετε...δεν σας ειπα βλακα ενω εσεις με λετε...εγω σας ειπα οτι απλα
      μας ταχετε ζαλισει με τους αμερικανους και τους γερμανους...
      Μα σοβαρα μας λετε οτι οι αμερικανοι ερχονται σε πραγματικη ρηξη με τον ερδογαν κιοτι ο γκιουλεν κρυβεται απο σπιτι σε σπιτι;
      Φιλε Σαρηγιαννη: παιχνιδι το λες εσυ αυτο;
      Πεφτει το δουλεμα της αρκουδας...ιδιως σε τετοιους χωρους οπως ειναι το διαδικτυο...

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, να μην γίνει καμιά παρεξήγηση, άλλος ο πιο πάνω και άλλος εγώ... ;-)

      Διαγραφή
    4. Ταχα ποιον ενοχλησα ρε συνομε και παρεξηγηθηκες? Η κριτικη μου ειναι καλοπροαιρετη. Ισως λιγο αιχμηρη..

      Διαγραφή
  7. Ο Σαντάμ Χουσείν αντεξε περίπου 2 χρόνια και επεσε με εισβολή , ο Ασαντ δείχνει να αντέχει αφού έχει εξασφαλίσει λαική στηριξη και ρωσσική βοήθεια.
    Ο ταγιπ έχει λαικό έρεισμα και καμμιά εμφανή εξωτερική στήριξη , θα κάνει το παν για να διατηρησει και να αυξήσει τη δημοφιλία του πιστεύωντας ότι είναι ικανη να διασφαλίσει την παρουσία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mr. Kalenteridis...another well rounded and documented article. I have to agree that Turkey has entered a very dangerous and twisted path which will entail to its federalization or even worst to a loss of part of its teritorry. Erdogan for whatever reasons wants to portray himself as equal to Trump and Putin or at least wants to have a say at that level. This will never be tolerated by Russia and the US. Therefore his current behavior leads Turkey into isolation and losing its status of favoritism it had enjoy almost since the 1950s.

    I will not attempt to comment if the US had anything to do with the July 15th coup in lieu of evidence but there are several incidences and material publically available that explain the current US support for the Kurds.
    1. The US wanted to redraw the middle east borders for several decades. As you know the Ralh Peters map of the middle east shows clearly a country of Kurdistan with land annexed from Iraq, Syria and Turkey. When the map leaked (democrats wanted Peters out) Turkey raised significant concerns to the US.
    2. The Desert Storm operation was the first step in that direction with Sep 11th attack providing the perfect excuse to initiate the plan.
    3. When President Obama succeeded president Bush the policy changed to a more "wait and see" approach resulting in the formation and stregthening of ISIS and US became an "observer" vs a "lead". As a result of this policy in conjunction with several cabinet members favoring Turkey it was tolerated for Turkey to support ISIS (eventually use ISIS against the Kurds) and money laundering.
    4. Trump has already changed the US policy. The appointment of J. Mattis and HR McMaster, both Desert Storm veterans with authority to act autonomously is gearing towards the elimination of ISIS and the support for the Kurds.
    5. The US doesn't want to be locked in Syria for the long run and maintain boots on the ground for ever. Hence, even though they could have eliminated ISIS without the Kurds it serves a purpose to have the Kurds fighting in the first line and provide all the support they need to succeed. The Turks couldn't serve this purpose as it took them six months to take Al bab and secondly the Turks would had the opportunity for another Kurd genocide in Syria with the US being blamed for allowing it.

    The list can be very lengthy but I think it conveys why Turkey is isolated by the US in the Syrian war.

    Furthermore, the US and Russia have to solve the issue of the Turkish occupation in northern Syria. The announcement from M. Chavusoglu that Euphrates Shield is ended means that Turkey will continue to support unofficially the local guerillas against YPG and neither the US or Russia can officially tell Turkey to remove their troops from there, while in the background Turkey will continue to maintain a chaotic situation in the area. Eventually, the Kurds with US support will throw the Turks back to their country.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H Aμερικανική διπλωματία έχει κρυστάλλινη άποψη επιθυμεί μια Τουρκία χωρίς τον Ταγίπ Ερντογάν και το αποδεικνύει με την κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς η ελληνική πολιτική σκέψη αρέσκεται/αναλώνεται στις εντυπώσεις και αγνοεί την ουσία, η παρατήρηση αυτή αφορά όσους επιφανειακά προσεγγίζουν το θέμα. Είναι γνωστό επίσης πως στην Ιστορία οι συγκρίσεις απαιτούν τις κατάλληλες αναγωγές ειδάλως η γραφικότητα ελλοχέυει.Είναι επίσης γνωστό πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα. Η επίσημη διαρροή περί σχεδίου παράδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία με λογικές παρόμοιες αυτής του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Οτζαλάν στην οποία ο Μάικ Φλιν διαδραμάτισε κομβικό ρόλο αποτέλεσε και την ταφόπλακα των τουρκικών προσδοκιών για μια πιο φιλοτουρκική πολιτική απο την ηγεσία Τράμπ..Σε οτι αφορά την Ρωσική διπλωματία θα πρέπει να τονιστεί πως είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις σχέσεις με την Τουρκία με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ως και τα συμφέροντα των συμμάχων της. Τέλος για την λογική “πως ο Ταγίπ μπορεί και κινείται ανάμεσα σε Ρωσία-ΗΠΑ και τις διαχειρίζεται κατάλληλα” να γνωρίζουν άπαντες πως μπορεί να θέλει να μιμηθεί τον Μουσταφά Κεμάλ αλλά το πλέον σίγουρο είναι οτι θα τον ξετρυπώσουν απο κάποιο λαγούμι βλ., Σαντάμ,Καντάφι και βάρδα μην είναι Κούρδοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από χθες θέλω να δώσω μιαν απάντηση στο θέμα της αντίδρασης του Πούτιν στην κατάρριψη του αεροσκάφους και στη δολοφονία του πρέσβη και δεν προλαβαίνω. Δεν ξέρω πόσοι θα το δουν, τώρα που έχει "κατεβεί" πιο κάτω το άρθρο, αλλά θέλω να γράψω δυο πράγματα ούτως ή άλλως.

    Ας μην κάνουμε το λάθος να βλέπουμε τις αντιδράσεις της Ρωσίας από ελληνική οπτική. Μέσα μας κάπου υπάρχει η προσδοκία ότι οι Ρώσοι κατά βάθος το μόνο που σκέφτονται και τους κόφτει είναι το πώς θα εκπληρώσουν τις προφητείες. Εγώ πιστεύω στις προφητείες, με τη διαφορά ότι δεν θα εκπληρωθούν τώρα ή σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, παρά στο χρόνο που θα καθορίσει ο Ίδιος ο Θεός. Μέχρι τότε, ας φροντίζουμε να κατανοούμε ανθρωπίνως ό,τι μπορούμε να κατανοήσουμε με τις περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε.

    Και αυτές οι περιορισμένες πληροφορίες μας λένε ότι ο Πούτιν είχε αντικειμενικούς στόχους να επιτύχει στη Συρία, που μια εντονότερη αντιπαράθεση με την Τουρκία μόνον βλάβη μπορούσε να του προκαλέσει. Αλήθεια, τι θα κέρδιζε αν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους επετίθετο στην Τουρκία; Θα αποσπώνταν από τον αντικειμενικό του στόχο, τη Συρία. Ε, δεν θα το έκανε. Σοφά δεν το έκανε. Περίμενε υπομονετικά μέχρι να τον χρειαστεί η Τουρκία, οπότε έβαλε τον Ερντογάν τότε να του ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημίωση στον πιλότο, ταπεινώνοντάς τον πολιτικά, και μετά επέβαλε τους όρους του στην Τουρκία για το συριακό. Ποιος ο λόγος να αντιδράσει διαφορετικά και π.χ. να βομβαρδίσει την Τουρκία;

    Επίσης, η δολοφονία του πρέσβη ήρθε σε μια ώρα που η Ρωσία είχε φέρει την Τουρκία στα νερά της και δεν είχε λόγο να κάνει το παραμικρό για να χαλάσει τις σχέσεις της. Η δολοφονία έγινε από όσους ήθελαν να αποτύχει η ρωσική πολιτική στη Συρία. Συγκρατήθηκαν οι Ρώσοι και δεν απέτυχε.

    Η Αμερική είναι φανερό ότι έχει πρόβλημα με την Τουρκία, για το λόγο ότι η τελευταία προωθεί δική της ατζέντα στη Μ. Ανατολή, που αποκλίνει από αυτή των ΗΠΑ. Ανέχονται τον Ερντογάν παρά τα καραγκιοζλίκια του, διότι για να τον συνετίσουν αυτή τη στιγμή θα χρειαζόταν μια ολοκληρωτική ανατροπή που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ήδη γίνεται όμως και την παρακολουθούμε. Αυτά διαβάζουμε κάθε μέρα σε αυτό το σάιτ.

    Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και λόγω μεγέθους και λόγω καταστάσεων, αλλά και λόγω καλύτερων εσωτερικών συνθηκών έως σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κινείται πολύ πιο ανεξάρτητα. Μην ξεχνούμε ότι μέχρι έναν αιώνα πριν, η Τουρκία ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία και έχει ακόμη τη νοοτροπία της αυτοκρατορίας πρόσφατη και ενεργή ιστορικά, ενώ εμείς την έχουμε αφήσει 800 χρόνια πίσω, στο 1204 μ.Χ. Έχουν άλλες αξιώσεις σεβασμού από τους συνομιλητές τους, ενώ εμείς είμαστε γεμάτοι εθνικά κόμπλεξ. Ας μην κρίνουμε λοιπόν το πώς τους φέρονται αυτούς με τα δικά μας μέτρα, διότι οι Τούρκοι ξέρουν καλύτερα να αξιώνουν σεβασμό από ό,τι εμείς. Καλώς ή κακώς (κακώς), αυτό συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.