13/4/17

Η άσκηση των Ενόπλων Υπερασπιστών Λευκωσίας

του Λάζαρου Μαύρου
Εθνοφύλακες πανέτοιμοι με εθελοντές ετοιμοπόλεμους μέχρι και… 74χρονους
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 6η Απριλίου, σε περιοχή του Γερίου, η άσκηση «ΤΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ» με εκτέλεση από διμοιρία του 42ου Τάγματος Εθνοφυλακής της IV ΤΑΞ


Σ Α Ν ΚΕΡΑΥΝΟΣ εκτοξεύτηκε πράγματι κεραυνοβόλα η αντεπίθεση των Εθνοφυλάκων, ένοπλων υπερασπιστών των Κατοικημένων Τόπων της Λευκωσίας, όταν ο εχθρός, με εισχώρησή του, κατάφερε να καταλάβει δύο σπίτια κοντά στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και να οχυρωθεί εκεί μέσα αναμένοντας ενισχύσεις.
Μία διμοιρία τής επί 24ώρου πάντα ετοιμοπόλεμης 365-6 μέρες τον χρόνο Εθνοφυλακής της πρωτεύουσας, με την ακαριαία ενίσχυση από άλλα κατάλληλα τμήματα της 4ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, προχώρησε αμέσως στην ανακατάληψη και την εκκαθάριση των δύο οικιών που έπεσαν στα χέρια των εχθρικών δυνάμεων.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ το «σενάριο» της άσκησης «ΤΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ», που πραγματοποίησε μια διμοιρία του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής της IV ΤΑΞ, την περασμένη Πέμπτη, 6η Απριλίου, σε περιοχή του Γερίου. Και την οποία παρακολούθησε και ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Θεσσαλός αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, προσκεκλημένος του ακούραστου της πράξης κι όχι μόνον της θεωρίας, Αμμοχωστιανού Διοικητή της IV ΤΑΞ ταξίαρχου Μάριου Μακρυγιάννη.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο παρατηρητήριο της άσκησης και οι τρεις Δήμαρχοι των πέριξ δήμων: Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης και Λατσιών Χρίστος Πιτταράς.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ τους φάνηκε το γεγονός ότι: Ανάμεσα στους εθελοντικώς ασκηθέντες επιτυχώς Εθνοφύλακες μετείχε ως χειριστής οπλοπολυβόλου ΗΚ-11 ο γηραιότερος εθελοντής, ο 74χρονος Γιάννης Μάτσης, εκ Παλαιχωρίου καταγόμενος. Μαζί με τον εκ Κυρηνείας 70χρονο Ελεύθερο Σκοπευτή Συμίανθο Παύλου.
Ζωντανό καμάρι και υπόδειγμα όλων των νεοτέρων σε ηλικία Εθνοφυλάκων, Εφέδρων, Κληρωτών και Μονίμων Στελεχών, που υπηρετούν την ένοπλη άμυνα της Λευκωσίας και όλων των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου απέναντι στους Τούρκους Κατακτητές, με την έμπρακτη διαβεβαίωση του «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες = εμείς όμως θα γίνουμε πολύ καλύτεροι».
Γι’ αυτό κι ο ταξίαρχος Μακρυγιάννης διαβεβαίωσε στην ομιλία του, μετά την άσκηση, ότι «πόδι Τούρκου δεν θα πατήσει στη Λευκωσία».

«Αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν»…
ΔΕΥΤΕΡΟ εκπληκτικό γεγονός: Οι Εθνοφύλακες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες του 42 ΤΕΘ - άπαντες εθελοντικά προσφερθέντες, υπό την ιεραρχία, τους κανόνες και τις διαταγές της ΕΦ - οι οποίοι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την άσκηση, είχαν από τις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου τον διοικητή του τάγματός τους ασθενούντα στο νοσοκομείο κι αργότερα κλινήρη στο σπίτι, με κρίσιμες για την υγεία του επιπλοκές.
Παρά ταύτα, υποδειγματικά άψογα λειτούργησε η μονάδα με τους εθελοντικώς προστρέξαντες Εθνοφύλακες αξιωματικούς της. Σε διαρκή συνεννόηση με τον αναρρώνοντα διοικητή τους, τον ταγματάρχη Μιχάλη Σιακαλλή. Ξάδελφο και συνονόματο τού θυσιασθέντος 10η Ιουλίου 2002, μαζί με τον αείμνηστο Αρχηγό Ευάγγελο Φλωράκη, συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου, υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή.
Τον μετέφεραν να παρακολουθήσει την άσκηση, με την πολιτική του περιβολή κι επιδέσμους στον δεξιό οφθαλμό και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα ο Αρχηγός ΓΕΕΦ. Τις λεπτομέρειες της άσκησης, πριν από την έναρξή της, εξήγησε στους προσκεκλημένους ο υποδιοικητής του 42ΤΕΘ Εθνοφύλακας ταγματάρχης Κώστας Αντωνίου, ο οποίος επίσης παραμένει εθελοντικά στην ένοπλη υπηρεσία, πέραν του ορίου ηλικίας. Υπενθύμισε κιόλας τα λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που η Εθνοφυλακή έχει στο έμβλημά της «Αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν…

ΑΣΚΗΣΗ σε αγώνα κατοικημένου χώρου, αστικού περιβάλλοντος, με παρόντα τον άμαχο πληθυσμό, σημαίνει ιδιαίτερα πολλαπλές δυσκολίες. Σημαίνει, όμως, και τις ιδιαίτερες δυνατότητες σθεναρής αντίστασης κι απόκρουσης της εχθρικής απειλής. Από αρτίως οργανωμένους και συνεχώς εκπαιδευόμενους, σε αυτό το είδος αγώνα, άνδρες της ΕΦ όλων των ηλικιών.
Οι οποίοι έχουν και αξιοποιούν επαρκώς όλες τις τεχνικές κι επινοήσεις, όλα τα μέσα κατάλληλου οπλισμού, επικοινωνιών - διαβιβάσεων, υποστήριξης, εφεδρειών και «διοικητικής μέριμνας», ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Και, προπάντων: Η δική τους επάρκεια κι ετοιμότητα Αμυντικής Θωράκισης ν’ αποτελεί τον κύριο παράγοντα Αποτροπής του εχθρού από κάθε σκέψη επιθετικής ενέργειας.

Δ Η Λ Α Δ Η, με μια κουβέντα: «Δείτε Τούρκοι ποιοι και πώς υπερασπίζονται ενόπλως τη Λευκωσία. Και σκεφτείτε με ποιο δικό σας κόστος θα αποπειραθείτε, αν τολμήσετε, την οποιανδήποτε επιθετική σας ενέργεια. Σε κάθε παράθυρο μια κάννη. Σε κάθε στενό ένα πολυβόλο.
Σε κάθε σταυροδρόμι ένα αντιαρματικό. Σε κάθε ανάσχεση οι όλμοι. Από εκπαιδευμένους, οπλισμένους, ψυχωμένους και μέχρις εσχάτως αποφασισμένους “αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα την ζωήν ημών” ικανούς πολεμιστές, πασών των ηλικιών».

Σχολείο Διαρκούς Εκπαίδευσης
Α Σ Κ Η Σ Η πολεμική, σημαίνει για τους ασκούμενους πρωτίστως ένα πράγμα: Να εντοπίζουν τις ελλείψεις. Να επισημαίνουν τα λάθη. Να αναζητήσουν τις αναγκαίες βελτιώσεις. Πόσα άλλα χρειάζονται - και πώς - για να είναι αρτιότεροι.
Για να είναι Νικηφόροι. Από τα απλούστερα, όπως π.χ. πόσο γρήγορα κι εύκολα ή δύσκολα βγάζεις από την εξάρτυση τον επόμενο πλήρη φυσιγγίων γεμιστήρα για το τυφέκιό σου, ώστε να έχεις γρηγορότερα πλεονέκτημα πυρός έναντι του εχθρού, ώς την εικόνα που μεταφέρει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διοικητή η κάμερα του υπεριπτάμενου «ντρόουν» που έστειλες στα πρόσω για να κατασκοπεύεις μέχρι και τι… μάρκα τσιγάρων καπνίζει ο απέναντι επικεφαλής του εχθρικού τμήματος.

Π Ε Δ Ι Ο ΑΣΚΗΣΕΩΝ για αγώνα Κατοικημένου Χώρου, λειτουργεί και αναπτύσσει, συστηματικότερα, για όλ’ αυτά κι άλλα πολλά, με «πρωταίτιους» τους Εθνοφύλακες ένοπλους υπερασπιστές της, η έχουσα την ευθύνη άμυνας της Λευκωσίας IV Ταξιαρχία, ως Σχολείο Διαρκούς Εκπαίδευσης (και διαρκούς βελτίωσης) όλων των ένοπλων ανδρών και γυναικών της πρωτεύουσας, όπως το είπαν στην ΤΑΜΣ Κεραυνός, ο Διοικητής της ταξιαρχίας Μάριος Μακρυγιάννης κι ο Αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.
Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Εθελοντές 70 και 74 ετών στην άσκηση!
    Να τους βλέπουν οι δειλοί, πολιτικοί και πολίτες, που απέφυγαν να κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, "προφασιζόμενοι προφάσεις εν αμαρτίαις".

    **************************************************************************

    ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΡΙΟΝ ΤΥΡΤΑΙΟΥ
    Υπό Σπυρίδωνος Τρικούπη

    Τι τιμή στο παλληκάρι, όταν πρώτo στη φωτιά,
    σκοτώθη για την Πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά!
    Πόσο λυπηρό ν’ αφήνει την πατρίδα τη γλυκεία,
    τα καλά του τα χωράφια και να ζει με διακονιά,
    με γονιό να παραδέρνη, με γυναίκ’ ομορφονιά
    με γερόντισσα μητέρα και μ’ ανήλικα παιδιά,
    κι’ απ΄ τη στέρηση και φτώχεια, όπου πάει, όπου σταθή,
    να γνωρίζη ότι είν’ όλους η ζωή η μισητή!
    Να ντροπιάζη τη γενιά του, να ντροπιάζεται κι αυτός
    και ποτέ να μη του λείπη απ’ τα χείλη ο στεναγμός!
    Τέτοιον άνθρωπο καθένας ζωντανό καταφρονά,
    μήτ’ αφού στον τάφο πέση τ’ όνομά του μελετά.
    Εις την μάχην ας χυθούμεν όλοι μ’ άφοβη καρδιά,
    ο καθένας ας πεθάνη για πατρίδα, για παιδιά.
    Στη φωτιά παλληκαράδες, γενήτ’ όλοι ένα κορμί,
    στη φωτιά μην ντροπιασθήτε, σαν φυγάδες, σαν δειλοί.
    Λεοντόκαρδο το στήθος καθενός σας ας φανεί,
    τους εχθρούς σας πολεμούντες μην ψηφάτε τη ζωή.
    Να μη φύγετε κι αφήστε τα σεβάσμια γερατειά,
    πώχουν αχαμνά τα χέρια και τα γόνατα βαριά.
    Εντροπή σας, εντροπή σας, απ’ οπίσω ναν΄ο νιός
    κι ο αδύναμος ο γέρος να πεθαίνει μπροστινός,
    πώχει κάτασπρα τα γένεια, κάτασπρη την κεφαλή,
    κι εις τα χώματα ν’ αφήνει την αδούλωτη ψυχή.
    Όλ’ οι κίνδυνοι, οι πολέμιοι, όλοι πρέπουν εις το νιό,
    εις το νιό πολέμιοι πρέπουν, που το σώμα εχ’ ανθηρό.
    Σεβαστός είναι στους άνδρας, στές γυναίκες ποθητός,
    εύμορφος αν πρωτοπέση κι εις τον πόλεμο νεκρός.
    Ας ριφθή μπροστά στο γέρο κι άσειστος ας στυλωθή,
    και τα δόντια τους ας σφίξη, μες στο αίμα ας κυλισθή.

    ***********************************************************************

    Atenarnes sång (verses in swedish, V. Rydberg, from Tyrtaeus' war poem written for 2nd Messenian war, -7th cent.)

    https://www.youtube.com/watch?v=v5RwExX8ahE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλι θα αιρετησω: Κοψε κατι...ο Τυρταιος δεν εζησε την εποχη των clusters,βομβων φωσφορου,εξοπλισμενων drones και πυρηνικων...τοτε,ο αγροτης, στο πεδιο της μαχης, εξαργυρωνε τον μοχθο του στο χωραφι αν τον συνδιαζε με την γενναιοτητα απεναντι στον θανατο.Oποία τιμή γιά τον νεκρό μη ρίψασπη πολεμιστή!!!
    Τωρα, ο εχων την υψηλοτερη τεχνολογια,καθημενος αναπαυτικα στον υπολογιστη του, παρατηρει τον αντιπαλο ως περιπου ενα επιζημιο εντομο που πρεπει να ψεκασει...οποία τιμη στον φανατισμενο που μελλει μπει στο στοχαστρο του ινα ψεκαστει!!!
    Καμμια τιμη δε,για τους εχοντες πυρηνικα ή δια τους εχοντας ανωτερα ηλεκτρομαγνητικα οπλα...Η δειλία δικαιωμενη σε ολο της το μεγαλειο...
    Κατι ξερουν οι συγχρονοι πολιτικοι που ευχαριστουν τους αμερικανους...
    Ας κοψουμε κατι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...μετείχε ως χειριστής οπλοπολυβόλου ΗΚ-11 ο γηραιότερος εθελοντής, ο 74χρονος Γιάννης Μάτσης, εκ Παλαιχωρίου καταγόμενος. Μαζί με τον εκ Κυρηνείας 70χρονο Ελεύθερο Σκοπευτή Συμίανθο Παύλου..."

    Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανώ κακός, αλλά όταν εμπιστεύεσαι ένα οπλοπολυβόλο ΗΚ-11 σε έναν φιλότιμο μεν, πλην όμως υπέργηρο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να το στερήσεις από έναν νεότερο που μπορεί να φανεί πιο χρήσιμος στον αγώνα. Να μην σχολιάσω δε, για τον «70χρονο ελεύθερο σκοπευτή»…

    Επειδή λοιπόν δεν φτάνει μόνο το «θέλω» αλλά απαιτείται και το «μπορώ», αν θέλουμε να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και να μην προκαλούμε το γέλιο σε (αντίπαλους) επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά και μας αξιολογούν κάθε στιγμή, καιρός να αποβάλουμε τις κακές συνήθειες.

    Ένας φιλότιμος 70χρονος, μπορεί να αποδώσει σε άλλους τομείς και να φανεί χρήσιμος σε θέσεις πχ διοικητικής μέριμνας (δεν είναι ντροπή). Το να του φουσκώνεις όμως τα μυαλά ονομάζοντάς τον «ελεύθερο σκοπευτή», δίνοντάς του πολεμικό εξοπλισμό και υλικά που είναι άχρηστα στα χέρια του (εκτός κι αν ο 70χρονος μπορεί να φορτωθεί 25-30 κιλά στη πλάτη και να τρέξει 100 μέτρα χωρίς να πάθει έμφραγμα), όχι μόνο δεν βελτιώνεις την αμυντική σου ικανότητα, αλλά κάνεις το ακριβώς αντίθετο.

    Ας είμαστε ρεαλιστές! Μπορεί οι 70χρονοι να διαθέτουν «το μεν πνεύμα πρόθυμον», αλλά πώς να το κάνουμε «η δε σαρξ είναι ασθενής»! Κι αν φτάσαμε αδέλφια να (νομίζουμε πως) στηρίζουμε την αμυντική μας ικανότητα σε 70χρονους… κλάφ’ τα! Ξυπνάτε λοιπόν εκεί στη Κύπρο κι αφήστε τα καραγκιοζιλίκια και τις εφεδρείες που αντλούν «μάχιμο» προσωπικό από τα τοπικά ΚΑΠΗ, κι επικεντρωθείτε στο πως θα κάνετε τον εχθρό να πεθάνει για την δική του πατρίδα, αντί να πεθάνετε εσείς από λουμπάγκο προσπαθώντας να κουβαλήσετε 2 κυτία πυρομαχικών ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.