24/4/17

Σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου στη... σκιά του Μπαρμαρός

Γιώργος Καυκαλιάς
Εξαιρετικής σημασίας η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και ενώ το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρος συνεχίζει να πλέει στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου άρχισε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στο χώρο του Προεδρικού προσήλθαν για τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου. Στη Συνεδρία παρίστανται επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να ενημερώσει τα κόμματα για τα όσα έχουν διαμειφθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και σε επίπεδο κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Στη συζήτηση ενώπιον του Εθνικού, αναμένεται να γίνει αναφορά και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και το πως αυτό επηρεάζει ή διαμορφώνει τις εξελίξεις ενόψει της συνέχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα τεθεί και το ζήτημα που προέκυψε με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά και από την καταγγελία Κοτζιά, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κυπριακό, μεσολαβεί ή βοηθά την τ/κ πλευρά ιδιαίτερα στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών. Ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν ενέργειες του κ. Έιντε που δεν βρίσκουν σύμφωνη και δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά. Με την παραδοχή αυτή, ο κ. Χριστοδουλίδης, ενδεχομένως να δείχνει την πρόθεση να συζητηθούν μέτρα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πάντως, παραδέχθηκε  χθες βράδυ ότι έχει αποδεχθεί συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως οι συμβιβασμοί δεν ήταν σε βάρος της δικής μας πλευράς.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σήμερα είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί σε ανακοίνωσή για την τροποποίηση του νόμου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, αν δηλαδή θα υπογράψει ή όχι.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αναμένεται να προσεγγίσουν τη συνεδρίαση με απαιτήσεις για πλήρη ενημέρωση και με αίτημα όπως ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Το ΑΚΕΛ, ζητά ενημέρωση πρώτα και κύρια σε σχέση με το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναμένει η ε/κ πλευρά να παραμείνει δεσμευμένη στο να αποδεικνύει καθημερινή την πρόθεση της για λύση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, παρά τα όσα κάνει η τ/κ πλευρά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η ε/κ πλευρά την κατανόηση του διεθνούς παράγοντα.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.