1/4/17

Συρία: Η εκκένωση της Τάμπκα

Συρία: Πριν από 2 μέρες, 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Τάμπκα προς τις περιοχές που ελέγχονται από τις SDF (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, υπό κουρδική διοίκηση) στα βόρεια του ομώνυμου φράγματος

Fergus Kelly




Οι εκτοπισμένοι που διαφεύγουν από το Ισλαμικό Κράτος απεικονίζονται στη βόρεια είσοδο του καναλιού του φράγματος της Ταμπκα, κοντά στη Ράκκα, στη Συρία, στις 30 Μαρτίου, 2017. Εικόνα: @ LizziePhelan / Twitter


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Οι SDF (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας), δήλωσαν στις 31 Μαρτίου ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει στη ελεγχόμενη περιοχή από τις SDF στα βόρεια του φράγματος της Τάμπκα  έχει ανέλθει σε 7.000
Είπαν ότι χιλιάδες άνθρωποι από την  Αλ Yamamah ,  Widyan (Bir Khuwaym) και  την πόλη αλ-Τάμπκα  «δραπέτευσαν από την καταπίεση των τρομοκρατών και τις περιοχές υπό τον έλεγχο τους.»

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP δημοσίευσε ένα βίντεο που περιέχει συνεντεύξεις με τους εκτοπισμένους στα βόρεια της Tabqa. Το βίντεο λέει ότι έμειναν σε ένα σχολείο. Εμείς γεω-εντοπήσαμε την περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο ως  Μαχμούντι (ή αλ-Mahmudli) , η οποία είναι περίπου 14 χιλιόμετρα βόρεια της αψίδας του Τζαμπάρ, όπου οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλμαρίστηκαν και φωτογραφήθηκαν στις 30 Μαρτίου.

30 Μαρτίου







Exclusive video show dozens of civilian fleeing from  and reach to north side of  Dam by help of  forces.
Οι εικόνες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε φορτηγά και τρακτέρ, σε μοτοσικλέτες και με τα πόδια ενώ περνούν τη βόρεια είσοδο (υπό τον έλεγχο των ΔΔΣ) του καναλιού του φράγματος της Τάμπκα , αφού προφανώς διέσχισαν το νότιο μέρος του φράγματος που ελέγχεται από το ΙΚ. Μερικοί οδηγούσαν ζώα.


Ένα σημαντικό μέρος των εικόνων έδειξαν ανθρώπους στη διακριτή Αψίδα του Τζαμπάρ  στο Suwaydiya Saghirah, λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από την ελεγχόμενη από τις SDF είσοδο του βόρειου καναλιού του φράγματος που βομβαρδίστηκε από το ΙΚ στις 29 Μαρτίου . Εικόνες δείχνουν επίσης, ανθρώπους σε αυτό το μέρος του φράγματος.



Οι SDF είπαν ότι 4.800 άνθρωποι είχαν καταφύγει στο έδαφός τους . Νωρίτερα, το κουρδικό πρακτορείο ANF, δήλωσε ο αριθμός  θα μπορούσε να φθάσει τους 5.000 .
Το Grasswire ήρθε σε επαφή με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Tabqa. Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες μας είπε ότι ο οργανισμός δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε αυτή τη περιοχή για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί.

Εκτοπίσεις  που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες;
Ακτιβιστές από τη Ράκκα είπαν ότι μερικοί άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη πόλη Αλ Yamamah , στη βόρεια όχθη του Ευφράτη «λόγω της πλημμύρας του κανάλιου Αλ BalikhAl Rey]» μετά από το άνοιγμα των  βανών υπερχείλισης στις 29 Μαρτίου  στην βόρεια είσοδο του καναλιού για τη μείωση της πίεσης στο φράγμα της Τάμπκα. Είπαν ότι οι πλημμύρες έκοψαν μια σειρά από δρόμους, συμπεριλαμβανομένης του δρόμου  Salhabiyat αλ-Gharbiyah  προς τη Ράκκα. Το Grasswire δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγξει ανεξάρτητα αυτές τις αξιώσεις.

Fergus Kelly



A DAY AGO


Fergus Kelly


A DAY AGO

Τελευταίες ενημερώσεις


Οι SDF λένε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν πλέον περάσει στο έδαφός τους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Αλ-Yamamah που εγκατέλειψαν το ισλαμικό κράτος.

Fergus Kelly




Μετάφραση κριστιάν Ακκυριά

Le Monde:  "Τo φράγμα του Ευφράτη όπλο μαζικής καταστροφής". Οι πρώτες πλημμύρες…

Στη Συρία εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κρέμονται από ένα φράγμα. Οι αμερικανοί εξαπέλυσαν μια επίθεση κατά του Νταές στη περιοχής της Tabqa. Ένα γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα υπέστη ζημιές από ένα βομβαρδισμό σε επίθεση στις 26 Μαρτίου.
Χθες υπήρξαν οι πρώτες πλημμύρες σε  καλλιεργημένες εκτάσεις και σε μερικά σπίτια  στο χωριό Asalhabayh που  προκάλεσαν  τον εκτοπισμό αρκετών  κατοίκων αφότου οι κουρδικές  πολιτοφυλακές  άνοιξαν τις βάνες πύλες του φράγματος στη βόρεια πλευρά του φράγματος του Ευφράτη για να κατέβει η στάθμη του νερού και να ελαττωθεί η πίεση.(συριακά μέσα)

Αντίθετα έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα δεκαετίας η στάθμη του Ευφράτη σε περιοχές της Deir Ezzor….
Το φράγμα εκτείνεται στoν Ευφράτη σε μήκος 5 χλμ. Έχει 60 μ ύψος και περιέχει τη λίμνη Άσσαντ, εμβαδόν 630 τ.χλμ. Το σύστημα ελέγχου του τέθηκε εκτός λειτουργίας από τα χτυπήματα. Ανεβαίνοντας το νερό του Ευφράτη υπάρχει περίπτωση να το υπερκεράσει. Αν το φράγμα πέσει, πάνω από 12 εκατομμύρια κ.μ νερού θα διαχυθεί στη ζώνη.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια επίθεση μ΄ελικόπτερα στη Tabqa, με εκατοντάδες αμερικανούς συμβούλους συνυφασμένους με τις κουρδικές SDF. Η Tabqa, βρίσκεται περί τα 50χλμ ΝΔ της Rakka.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της επιχείρησης  « Θυμός του Ευφράτη » των SDF, που γίνεται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και που είχε σαν αποτέλεσμα ν΄απελευθερωθεί από το Νταές ένα τρίγωνο 2.000 τ.χλμ. στα τουρκοσυριακά σύνορα.Οι SDF παραχώρησαν στο συριακό στρατό μια zone-tampon κατά μήκος του Ευφράτη.

Το σημείο του σταθμού τεχνικού ελέγχου του φράγματος στοχεύτηκε από τους αμερικάνικους πυραύλους. Η κατάσταση κρίθηκε τόσο κρίσιμη που οι 2 πλευρές, Κούρδοι και τζιχαντιστές τήρησαν μια εκεχειρία κάποιων ωρών για να επιχειρηθούν επιδιορθώσεις αναγκαίες στη δομή του φράγματος.
Είναι αδιαμφισβήτητο  ότι το φράγμα είναι έκτοτε στην καρδιά μιας αδυσώπητης μάχης μεταξύ των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων και κουρδικών πολιτοφυλακών και των τζιχαντιστών του Νταές, μεταξύ 2 πυρών.
Τα γαλλικά μέσα έσπασαν τη σιωπή τους και ενώ όπως παραδέχονται το φράγμα χτυπήθηκε από τις ΗΠΑ προσπαθούν να φορτώσουν από τώρα στο Νταές έναν ενδεχόμενο « αποκαλυπτικό κατακλυσμό » όπως αναφέρει το est-républicain.fr και την επερχόμενη « Apocalypse now à Rakka ? » όπως αναφωνεί η Le monde.

Το  estrepublicain.fr αναφέρει ότι το φράγμα θα μπορούσε ν΄αποδυναμωθεί από τις μάχες και οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να το καταστρέψουν και να καταπιεί τη κοιλάδα του Ευφράτη κάτω από έναν « αποκαλυπτικό κατακλυσμό ». Αυτό επικαλούνται και οι SDF που φωτογραφίζουν τους τζιχαντιστές ως μελλοντικούς πιθανούς καταστροφείς του φράγματος .
Η Le monde ως ήταν αναμενόμενο αποπειράται προκαταβολικά να χρεώσει την καταστροφή του φράγματος και τον κατακλυσμό που θα επακολουθήσει στο Νταές για την αποποίηση των ευθυνών των ΗΠΑ.
Αναφέρει δεικτικά  »η οργάνωση του Abou Bakr al-Baghdadi παρουσίαζε τη μάχη της στη Συρία ως αυτή του τέλους του κόσμου της συντέλειας μεταξύ άλλων και μέσα στην εμβληματική πόλη  Dabiq που είναι στη Β Συρία. Αυτή οικοδομήθηκε στην ανάπτυξη ισλαμικών προφητειών μιας ταραχώδους κατ΄οικονομίαν  σωτηρίας  με τη λύτρωση της ψυχής 70 συγγενών κάθε « μάρτυρα» που έπεσε στη Συρία κατά  την έσχατη Κρίση. Η απώλεια της Dabiq από τους τούρκους τον περασμένο Οκτώβρη  δεν μπορούσε παρά να διαταράξει αυτή την εσχατολογική λογοδιάρροια. Αντίθετα η απειλή ενός «κατακλυσμού » (Tufân) σε κατακλυσμιαίες αναλογίες συνδέθηκε με τα Σημεία των ‘Εσχατων καιρών  της Ύστατης ώρας που αναβιώνει όλο το φαντασιακό της μάχης της συντέλειας  και αντηχεί στα τρομοκρατικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο. Le Monde.fr
 »To φράγμα του Ευφράτη όπλο μαζικής καταστροφής; » αναρωτιέται το lalsace.fr ενώ αναφέρει ότι η απειλή έχει ληφθεί πολύ σοβαρτά από τον ΟΗΕ αφού ο Stephen O’Brien, ο αναπληρωτής ΓΓ  προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής  αν το φράγμα της  Tabqa υποχωρήσει λόγω των μαχών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ΗΠΑ και SDF βάπτισαν την επιχείρηση τους στη Β Συρία  »Οργή του Ευφράτη »…πριν ακόμη ο Ευφράτης απειλείσει με βιβλική καταστροφή ….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.