11/4/17

Σε επαγρύπνηση για τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϋράκ, στο ερευνητικό σκάφος Oruç Reis
Μάριος Πούλαδος
Οι τουρκικές απειλές δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας
Πλώρη για τη Μεσόγειο ετοιμάζεται να βάλει το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Oruç Reis, με σκοπό τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συνέστησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές αναφορές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως οι τουρκικές απειλές δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Το ίδιο είχε πράξει η Τουρκία, τόσο το 2011, στις γεωτρήσεις της Noble Energy, όσο και το 2012, στην προκήρυξη του β' γύρου αδειοδότησης, ενώ το ίδιο κάνει και τώρα», δήλωσε συγκεκριμένα χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του ΚΕΒΕ στο Υπουργείο Ενέργειας, προσθέτοντας:
«Θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, με νηφαλιότητα και σίγουρα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι». Ερωτηθείς αν βλέπει κλιμάκωση των απειλών, με επανάληψη του σεναρίου για κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και πάγωμα των δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο πάγωσαν οι δραστηριότητες δεν ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας» αλλά «οι αποτυχημένες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9» και η μετέπειτα ανακάλυψη του «Ζορ», η οποία άλλαξε τα δεδομένα.
Πρόσθεσε ότι «προχωρήσαμε με τον γ' γύρο αδειοδότησης, τα αποτελέσματα του οποίου τα έχετε δει πρόσφατα». Όπως είπε, «η προσπάθειά μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην ενεργειακή μας πολιτική». Για τον λόγο αυτόν, συνέχισε, προσδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις πρόσφατες εξελίξεις για τον αγωγό EastMed, αφού «ευθυγραμμίζονται και τα συμφέροντα και της Ιταλίας αλλά και της ΕΕ», ενώ «προσπαθήσαμε και πετύχαμε να προσελκύσουμε εταιρείες-κολοσσούς στον γ' γύρο αδειοδότησης για να δραστηριοποιηθούν στην ΑΟΖ μας».

Έρχεται το Oruç Reis
Την ίδια ώρα, πάντως, πλώρη για τη Μεσόγειο βάζει αυτόν τον μήνα το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Oruç Reis, με σκοπό τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην περιοχή. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», o Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Άγκυρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την εθνική ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη, δίνοντας το έναυσμα για έρευνες πετρελαίου τις οποίες θεωρεί ως το πιο σημαντικό σκέλος της νέας αυτής πολιτικής.
Κατά την επιθεώρησή του στη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ερευνών & Εξερευνήσεων (ΜΤΑ) όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο πλοίο λίγες μέρες πριν από την απόπλευσή του, ο Αλμπαϊράκ είπε: «Με το σκάφος 'Μπαρπαρός' στη Μαύρη Θάλασσα και το Oruç Reis στη Μεσόγειο αυτόν τον μήνα θα διεξάγουμε ασταμάτητες ταυτόχρονες δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις δύο θάλασσές μας».

«Επιθετική» διαδικασία ερευνών
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι οι εντατικές έρευνες θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερευνήσεων και γεωτρήσεων στην Τουρκία: «Με τη χάρη του Θεού, το αργότερο στις 16 Απριλίου θα ολοκληρώσουμε και θα ρίξουμε τα πλοία μας στη θάλασσα. Έχουμε πρόσφατα κάνει τα πρώτα βήματά μας με το 'Μπαρμπαρός'.
Ονομάσαμε το δεύτερο Oruç Reis έτσι ώστε να είναι σαν δύο αδέλφια», είπε ο Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξει μια πιο επιθετική διαδικασία εξερεύνησης και γεωτρήσεων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής Ενέργειας της χώρας. Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί πως ο Oruç Reis ήταν, κατά τον 16ο αιώνα, ένας Οθωμανός κυβερνήτης του Αλγερίου και επικεφαλής διοικητής της Δυτικής Μεσογείου και υπήρξε μεγαλύτερος αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Η «Μεγάλη» και «Ισχυρή» Τουρκία
Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, ο Αλμπραϊράκ είπε ότι θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες γεωτρήσεων που έχουν ξεκινήσει και ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, ευελπιστούν σε μια πιο εντατική στρατηγική γεωτρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. «Θα γίνουμε μάρτυρες εξελίξεων στις θάλασσες γύρω μας τα επόμενα χρόνια οι οποίες θα είναι πιο απτές και ευχάριστες για τη χώρα μας.
Όσο περισσότερο ψάχνουμε και εργαζόμαστε, τόσο περισσότερα θα βρούμε», είπε, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτόν θα την ονομάσουν «Μεγάλη Τουρκία» ή «Ισχυρή Τουρκία», αφού η πολιτική της χώρας αποσκοπεί στο να λύσει συστηματικά προβλήματα υποδομών της Τουρκίας και ιδιαίτερα στις πολιτικές της ενέργειας κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Είπε, «θα γίνουμε μια από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου».

Ενοχλεί το οικόπεδο 6
Όσον αφορά στην Κύπρο, η «Σαμπάχ» σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκίνησε ήδη μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις δραστηριότητες έρευνας στα οικόπεδα 6, 8 και 10, προκαλώντας την οργή των Αρχών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες, όπως αναφέρεται, ισχυρίζονται ότι ένα σημαντικό τμήμα του μπλοκ 6 βρίσκεται κάτω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον, σημειώνεται πως εξαιτίας της διαμάχης με την Τουρκία, η εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε δεν έχει επιτραπεί ούτε για χρήση αλλά ούτε και για εμπόριο.

20.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα
Το δημοσίευμα αναφέρει πως, με τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που θα διενεργηθούν, θα είναι δυνατή η εξέταση σε βάθος 20.000 μέτρων στον πυθμένα της θάλασσας.
Υπάρχουν επίσης συστήματα χαρτογράφησης επί του σκάφους που επιτρέπουν στους ερευνητές να λαμβάνουν δείγματα από τον πυθμένα της θάλασσας για υδρογραφικές και ωκεανογραφικές μελέτες.
«Με ένα ενσύρματο ρομποτικό σύστημα επί του σκάφους που λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή σεισμικών παρατηρήσεων και η εξαγωγή δειγμάτων σε βάθος έως και 1.500 μέτρων».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.