1/4/17

Το BBC για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές υποθέσεις

Τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις του βρετανικού BBC
Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπάθησε, ενδεχομένως και πέτυχε, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται εν όψει δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, οι Αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς και κρατικούς θεσμούς, ότι διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις» και παραπληροφόρηση αλλά και ότι χρηματοδοτεί ακραίες οργανώσεις ή κόμματα. Πόσο αληθινή είναι στην πραγματικότητα η απειλή της Ρωσίας; Τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις του βρετανικού BBC ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
1. Είναι ο πόλεμος της πληροφορίας καινούριο φαινόμενο;

Η προσπάθεια ελέγχου των πληροφοριών συνιστά μέρος της στρατηγικής πολλών μεγάλων κρατών. Αλλά η ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Ρωσίας να αναπτύξει τεχνικές πολέμου της πληροφορίας και μη στρατιωτικής επέμβασης τα τελευταία χρόνια, είναι ένα νέο φαινόμενο. Για παράδειγμα, στον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008, η Ρωσία κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη ή εκείνη των αντιπάλων της σε επιχειρησιακό ή στρατηγικό επίπεδο και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα του πολέμου της πληροφορίας. Ξεκίνησε μία μεγάλη εκστρατεία στρατολόγησης ανθρώπων (πχ δημοσιογράφων) που μπορούσαν να απευθυνθούν με άμεσο και μαζικό τρόπο στους πληθυσμούς των κρατών που την ενδιέφεραν.

2. Ποιες είναι οι διαθέσιμες τεχνικές;

Το χάκινγκ

Η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη για μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη, όπως εκείνη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TV5Monde, ο οποίος σταμάτησε να εκπέμπει και τα συστήματά του καταστράφηκαν εντελώς. Την ίδια χρονιά μία ομάδα ρώσων χάκερς κατηγορήθηκε για τη τεράστια διαρροή στοιχείων μελών της γερμανικής βουλής, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δεδομένων 16 gb. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κάνει λόγο για μία υβριδική ρωσική απειλή εν όψει των γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Ενίσχυση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων

Ανώτατοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναπτύξει σχέσεις με εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα στην ΕΕ. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα το 2014. Στις 24 Μαρτίου, μόλις έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, η Λεπέν συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια μίας επίσκεψής της στη Μόσχα. Τον Φεβρουάριο, η αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Φράουκε Πέτρι, συνομίλησε με ρώσους βουλευτές προσκείμενους στον πρόεδρο Πούτιν και με ρώσους υπερεθνικιστές. Και στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, αρνήθηκε ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα έπειτα από μία συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία. Όμως το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, αφού ακρο- αριστερές οργανώσεις φέρεται επίσης να έχουν διασυνδέσεις με το ρωσικό κράτος.

Ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση

Η παραπληροφόρηση, δηλαδή η σκόπιμη διασπορά ψευδών δεδομένων, είναι γνωστή. Το καινούριο στοιχείο είναι οι λεγόμενες «ψευδείς ειδήσεις» - ψεύτικες ή παραπλανητικές ειδήσεις που πηγάζουν κυρίως από λίγο γνωστές και περιθωριακές ιστοσελίδες, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την εναλλακτική στα «ανειλικρινή» παραδοσιακά μέσα. Το φαινόμενο έπληξε τόσο τις αμερικανικές εκλογές αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η υπόθεση της «Λίζα», ενός 13χρονου κοριτσιού, που κατέθεσε στην αστυνομία ότι βιάστηκε από άνδρα με «μεσογειακά χαρακτηριστικά». Η ρωσική κρατική τηλεόραση, μετέδιδε επανειλημμένα την είδηση, προκαλώντας διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα έγινε γνωστό, ότι η είδηση ήταν ψεύτικη.

3. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από όλα αυτά;

Η Ρωσία το αρνείται. Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές είναι παράλογες ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορεί τη CIA για ενέργειες τις οποίες χρεώνει σε ρώσους χάκερς. Ωστόσο, η Ρωσία ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο να καλύψει τα ίχνη της, όπως στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών.

4. Τί προσπαθεί να επιτυχεί η Ρωσία;

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση είναι απλή: την ισχύ. Στόχος του Πούτιν, είπε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, του Carnegie Moscow Center, «είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης, αλλά με τους δικούς του όρους». Για άλλους, οι ενέργειες της Μόσχας είναι η απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία, που βλάπτουν τη ρωσική οικονομία. Με το να συντάσσεται στο πλευρό των ακροδεξιών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων της ΕΕ, ο Πούτιν επενδύει σε μία Ευρώπη λιγότερο πρόθυμη και λιγότερο «ατλαντική». Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αυξήσει μόνο την επιρροή της στα πρώην σοβιετικά κράτη αλλά και την παγκόσμια ισχύ της.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Εξ ιδίων τα αλλότρια. Κάτι ξέρουν από πολλών ειδών τερτίπια παραπληροφόρησης --και όχι μόνο-- οι Βρετανοί και η Βρετανία (το φίδι αυτό το κολοβό της πολιτικής του 'διαίρει και βασίλευε'). Όποιος βρίσκεται στο δρόμο της της γηραιάς αλβιώνος-καρακαηδόνος, γίνεται στόχος ποικίλων επιθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Δυτικοί εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι θα κάποτε θα καταφέρουν να δραγουμήσουν την Ρωσσία.

    Μέχρι τότε (αν ποτέ) θα ζούνε στο κόσμο των ψευδαισθήσεων και θα κολυμπούν στα ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.