1/4/17

Ελισάβετ τέλος. Η Μέι είναι πλέον η απόλυτη μονάρχης της Βρετανίας με εξουσίες που είχε μόνο ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος

Οι συζητήσεις για τους κινδύνους από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ συνεχίζονται χωρίς σταματημό από τον περασμένο Ιούνίο και αυτές τις ημέρες κορυφώνονται. Πως επηρεάζεται η στερλίνα, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αυτή, θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και θα μπορεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη την επόμενη μέρα κοκ.

Πέραν όλων αυτών όμως υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» για την οποία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου λίγη μελάνη έχει χυθεί. Και αυτή σχετίζεται με τη δύναμη που συγκεντρώνει πλέον στα χέρια της πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της καθ' όλη τη μακρά διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

 Για τη ακρίβεια, όπως γράφει σε άρθρο του στον Ιndependent o βουλευτής Κλάιβ Λούις του κόμματος των Εργατικών, η Μέι βάσει των νέων αρμοδιοτήτων της έχει εξουσίες που αντιστοιχούν σε αυτές ενός μονάρχη και τη δύναμη να καταργεί νόμους χωρίς να θέτει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή και φυσικά χωρίς να λαμβάνει τη σχετική έγκριση. Κοινώς, χωρίς να λογοδοτήσουν στον λαό που έχει εκλέξει τα μέλη του Κοινοβουλίου. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που ο Λούις παραιτήθηκε της σκιώδους κυβέρνησης του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πως έγινε όμως κάτι τέτοιο;

Με την ίδια την έγκριση του Κοινοβουλίου το οποίο ουσιαστικά έδωσε λευκή επιταγή στην πρωθυπουργό για να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Κατά τη διαδικασία αυτή η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σειρά από νόμους (που αφορά από τα εργασιακά και το περιβάλλον μέχρι τη γεωργία, τη μετανάστευση, το εμπόριο, τη φορολογία κλπ). Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας είναι ο αποκαλούμενος Great Repeal Bill που ουσιαστικά θα εισάγει στο εθνικό δίκαιο της χώρας την κοινοτική νομοθεσία. Και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καταργήσει νόμους που ίσχυαν μέχρι σήμερα και στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού ήταν μέλος της ΕΕ.

«Ο σκοπός του Great Repeal Bill είναι λογικός - αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Είναι σχεδόν βέβαιο πως προκειμένου να επεξεργαστεί χιλιάδες νόμους η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει πρωτοφανείς εξουσίες. Σύμφωνα με τις “ρήτρες του Ερρίκου του 8ου” -πήραν το όνομά τους από το καταστατικό που υιοθετήθηκε κατά τη περίοδο της Αγγλικής Μεταρρύθμισης και δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον θάνατο του Ερρίκου- οι υπουργοί της κυβέρνησης αποκτούν την εξουσία να καταργούν νόμους χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος του κοινοτικού δικαίου, κάτι τέτοιο θα μπορεί να περιλαμβάνει δικαιώματα, κανόνες προστασίας και standards που όλοι μας σήμερα έχουμε ως δεδομένα στην καθημερινότητά μας. Τη νομοθεσία για (θέματα) ισότητας, τα εργατικά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και όλα θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση χωρίς συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων και την απαίτηση συγκέντρωσης ορισμένου αριθμού ψήφων».

Όπως σχολιάζει ο Λουις η Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει «εκχωρήσει ποτέ ξανά σε καιρό ειρήνης» τέτοιες εξουσίες και προειδοποιεί: «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μάχη για τη Δημοκρατία μας και τα δικαιώματα μας, μια μάχη που θα καθορίσει τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες».

«Επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 (η Μέι υπέγραψε την σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου) χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες, οδηγίες, ή χωρίς τη δυνατότητα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που θα ληφθούν, τους έχουμε εξουσιοδοτήσει εν λευκώ να αποφασίσουν για μια σειρά από πολιτικών που επηρεάσουν κάθε άτομο σε αυτή τη χώρα».

Όπως εκτιμά, «κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Σε περιόδους συνταγματικής αβεβαιότητας και κοινωνικού διχασμού το κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο στον καθορισμό του μέλλοντός μας και όχι να περιορίζεται».

Σημειώνει δε πως στις περισσότερες χώρες που έχουν γραπτό Σύνταγμα, τέτοιου είδους διαδικασίες και εκχώρηση εξουσιών θα συνιστούσαν παραβίαση βασικών αρχών του Κοινοβουλίου. «Εμείς δεν έχουμε αυτό το πλεονέκτημα» τονίζει ο Λούις αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει γραπτό Σύνταγμα και εκφράζει την ανησυχία πως ο τρόπος που θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία στο πλαίσιο του Great Repeal Bill πιθανότατα να δημιουργήσει προηγούμενο που θα καθορίσει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου για δεκαετίες.

πηγή: huffingtonpost.gr
Κέρδος online 30/3/2017 8:00

1 σχόλιο:

  1. Όντως η Μέι έχει γίνει απόλυτη μονάρχης, αφού, εκτός από κεφαλή τού κράτους, έχει τεθεί επικεφαλής των ΕΔ και τής Αγγλικανικής Εκκλησίας. Όμως, η χθεσινοβραδινή είδηση, ότι ανέλαβε και Αρχιεπίσκοπος τού Καντέρμπουρυ, πρώτη γυναίκα στην Ιστορία τού υψίστου αυτού εκκλησιαστικού αξιώματος, τής δίνει πρωτιά απέναντι και σ' αυτόν τον Ερρίκο τον 8ο (πηγή)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.