11/4/17

Ο Γρηγόριος ο Ε' και η στάση της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821

10 σχόλια:

  1. Την Μεγάλην Δευτέραν του 1821, τρεις ώρας μετά το μεσονύκτιον, εν ω άπαντες οι εν τω Πατριαρχείω εκοιμώντο, ο Πατριάρχης κατήρχετο την κλίμακα, φέρων εις χείρας κλείδα και υπό των αγίων συνοδικών, των Μητροπολιτών Καισαρείας, Δέρκων, Εφέσου, Χαλκηδόνος, Νικομηδείας και Νικαίας ακολουθούμενος. Κατελθών εις την αυλήν του μεγάρου διηυθύνθη προς την θύραν του Πατριαρχικού ναού και ήνοιξεν αυτήν. Αφού δε πάντες εισήλθον, εκλείδωσεν αυτήν ένδοθεν. Θεία γαλήνη εκράτη εν τω ναώ. Ουδέν άλλο φως έλαμπεν εν αυτώ ειμή το αμυδρόν ακοίμητον της κανδήλας της προ του Εσταυρωμένου και το της όπισθεν του αρτοφορείου της Αγίας Τραπέζης.
    .
    Η σιγή, το τρέμων φως των δύο κανδήλων, η μαρμαρυγή των αγίων εικόνων, αίτινες εφαίνοντο κινούμενοι υπό το ασθενές των κανδήλων φως, το σοβαρόν και ιεροπρεπές της Εκκλησίας, η παρουσία επτά ρασοφόρων, των επισημοτέρων ποιμένων της Ανατολικής Ποίμνης, παρίστων θέαμα εξαίσιον και απερίγραπτον.
    - Άγιοι αδελφοί και συλλειτουργοί, είπε προς αυτούς ο Πατριάρχης, προχωρήσαντας μέχρι των αγίων θυρών του ιερού βήματος, ένθα συνετάχθησαν εις κύκλον, έχοντες αυτόν εν τω μέσω, ιδού συνήλθομεν, εν τω ναώ του Θεού. Ουδείς άλλος μας βλέπει ειμή ο ακοίμητος αυτού οφθαλμός και ουδέν άλλο ους μας ακούει ειμή το ους το κλίνοντος αυτό εις τας δεήσεις και των δικαίων και των αμαρτωλών. Προ μικρού απηυθύναμεν αφορισμόν ακούσιον κατά των επαναστατών αδελφών ημών χριστιανών, των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος υπό την σημαίαν του Σταυρού μαχομένων.
    Ο Σωτήρ ημων ενετείλατο ημίν το «εύχεσθαι και μη καταράσθε», ημείς δε κατηράσθημεν έργον άγιον, πράξιν θείου μαρτυρίου, θυμάτων ιερών υπέρ της πίστεως του Χριστού προσφερθέντων εις ολοκαύτωσιν.
    .
    Κατηράσθημεν τους τον βαρύν ζυγόν της δουλείας απειθήσαντας, ίνα ελευθερώσωσι την Πατρίδα από τους υβριστάς της αγίας ημών πίστεως και τους καταπιεστάς της εθνικότητος ημών. Όθεν ο ακοντιστείς παρ΄ ημών αφορισμός κατ΄ αυτών, ου μόνον επιβαρύνει τον τράχηλον ημών, αλλά και τους αγωνιζομένους κατέθλιψε, καίτοι ακούσιος, δι΄ ο οφείλομεν να άρωμεν αυτόν τη παρακλήσει του παναγίου Πνεύματος.
    - Αλλ΄ ημείς, Παναγιώτατε Πατριάρχα, επράξαμεν έργον ακούσιον. Υπετάχθημεν εις την βίαν και εις την ανάγκην ίνα μη ερεθίσωμεν την οθωμανικήν κυβέρνησιν εις μείζονας κατά των χριστιανών κακώσεις, απεκρίθη ο Μητροπολίτης Εφέσου, απομάξας δάκρυ συμπαθείας και μετανοίας.
    - Αληθώς επράξαμεν έργον ακούσιον, επανέλαβεν ο Πατριάρχης, και καθ΄ ην στιγμήν υπεγράφομεν τον αφορισμόν ενώπιον της εξουσίας, αι καρδίαι ημών ηύχοντο. Οφείλομεν εν τούτοις να τον λύσωμεν. Ακούσατε αδελφοί.
    Το μεσονύκτιον του παρελθόντος Σαββάτου, αφ΄ ου ο διάκονός μου μοι ανέγνωσε το μεσονυκτικόν, επορευόμην εις την κλίνην μου, ότε δ΄ έκλεισα την θύραν του κοιτώνος μου και επλησίασα ολίγα βήματα προς αυτήν, μορφήν φωτεινή ώφθη αίφνης ενώπιόν μου». «Ετοιμάσου, μοι είπεν εις το μαρτύριον, ευλόγησον ους κατηράσθης και μιμήθητι τον Χριστόν τον υπέρ της σωτηρίας των ανθρώπων αποθανόντα, επί του Σταυρού. Το μαρτύριόν σου έσεται η σωτηρία των πιστών».
    Ήτο τοσούτον η φωνή αρμονική και πραεία, ώστε ως ηδύτατον βάλσαμον εισέδυσεν εν τη καρδία μου. Όλην εκείνην την νύκτα διήλθον εν προσευχή και η ψυχή μου επληρώθη αγαλλιάσεως. Ήδη δε περιμένω το μαρτύριον, μαρτύριον εις σωτηρίαν των χριστιανών.
    .
    http://www.inagiounikolaoutouneou.gr/apps/gr/spag/3_1490551223.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    .
    Οι συνοδικοί εθεώρουν εν πλήρει σιγή και κατανύξει τον Πατριάρχην της Ανατολικής Εκκλησίας, με τους οφθαλμούς πλήρεις δακρύων να συγκινήσεως και αγάπης προς το Έθνος των. Άγομεν, εξηκολούθησεν ο Γενάρχης. Το μαρτύριόν μου θέλει ακολουθήσει και ημείς μετά μικρόν αδελφοί, ίνα γίνη πλήρης η θυσία.
    Και στραφείς ο Μητροπολίτης Νικομηδείας :-Συ είσαι ο νεώτερος πάντων ημών, είπε. Άναψε τας λαμπάδας της Αγίας Τραπέζης. Πρόθυμος εκτελεστής της εντολής του αρχηγού ο Ιεράρχης έδραμε προθύμως και λαβών κηρίον το ήναψε, καταβιβάσας την κανδήλα του Σταυρού, και εισήλθεν εις το Άγιον Βήμα, το οποίον εν ακαρεί εγένετο κατάφωτον.
    - Ενδυθείτε τας ιερατικάς υμών στολάς, είπεν ο Πατριάρχης, εν ω συγχρόνως ενεδύετο και ούτος διακονούμενος υπό του Νικομηδείας. Εισήλθον είτα πάντες εις το Ιερόν. Ο Πατριάρχης έστη ενώπιον της Αγίας Τραπέζης και οι Συνοδικοί περιεκύκλωσαν αυτόν πέριξ αυτής ιστάμενοι.
    .
    Και μετά σύντομον ακολουθίαν, λαβών ο Πατριάρχης τον αφορισμόν έθηκεν αυτόν επί ενός τρίποδος παρά την Αγίαν Τράπεζαν και απήγγειλε την εξής προσευχήν, ακροωμένων των Συνοδικών:«Θεέ Παντοκράτωρ, Συ ο αποστείλας τον Μονογενή σου υιόν τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν εις τον κόσμον, ίνα λάβη σάρκαν, δια Πνεύματος Αγίου παρά της αειπαρθένου Μαρίας και ν΄ αποθάνη επί του Σταυρού υπέρ υμών, συγχώρησον πρώτον ημίν τοις ημαρτηκόσι σοι δια της παραβάσεως της εντολής του Μονογενούς Σου υιού, του εντειλαμένου ημίν «Εύχεσθε και μη καταράσθε». Είτα καθά δέδωκας ημίν εντολήν του δεσμείν και λύειν, καταλύομεν τον αφορισμόν τούτον, ον ακουσίως απηυθύναμεν κατά του Χριστεπωνύμου ποιμνίου Σου. Ναι Κύριε Βασιλεύ, επάκουσον ημών και ενίσχυσον και σώσον αυτό τω βραχίονί Σου τω υψηλώ ότι δεδοξασμένος υπάρχεις συν τω Μονογενεί Σου Υιώ και τω Παναγίω σου Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων Αμήν».
    Και λαβών μία των λαμπάδων της Αγίας Τραπέζης, ενέπρισε τον αφορισμόν, όστις έπεσεν εις σποδόν προ των ποδών αυτού. Απεξεδύθησαν είτα τα ιερά άμφια οι Ποιμένες, τα φώτα εσβέσθησαν και προπορευομένου του Γρηγορίου εξήλθον του Ναού. Εξ ημέρας βραδύτερον ο Εθνάρχης εκρεμάτο ως κακούργος εις τα πρόθυρα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, άπνους έχων εστραμμένους τους οφθαλμούς προς τον ουρανόν τα δε χείλη ημιηνεωγμένα, ως να παρεκάλει τον ουράνιο πατέρα υπέρ της απελευθερώσεως απάσης της Ελληνικής Φυλής.

    http://www.inagiounikolaoutouneou.gr/apps/gr/spag/3_1490551223.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο ένα βιντεο απάτη λόγω αμάθειας. Μετά το μαρτύριο του Πατριάρχη ουδέν ουσιαστικό άλλαξε στη στάση των Ευρωπαίων. Άπαντες μας παράτησαν για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι που οι δυνάμεις μας γονάτισαν, πείνασαν, έμειναν δίχως πολεμοφόδια και πολεμούσαν με πέτρες. Τότε ήρθαν και μας αγόρασαν με τα δάνεια οι Άγγλοι, μέσα από συμφωνίες που έκαναν με τον Μέττερνιχ και τον Τσάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μας αγόρασαν οι Άγγλοι, αλλά οι Ricardo οι άνθρωποι των Ροτσιλντ. Οι Εβραίοι δηλαδή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάθος, τότε μας αγόρασαν οι Άγγλοι. Λογιστές και ταμίες είχαν οι Άγγλοι αρκετούς Εβραίους.

    Αυτό που δεν μας λένε στην Ελλάδα είναι ότι οι Ρότσιλντ έχουν και αυτοί ιδιοκτήτες, δεν είναι ελεύθεροι, και ο τίτλος που έχουν είναι χαμηλής αριστοκρατίας. Και οι Εβραίοι τραπεζίτες είχαν αφεντικά.

    Αν οι Εβραίοι τραπεζίτες σήμερα συνεργάζονται και δεν έχουν αφεντικά τότε αυτοί πράγματι μεγάλη εξουσία. Μέχρι πρόσφατα πάντως δεν την είχαν και δεν είμαι σίγουρος αν την απέκτησαν μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Δείξε μου σοβαρές αποδείξεις ποιοί ακριβώς έχουν την Φεντ και την Μπις στα χέρια τους να σου πω ποιοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Μέχρι στιγμής δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την πλευρά της μητέρας σου τι καταγωγής είσαι;
    Σε ξαναρώτησα νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ σου είχα απαντήσει με λεπτομέρεια για καταγωγή μέχρι ολίγους αιώνες πριν. Δεν είμαι Εβραίος ούτε στην καταγωγή ούτε στην πίστη και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πω ότι είμαι.
    Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πράγματι γίνει πολύ ισχυροί κάποιοι Εβραίοι, και παίζουν σαν μαριονέτες κάποιους Αμερικάνους και Ρώσους, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και εξυπνότεροι από τους Εβραίους που τους κουμαντάρουν, όπως έκαναν για αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτοί που εξουσιάζουν τον κόσμο, οι Σιωνιστές δηλαδή δεν είναι Εβραίοι αλλά Μογγόλοι που ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό.Αναφέρονται σε μυστικούς πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Στην Βαβυλώνα για την ακρίβεια.Από Μογγόλοι έγιναν ξανθοί λόγω της κοιλιάς της μάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπάρχουν μυστικοί πολιτισμοί, αυτά τα λένε στον Ελληνικό λαό οι κουκουρούκιανς που προσπαθούν να τον τρελάνουν. Οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν στο δικό μας χώρο, και αντί να ασχοληθούμε με σοβαρά πράγματα αναπαράγουμε τις ιδέες των κουκουρούκιανς.
    Οι Χαζάροι που ασπάστηκαν τον Εβραϊσμό αναμείχθηκαν με Σεφραδίτες, και όλοι μαζί αναμείχθηκαν με Σλάβους και Γερμανούς. Έτσι βγήκαν και οι ξανθοί Εβραίοι αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί εξουσιάζουν τη γη. Για άκου τον Θεόδωρο Ρουμπάνη που ήταν μέσα στον κύκλο των ανθρώπων που εξουσιάζουν τη γη, και που μόνο τον Κίσιντζερ είχαν αφήνει να μπει στο κύκλωμα και κανένα άλλο Εβραίο. Τις θεωρίες ότι οι Εβραίοι είναι τα αφεντικά τις διακινούν τα αφεντικά των Εβραίων για να μην τους βρει κανείς. Η Εβραιοπληξία είναι ένα από τα καλύτερα όπλα του συστήματος, κάνει βαθιά λοβοτομή διαρκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτοί που κυβερνάνε είναι οι Ιλλουμινάτοι ή Αθέατοι.Είναι φιλάνθρωποι δεν φαίνονται, θέλουν να ανατρέψουν την κατάρα του θεού τους στη Βαβέλ. Ο Κίσιγκερ
    μπήκε στο τάγμα μέσω του ινστιτούτο για έλεγχο των μαζών, Tavistock. Μερικές από τις οικογένειες του Τάγματος είναι Rockefeller, Lasard, Warburg, Loeb, Kuhn Baruch , Frankfurter, Altschul, Schiff και πολλές ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.