8/3/17

Wikileaks: Ακόμα και «έξυπνες» τηλεοράσεις χρησιμοποιεί ο «Μεγάλος Αδερφός» της CIA

Νέο σκάνδαλο συνταράσσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
 Με την κωδική ονομασία «Αγγελος που Δακρύζει»,  χρησιμοποιούσαν κλειστές τηλεοράσεις για να ηχογραφούν συνομιλίες - Χιλιάδες έγγραφα αποκαλύπτουν τις εξελιγμένες μεθόδους παρακολούθησης των αμερικανών πρακτόρων
Ακόμα και τις «έξυπνες» τηλεοράσεις (smart tv) χρησιμοποιούν οι πράκτορες της CIA προκειμένου να παρακολουθήσουν όσους θεωρούν στόχους, αποκαλύπτεται μέσα από την νέα διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων προς τον ιστότοπο Wikileaks. Αυτή τη φορά, αποκαλύπτονται οι τεχνικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να στήσουν τον δικό τους «Μεγάλο Αδερφό» προς κάθε μήκος και πλάτος της Γης, μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών αλλά και τηλεοράσεων. 
Σύμφωνα με το Reuters, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε τόσο από αμερικανούς όσο και από βρετανούς πράκτορες, υπό την κωδική ονομασία «Άγγελος που Δακρύζει». «Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως αναπτύχθηκαν τρόποι για να ελέγξουν οι υπηρεσίες μια "έξυπνη" τηλεόραση της Samsung, έτσι που, αν και φαινόταν πως ήταν κλειστή, στην πραγματικότητα κατέγραφε όλες τις συνομιλίες που γίνονταν στο δωμάτιο που βρισκόταν», αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Σε άλλη περίπτωση επισημαίνεται ότι οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει προγράμματα που όχι μόνο τους βοηθούν να σβήνουν τα ίχνη τους μετά από κάθε παρέμβαση σε ένα σύστημα, αλλά επιπλέον να στρέφουν την «ενοχή» όπου θέλουν: «Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις δείχνει πώς οι χάκερς της CIA καλύπτουν τα ίχνη τους, αφήνοντας ηλεκτρονικά αποτυπώματα που υπονοούν πως είναι από την Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν και όχι από τις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Stuart McClure, διευθύνων σύμβουλος της Cylance, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας από την Καλιφόρνια. 

«Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», ανέφερε στο δελτίο Τύπου ο WikiLeaks, που αποκάλυψε ακόμα ότι η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά. Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses. Υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman», πιο συγκεκριμένα η «παραβίαση των "έξυπνων" τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν», αναφέρει ακόμα ο Wikileaks.

Οι αποκαλύψεις πάντως φαίνεται πως έχουν «πολύ ψωμί» ακόμα. «Πρόκειται για μια τεράστια "χωματερή" εξαιρετικά εξελιγμένων εργαλείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για μεμονωμένες συσκευές κάθε χρήστη. Ακόμα δεν έχω συναντήσει εκείνο που εκμεταλλεύεται μαζικά τις συσκευές κινητών τηλεφώνων», δηλώνει στο Reuters ο Tarah Wheeler, ανώτερος διευθυντής της μηχανικής της εταιρείας πληροφορικής Symantec.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.