14/3/17

H Aγκυρα δέσμευσε περιοχή δυτικά του Καστελλόριζου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Τη ναυτική παρουσία της στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων, ενισχύει η Αγκυρα μέσω σειράς Οδηγιών προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), τις οποίες έχει εκδώσει τα τελευταία 24ωρα. Παρά το γεγονός ότι όλες οι NAVTEX δεσμεύουν είτε διεθνή είτε τουρκικά χωρικά ύδατα, γίνεται σαφές ότι η Αγκυρα θέλει να εδραιώσει την παρουσία της και στις δύο θαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα, με τις NAVTEX 299/17 και 300/17 οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας δεσμεύουν για τις 16 και 17 Μαρτίου περιοχή στα δυτικά του συμπλέγματος Καστελλόριζου, όπου θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, καθώς επίσης και στα ανατολικά των ελληνικών νησιών και στις δύο περιπτώσεις εντός τουρκικών και διεθνών υδάτων. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν σε ακόμη μία περιοχή στα δυτικά του Καστελλόριζου, κάτι που είχε ήδη αναγγελθεί (288/17).
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία άλλαξε την περιοχή δραστηριοποίησης του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, με τη NAVTEX 298/17. Ετσι, από χθες έως και τις 17 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν θαλάσσια περιοχή, στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης και των παραλίων Ξάνθης-Ροδόπης. Χθες, το «Τσεσμέ» έπλεε μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης.

Την ίδια ώρα στη Σαμοθράκη βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος που –μάλιστα– δεν άφησε ασχολίαστη την έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX, συνδέοντάς τη με την παρουσία του στο νησί. Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή, προκειμένου να επιθεωρήσουν τακτική άσκηση του 4ου λόχου εθνοφυλακής.

«Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Είναι όμως και μία χώρα η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής της κυριαρχίας», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. Ο ΥΠΕΘΑ διαπίστωσε «ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας όχι μόνον έναντι της Ελλάδας, αλλά και άλλων συμμαχικών χωρών. Αναφέρθηκε, τέλος, στις παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων που, όπως είπε, το Ναυτικό και η Αεροπορία αντιμετωπίζουν πάντα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.