3/3/17

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αγγλίας μετά το Brexit

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αγγλίας μετά το Brexit

(Φωτ.: dailysabah.com)
Της Τζερέν Κενάρ (Ceren Kenar), εφ. Türkiye.
Φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το σοκ του Brexit στο Λονδίνο. Η αβεβαιότητα που ακολούθησε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ, έδωσε τη θέση της σε σχέδια με το τι θα γίνει από τούδε και στο εξής. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέηβιντ Κάμερον ήταν αυτός που είχε αποφασίσει για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει καμπάνια για την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.
Το ότι το δημοψήφισμα έδωσε το αντίθετο αποτέλεσμα είχε ως συνέπεια το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Στην καρέκλα που άδειασε μετά την παραίτηση Ντέηβιντ Κάμερον κάθισε η Τερέζα Μέη. Το βασικότερο ζήτημα που περιμένει Τερέζα Μέη είναι η εύρεση νέων συμμάχων και η δημιουργία ευκαιριών εξωτερικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο με το Brexit απομονώθηκε από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μέη, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία.

(Φωτ.: thehansindia.com)
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη η ενδυνάμωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας από οικονομική και πολιτική άποψη μετά το Brexit. Σε αντίθεση με την Γαλλία και τη Γερμανία, η Αγγλία από ιστορικής πλευράς ήταν θετική με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Φυσικά σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η Αγγλία ήθελε να μειώσει την ηγεμονία των δύο αυτών χωρών στην ΕΕ. Τώρα με την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, η Τουρκία αποτελεί έναν εναλλακτικό σύμμαχο για την Αγγλία. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία στις σχέσεις Τουρκίας-Αγγλίας στην μετά Brexit εποχή.
Οι δυο αυτές χώρες μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες στην πολιτική τους στο Ιράκ και τη Συρία.
Η οπτική της Αγγλίας στη θέση που είχε η Τουρκία για τη Συρία και το Ιράκ ήταν πιο κοντά από την πολιτική των ΗΠΑ υπό την διοίκηση του Ομπάμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες διαφορές στις πολιτικές των δυο χωρών. Η Αγγλία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προέβη σε ανακοίνωση στήριξης της νόμιμης και εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε, ότι η Αγγλία έδωσε την πιο ξεκάθαρη και γρήγορη αντίδραση ανάμεσα στις χώρες του δυτικού μπλοκ. Παρόλα αυτά όμως ο Ακιν Ιπέκ που είναι από τις βασικότερες πηγές χρηματοδότησης του δικτύου Γκιουλέν, κατοικεί στην Αγγλία και του επιτρέπεται να έχει επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αγγλία είναι το θέμα του ΡΚΚ.
Η στάση του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία για το ΡΚΚ είναι πολύ καλύτερη από αυτή της διακυβέρνησης Ομπάμα. Αλλά δεν είναι μυστικό το ότι το ΡΚΚ οργανώνεται εντός του Εργατικού κόμματος. Πριν από σύντομο χρονικό διάστημα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια σημαντική είδηση ότι οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν σχέσεις λόμπι με το ΡΚΚ.
Παρόλα αυτά, οι ψυχρές σχέσεις των δυο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αποτελούν μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων. Καθώς η Αγγλία σχεδιάζει να αποκτήσει και πάλι την επιρροή της στην παγκόσμια αρένα, και η Τουρκία ψάχνει παρομοίως για εναλλακτικούς συμμάχους.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.