4/3/17

Άλλη μια "εθνική επιτυχία"! Η τουρκική γλώσσα στα νηπιαγωγεία της Θράκης

Πομακοχώρια, Ξάνθη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία τής Θράκης», προβλέπει την διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας σε νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 401.594,84 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει στο protothema.gr ο Γεράσιμος Κουζέλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) –που αναλαμβάνει την υλοποίησή του– το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί φέτος πιλοτικά σε έξι νηπιαγωγεία, ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί.
Γεράσιμος Κουζέλης: «Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη του / της νηπιαγωγού και συνεργάτη /τριας μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ».
Η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει «τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική και κατά προέκταση γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού».

Πομακοχώρια, Ξάνθη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται για τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αλλά για ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, η πιλοτική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί για δύο σχολικά έτη (2016-17 και 2017-18) σε μικρό αριθμό νηπιαγωγείων της Θράκης και θα περιλαμβάνει τη συνδυαστική μορφή «έρευνας δράσης» με ενδοσχολική επιμόρφωση, τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία των νηπιαγωγών και των δίγλωσσων συνεργατών  καθώς και την οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την εμπλοκή των γονέων.
Επίσης, θα εκπονηθεί έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της παρέμβασης και υποβολή προτάσεων στο υπουργείο Παιδείας «σχετικά με τη σκοπιμότητα και τους τρόπους γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου σε όλα τα νηπιαγωγεία της Θράκης με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό».

Πομακοχώρια, Ξάνθη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε δηλώσεις του  χαρακτήρισε «πολύ σωστή την πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, που σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλι για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος».
»Τα παιδιά της μειονότητας κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρουν άψογα την ελληνική γλώσσα και μετά τη δική τους γλώσσα βεβαίως, αφού ξέρουμε πως τα παιδιά αυτά συνεχίζουν στο μειονοτικό σχολείο όπου το πρόγραμμα είναι τουρκόγλωσσο κι ελληνόγλωσσο. Άρα για να μάθουν αυτά τα παιδιά καλύτερα ελληνικά πρέπει να έχουν βοήθεια στην τουρκική γλώσσα και αυτό γίνεται με αυτή την πιλοτική εφαρμογή», είπε.

2 σχόλια:

  1. "Τα παιδιά της μειονότητας κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρουν άψογα την ελληνική γλώσσα και μετά τη δική τους γλώσσα βεβαίως, αφού ξέρουμε πως τα παιδιά αυτά συνεχίζουν στο μειονοτικό σχολείο όπου το πρόγραμμα είναι τουρκόγλωσσο κι ελληνόγλωσσο. Άρα για να μάθουν αυτά τα παιδιά καλύτερα ελληνικά πρέπει να έχουν βοήθεια στην τουρκική γλώσσα και αυτό γίνεται με αυτή την πιλοτική εφαρμογή"

    Πολύ σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "... και μετά τη δική τους γλώσσα βεβαίως ", τουτέστιν πρέπει να γίνουν και δίγλωσσα νηπιαγωγεία για όσα παιδάκια της μουσουλμανικής μειονότητας έχουν τα Πομακικά σαν δική τους γλώσσα.
    Σωστά;;;;
    Άσχετα αν από πουθενά στη συνθήκη της Λωζάνης δε συνάγεται η υποχρέωση της Ελλάδος να κάνει νηπιαγωγεία δίγλωσσα, εφόσον έγινε για μία από τις τρεις μουσουλμανικές κοινότητες, πρέπει να γίνει και για τις άλλες δύο το αντίστοιχο (Πομάκοι, Ρομά).
    Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό, από ευγνωμοσύνη στις κινήσεις της Τουρκίας έναντι της ελληνορθόδοξης μειονότητας εν Τουρκία, όπως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η απόδοση των δημευμένων περιουσιών, οι αποζημιώσεις στους απελαθέντες του 1955-1964 κ.ε. και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο εσχάτως...
    Αυτά γίνονται όταν οι μεν έχουν πρωθυπουργικό σύμβουλο να κοιμάται με Τουρκάλα, οι δε έχουν διπλωματικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη παντρεμένο με Τουρκάλα.
    Το σάπιο σύστημα σαπίζει την Ελλάδα από όλες τις πλευρές...
    Άμεση ανάγκη η αλλαγή νοοτροπίας σε όλους, η οργάνωση κι η αυτενέργεια για να αναγκάσουμε σε "εξυγίανση" όσους μας σαπίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.