3/3/17

Γερμανία: «Κόβεται» και τρίτη εκδήλωση υπέρ Ερντογάν, «βράζει» η Τουρκία

Γερμανία: «Κόβεται» και τρίτη εκδήλωση υπέρ Ερντογάν, «βράζει» η Τουρκία
Τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο, Γερμανία Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την ακύρωση πολιτικής συγκέντρωσης υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Φρέχεν της δυτικής Γερμανίας, στην τρίτη κατά σειρά σχετική απόφαση σε διάστημα δύο ημερών.
Η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει την ίδια στιγμή τις κατηγορίες της Άγκυρας περί κυβερνητικής ανάμειξης και ασκεί κριτική για τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

Σε γενικές γραμμές πάντως η γερμανική κυβέρνηση απαντά σε χαμηλούς τόνους στις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για τις ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανiα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας «έκλεισαν» συνάντηση στο Βερολίνο στις 8 Μαρτίου με φόντο την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα ανέφεραν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συμφώνησαν σε κατ' ιδίαν συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Τσαβούσογλου εξέφρασε εκ νέου στον Γερμανό ομόλογό του τη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τις γερμανικές κινήσεις.

Ακυρώθηκε και τρίτη εκδήλωση υπέρ Ερντογάν
«Ο διαχειριστής του Golden Palast γνωστοποίησε σήμερα στον διοργανωτή [της εκδήλωσης] ότι δεν θα του διαθέσει την αίθουσα την Κυριακή το βράδυ. Η σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαχειριστή αποκλείει τη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής η τοπική αστυνομία του Φρέχεν.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντικρούει η Μέρκελ - Μιλά για τον Ντενίζ Γιουτζέλ

Η Μέρκελ απέκρουσε την Παρασκευή τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ανάμειξης μετά την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν στη Γερμανία και αντιθέτως άσκησε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Είχαν προηγηθεί οι τουρκικές κατηγορίες κατά του Βερολίνου ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, μετά την ακύρωση δύο συγκεντρώσεων υποστήριξής του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.

«Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο» σημείωσε.

Ήπια, αλλά σαφής η γερμανική αντίδραση


Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ήδη απορρίψει τις κατηγορίες εκ μέρους της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόφαση [αυτή της ακύρωσης των συγκεντρώσεων] στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία επιρροή και ούτε θα μπορούσε να έχει καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δήμου ή της περιφέρειας στην οποίας δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή» τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ.

Ο ίδιος δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας. Αναφερόμενος σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο Μάρτιν Σέφερ επισήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αντικρούοντας με τη σειρά της τις τουρκικές κατηγορίες για ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης στις ακυρώσεις εκδηλώσεων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι επρόκειτο για απόφαση των δύο δήμων. Το Βερολίνο «την έλαβε υπόψη, τη σέβεται, αλλά δεν την σχολιάζει», είπε η Ουλρίκε Ντέμερ, σύμφωνα με την Deutche Welle.

Αναφερόμενη στο αίτημα που διατυπώνεται από πολλούς στη Γερμανία για απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε γερμανικό έδαφος, η ίδια σημείωσε πως όταν ζητάς την ελευθερία Τύπου και γνώμης για την Τουρκία τότε θα πρέπει και στη Γερμανία «να σεβόμαστε την ελευθερία Τύπου, γνώμης και του συνέρχεσθαι».

Στη Γερμανία 1,5 εκατ. Τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και θα έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν στα τουρκικά προξενεία τον Απρίλιο παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.