7/3/17

Μουσείο Ποντιακής Γενοκτονίας ή Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού;

Παντελής Σαββίδης

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε στη Βουλή τη δημιουργία Μουσείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας αντέδρασε έντονα διότι, όπως, υποστηρίζει, δεν πρέπει να δημιουργηθεί Μουσείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Η ανακοίνωση είναι ατυχής για τους εξής λόγους:
  • Δημιουργεί, δημοσίως, κλίμα έντασης μεταξύ προσφυγικών σωματείων, γεγονός που δεν διευκολύνει την –απολύτως αναγκαία– συνεργασία μεταξύ τους για την επιτυχία όχι απλώς στενών παραδοσιακών στόχων, αλλά ακόμη και εθνικών.
  • Αποδυναμώνει επιχειρήματα και εξασθενεί τη διεθνή προβολή του ζητήματος της Γενοκτονίας, προσθέτοντας στη διαχείρισή της και άλλα προβλήματα, πέραν αυτών που οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, διοικούντες διαχρονικά τα ποντιακά σωματεία, έχουν προκαλέσει και αρνούνται να επιλύσουν.
  • Εξασθενεί το αναγκαίο αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, τον άμεσο δράστη και αποδέκτη του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
  • Μειώνει το αναγκαίο κύρος συνεργασίας με άλλες εθνικές και εθνοτικές προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας (Αρμενίων, Ασσυρίων κτλ.).
  • Οπαδοποιεί τον αναγκαίο διάλογο για την επιστημονική προσέγγιση και λύση του σχετικού ζητήματος που εγείρεται. Αν υπάρχει επιστημονική και ιστορική βάση για τη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων όλων των προσφυγικών σωματείων, μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου που θα βασίζεται σε ιστορικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα θα μπορούσε να τελεσφορήσει.

Το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου προτάθηκε να στεγαστεί το Μουσείο Γενοκτονίας των Ποντίων
  • Η ανακοίνωση εκφράζει ενόχληση για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι απορίας άξιον γιατί. Γιατί θα πρέπει ο προσφυγικός ελληνισμός να διαθέτει ένα και μοναδικό μουσείο όλων των προσφύγων; Σε τι θα πείραζε να δημιουργηθεί Μουσείο Ποντιακής Γενοκτονίας και παράλληλα να δημιουργηθούν και άλλα μουσεία προσφύγων από άλλες περιοχές;
  • Διατυπώνει την απολύτως απαράδεκτη πρόταση να δημιουργηθεί ένα και μόνο μουσείο όλου του προσφυγικού ελληνισμού και αυτό στην Αθήνα. Γιατί στην Αθήνα; Η αντίδραση σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταλυτική. Αρκετά με το συγκεντρωτισμό.
  • Με εντελώς ανεξήγητο και αδικαιολόγητο τρόπο, αποδίδει την σχετική πρωτοβουλία σε βουλευτή Θεσσαλονίκης (ενώ είναι ιδέα του υπουργού Άμυνας). Ενώ δήθεν κάνει κριτική στον συγκεκριμένο βουλευτή, στην ουσία τον εξυπηρετεί αφού του αποδίδει την επιτυχή κατάληξη για τη δημιουργία ενός έργου που για χιλιάδες Ποντίους έχει ιδιαίτερη σημασία.
Επί της ουσίας
Κακώς –κάκιστα–, υπάρχει μια εσωτερική διαμάχη του οργανωμένου προσφυγικού ελληνισμού γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας και ποιοι πληθυσμοί...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

4 σχόλια:

  1. Εννοείται ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
    353.000 Πόντιοι εκ του Μικρασιατικού Πόντου δολοφονήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1914-1922 σωστά;
    Oι υπόλοιποι Μικρασιάτες εκ της Αιολίας, Βιθυνίας, Ιωνίας, Καρίας, Λυδίας, Καππαδοκίας, Πισιδίας, Κιλικίας, Παμφυλίας κλπ δεν δολοφονήθηκαν;

    Που οι υπόλοιποι σφαγιασθέντες Μικρασιάτες δεν είναι μόνο 650.000 αλλά πολύ παραπάνω απο 1.000.000(ένα εκατομμύριο)

    Να το γράψω πιο απλά.
    Αφού στις αρχές του 20ου αιώνα ζούσαν στην Μικρά Ασία(σε όλη τη Μικρά Ασία) του-λά-χι-στον 2.500.000 Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι[τα επίσημα στοιχεία το λένε, όχι εγώ)...και απο το 1922 φτάσαν στην έως τότε απελευθερωμένη Ελλάδα περίπου 1.500.000 προσφύγων...
    250.000 ΑνατολικοΘρακιωτών
    250.000 Ποντίων
    Λίγες δεκάδες χιλιάδες Κωνσταντινοπολίτες
    κάτι λιγότερο από 1.000.000 Μικρασιατών

    ...το 1.000.000 που έλειπε τι έγινε;

    Mα όλοι ξέρουμε τι έγινε.Δολοφονήθηκε και σφαγιάστηκε ΚΑΙ ΑΥΤΟ κατά την ίδια περίοδο 1914-1922.

    Γι αυτό και τιμούμε την μνήμη τους κάθε 14 Σεπτέμβρη
    (Μέσα σε αυτούς τιμούμε ΚΑΙ τους 60.000 δολοφονημένους ΑνατολικοΘρακιώτες.)

    Υπάρχει ΕΝΑΣ που δεν γνωρίζει για το 1.000.000 τουλάχιστον δολοφονημένων Μικρασιατών;

    Που-επαναλαμβάνω-είναι πολύ περισσότεροι γιατί οι Μικρασιάτες Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι κατά πολλές έγκυρες πηγές-καταγραφές της εποχής άγγιζαν τα 3.000.000 ψυχές.

    Δεκτόν-δεκτότατον να τιμάται η γενοκτονία των Ποντίων(700.000 ήταν οι Πόντιοι και σφαγιάστηκαν οι 353.000)...ήρθαν οι 250.000 περίπου...οι άλλοι 100.000 κατέφυγαν στην Ρωσσία, Γεωργία...και από αυτήν την "μαγιά"...ήρθαν και μετέπειτα στην Ελλάδα.
    Δεκτόν-δεκτότατον...ο γράφων έχει χάσει το λογαριασμό πόσες φορές έχω παρευρεθεί στη πλατεία Αγίας Σοφίας κάθε 19 Μαίου αν και οι ρίζες μου είναι μικρασιατικές ΚΑΙ μακεδονικές.
    Δεκτόν γιατί οι Πόντιοι αποτελούσαν το 25% του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
    Το υπόλοιπο 75% όμως...των Μικρασιατών;

    Αυτά βλέπουν οι Τούρκοι και λένε "αφού εσείς δεν μιλάτε για δολοφονημένους στην Ανατολική Θράκη και στη Μικρά Ασία γιατί να μιλάμε εμείς;"

    Να θυμίσω τι έγινε στην Σμύρνη και σε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χωριά, πόλεις και κομοπόλεις της Ιωνίας, Βιθυνίας, Αιολίας, Πισιδίας κλπ κλπ
    Ο κατάλογος είναι ατελείωτος...χάρη στο διαδίκτυο οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα υπάρχουν σε δεκάδες-δεκάδων ιστοσελίδων συλλόγ
    τα αυτονόητα γράφω μου φαίνεται.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για φανταστείτε δηλαδή οι Μικρασιάτες να είχαν ζητήσει
    Στις 12 Σεπτέμβρη να τιμάται η μνήμη των ΒΟΡΕΙΟμικρασιατών(βιθυνών & παφλαγόνων)
    Στις 13 Σεπτέμβρη να τιμάται η μνήμη των ΝΟΤΙΟμικρασιατών(παμφυλίας, πισιδίας και κιλικίας)
    Στις 15 Σεπτέμβρη να τιμάται η μνημη των ΔΥΤΙΚΟμικρασιατών(εκ Αιολίας-Μυσίας, Ιωνίας, Καρίας, λυκίας)
    κλπ κλπ
    Όχι.
    Αυτοί οι ανιδιοτελείς Μικρασιάτες διάλεξαν την 14 Σεπτέμβρη για ΟΛΟΥΣ τους Μικρασιάτες.
    (και για τους 60.000 θανατωμένους Ανατολικωθρακιώτες.Που η γενοκτονία τους ήταν αυτή που ξεκίνησε ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ και ήταν πολύ πιο φρικιαστική και κτηνώδης και από αυτή των Ποντίων και των Μικρασιατών.
    Και τα γράφω εγώ που ΔΕΝ έχω ΑνατολικοΘρακιώτικες ρίζες.

    Γράφεις παρακάτω Σάββα Παλήκαρε(και ξέρεις πόσο σε πάω)--> "...ένα σημαντικό μέρος των Ποντίων υποκλίνεται με απέραντο σεβασμό στα πολλά και τραγικά δεινά που υπέστη ο μικρασιατικός ελληνισμός, αλλά εγείρει ερωτήματα κατά πόσο οι φρικαλεότητες που υπέστη θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις του όρου Γενοκτονία. Όχι ως προς τη βαναυσότητά τους, αλλά στη βάση άλλων διαστάσεων..."

    Είμαι σίγουρος ότι πονάς και οργίζεσαι περισσότερο από εμένα με αυτό το σημαντικό κομμάτι των Ποντίων.
    Οπότε η φράση "...Ελπίζω να μη συνεχίσουμε να βγάζουμε, μόνοι, τα μάτια μας..." είναι ο καλύτερος επίλογος που θα μπορούσες να κάνεις.

    Για το μουσείο πιο ειδικά τώρα.Μουσεία έχουν όλοι οι σύλλογοι στους χώρους τους, στα γραφεία τους, με δικά τους λεφτά φτιαγμένοι.Αλλά είναι άλλο να δίνεται ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ για ένα μόνο κομμάτι των γενοκτονημένων.

    Ενότητα...χμ...ενότητα...μα για ποιά ενότητα να μιλήσουμε Σάββα Παλήκαρε που λίγες εκατοντάδες μέτρα από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά βρίσκεται ο πρώην δήμος Σταυρούπολης.Καμιά 40.000 κάτοικοι πάνω-κάτω.
    Ξέρεις πόσους συλλόγους Ποντίων θα βρεις στη Σταυρούπολη; 6(έξι){τα στοιχεία είναι απο http://www.akritestoupontou.gr/default.aspx?catid=159}
    Προφανώς είναι δείγμα ενότητας το παρακάτω.Αχχχ

    20 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΌΘΩΝΟΣ 18 ΤΚ:56429 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
    21 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΙΩΤΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 38 ΤΚ:56430 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
    29 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 12 ΤΚ:56430 ΆΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
    30 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΟΘΩΝΟΣ 12 ΤΚ: 56429 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
    34 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 4 ΤΚ:54630 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
    44 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 3 ΤΚ:56429 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Παντελή Σαββίδη, Οι Πόντιοι είναι ένα μέρος της Μικράς Ασίας και δεν υπέστησαν περισσότερα από τους άλλους Μικρασιάτες. Είναι τεράστιο λάθος να ξεχωρίζετα;ι τους Πόντιους από τους άλλους Μικρασιάτες. Με τη στάση σας αυτή δημιουργείτε την εντύποση πως μόνο οι Πόντιοι σφαγιάστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά αναρρωτιούνται μερικοί για την κανονικότητα της κρίσης...όταν δεν σεβόμαστε τους εαυτούς μας πως απαιτούμε από άλλους να μας σεβαστούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.