3/3/17

Πακιστάν: Πώς επιζητεί αναβάθμιση κατεχομένων ο Ακιντζί

 Γιώργος Καυκαλιάς
Πιο έντονη και συνεχή συνεργασία με τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης, επιζητούν τα κατεχόμενα, κυρίως σε επίπεδο οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών.
Βασικές επιδιώξεις της τ/κ πλευράς στην Ισλαμική Διάσκεψη την οποία φιλοξενεί το Πακιστάν, δεν είναι άλλες από την βελτίωση των εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης και των πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών με αδελφές χώρες μέλη της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί, 1,5 εκατομμύριο τουρίστες επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα κατά την περσινή χρονιά, ωστόσο πολύ λίγοι ήταν αυτοί που προέρχονταν από χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης.
Ο Ακιντζί, έκανε ξεκάθαρο κάλεσμα προς τις χώρες μέλη να ενισχύσουν τις συμφωνίες στον τουρισμό με τα κατεχόμενα. Πρόταξε μάλιστα τον καιρό, τη φιλοξενία, την εξαιρετική κουζίνα αλλά και ιστορικά μνημεία, αρχαία χωριά, μεσαιωνικά κάστρα, τζαμιά, τη χλωρίδα και την πανίδα.
Δείτε επίσης: Έκκληση Ερντογάν για άρση του “εμπάργκο” κατά των Τ/κ
Ζήτησε επίσης ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης με πρώτιστο μέλημα τη συνεργασία σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τη δεδομένη στιγμή στα κατεχόμενα φοιτούν 90,000 άτομα, με ένα ποσοστό 83% να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού(γύρω στις 4000 από χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης. Τα πανεπιστήμια κατέχουν το 38% των συνολικών εσόδων των κατεχομένων.
Έθεσε επίσης ενώπιον της Ισλαμικής Διάσκεψης την οικονομική απομόνωση των κατεχομένων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα απευθείας πτήσεις ή εμπόριο, με άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία και δεν υπάρχει πρόσβαση σε διεθνή οικονομικά ιδρύματα και οργανισμού.
Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη και πιο ενεργό συμμετοχή των κατεχομένων στις εργασίες και στις συνόδους της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ζήτησε όπως διοργανωθούν διάφορες συναντήσεις των χωρών στα κατεχόμενα όπως το “Expert Group Meeting on Eco-tourism”, “Meeting on Protected Areas”,” Meeting on Ecosystem Services” και “Second Workshop on capacity building and best practices on Biodiversity issues”. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.