6/3/17

Μασούντ Μπαρζανί: Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι μια νομοταγής απάντηση για τις θυσίες των Πεσμαργκά

Ο πρόεδρος της Αυτόνομής Περιφέρειας του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί. Φωτογραφία: Rudaw.

Ερμπίλ, Αυτόνομη Περιφέρεια του Κουρδιστάν -Η πτώση της Μοσούλης είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την έναρξη της διάλυσης του Ιράκ, όπως συνέβη με χώρες που έχουν βγει από εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, όπως η Τσεχοσλοβακία, λέει ο Κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, προσθέτοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που διαταράχτηκε με σφαγές και συγκρούσεις, μετά από τους δύο παγκόσμιους πόλεμου. 
Ο Μπαρζανί συνέχισε λέγοντας «η ανεξαρτησία και η πλήρη απελευθέρωση» θα είναι μια νομοταγή ανταμοιβή για τις παρελθούσες και παρούσες θυσίες του Κουρδικού Έθνους.

Ο πρόεδρος Μπαρζανί έκανε αυτές τις παρατηρήσεις προς την ιταλική εφημερίδα La Stampa, που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου, που συμπίπτει με την επέτειο της κουρδικής εξέγερσης εναντίον του πρώην ιρακινού καθεστώτος το 1991 που τελικά γέννησε την σημερινή Αυτόνομη Περιφέρεια του Κουρδιστάν με το δικό της κοινοβούλιο, κυβέρνηση και οπλισμένες δυνάμεις.

«Η επιθυμία να κρατήσει ενωμένο το Ιράκ υπάρχει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα το Ιράκ είναι ήδη διαιρεμένο με άλυτα προβλήματα», είπε ο Μπαρζανί όταν ρωτήθηκε εάν το Ιράκ θα βγει από τον πόλεμο εναντίον του Νταές (ISIS) ως ενωμένο κράτος, «Σουνίτες και Σιίτες μάχονται για 1400 χρόνια και εμείς οι Κούρδοι είμαστε θύματα αυτού του πολέμου. Πρέπει να βρούμε μια νέα φόρμουλα συνύπαρξης».

Ο Μπαρζανί είπε ότι «έχουν συμβεί πάρα πολλές σφαγές, που δεν αφήνουν περιθώρια για συμφιλίωση», με ένα διαιρεμένο Ιράκ κατά μήκος των σεκταριστικών γραμμών των Σουνιτών και Σιίτών, όπως ο ίδιος σχολιάζει την προοπτική ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, λέγοντας ότι οι Κούρδοι έχουν δώσει την ευκαιρία να συμβιβαστούν με την υπόλοιπη χώρα μετά την πτώση του Σαντάμ το 2003, αλλά απέτυχε λόγω του θρησκευτικού πολέμου μεταξύ των δύο αιρέσεων που διεξάγεται εδώ και 1.400 χρόνια.

«Η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Έχουμε ήδη ζήσει πάρα πολύ αίμα, και αδικία», δήλωσε ο Μπαρζανί, σημειώνοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν «θα βασίζεται σε κράτος δικαίου, με σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων, συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών ταυτοτήτων και ένα πολυκομματικό σύστημα».

«Στη Μέση Ανατολή μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθούν οι κρίσεις και συγκρούσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο Μπαρζανί μιλώντας για τις επιπτώσεις ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν για τη Μέση Ανατολή.

Συγκρίνοντας Κουρδιστάν με ένα δυσλειτουργικό ιρακινό κράτος το οποίο είπε πνίγεται στη σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, ο Μπαρζανί είπε ότι το Κουρδιστάν είναι και θα είναι διαφορετικό, δεδομένου ότι δεν είναι μια κοινωνία που βασίζεται στη πίστη. 

«Είμαστε ένα Έθνος, όχι μια πίστη», είπε, «Οι Κούρδοι είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί, εβραίοι, γιαζιντί και άλλοι, αλλά έχουν μια κοινή εθνική ταυτότητα. Είμαστε μια κοινωνία που βασίζεται στην αναγνώριση της ταυτότητας του λαού μας, ένα Έθνος που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, ένας Λαός που έχει αυτοδιάθεση και ο οποίος πρέπει να προστατευτεί από το διεθνές δίκαιο. Σιίτες και Σουνίτες, όμως, είναι θρησκείες και σε συνεχή πόλεμο η μια με την άλλη».

 «Στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, η ιστορία έχει δείξει ότι ορισμένα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τo Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αποδειχθεί μη βιώσιμα και εικονικά. Η Τσεχοσλοβακία και η Γιουγκοσλαβία έχουν ξεθωριάσει, όπως συμβαίνει σήμερα με την κληρονομιά του Sykes-Picot », δήλωσε ο Μπαρζανί, σε σχέση με μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, όπως διαπραγματεύτηκε από τον Βρετανό διπλωμάτη Μαρκ Σάικς και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Γιώργο-Πικό. Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των σημερινών συνόρων των χωρών που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. 

Ο πρόεδρος Μπαρζανί δημοσίευσε επίσης μια δήλωση αργά την Κυριακή το βράδυ, για την επέτειο της εξέγερσης του 1991, λέγοντας ότι η ανταμοιβή για τις παρελθούσες και το παρούσες θυσίες του κουρδικού Λαού είναι «η ανεξαρτησία και η πλήρη απελευθέρωση».

«Γιορτάζουμε την εξέγερση σε μια εποχή όπου οι γενναίοι δυνάμεις των Πεσμαργκά πέτυχαν μεγάλες νίκες εναντίον των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους. Το κουρδικό Έθνος έκανε θυσίες και άντεξε τις κακουχίες», λέει η δήλωση από τον πρόεδρο Μπαρζανί:« Ως εκ τούτου, η καλύτερη πίστη και απάντηση στην εξέγερση, στους Πεσμαργκά και για τις θυσίες από το Λαό του Κουρδιστάν, είναι η ανεξαρτησία και η πλήρη απελευθέρωση. Θεωρώ απαραίτητο να πω στο διαρκώς υποφερόμενο Λαό του Κουρδιστάν ότι τον περιμένει ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα μας, ότι η εξέγερση και οι θυσίες των Πεσμαργκά και του Λαού θα αποδώσουν καρπούς», συνέχισε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η ενότητα μεταξύ των Κούρδων ήταν πάντα ένα βασικό συστατικό πίσω από την επιτυχία των Κούρδων.

«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, να είμαστε ενωμένοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να λαμβάνουμε υπόψη τα υψηλότερα συμφέροντα του Κουρδιστάν», πρόσθεσε η δήλωση. 

Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα αν το συριακό Κουρδιστάν, που ονομάζεται επίσης Ροζάβα, όπου το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ίδρυσε έναν αυτο-κηρυγμένο κουρδικ’ο θύλακα, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Κουρδιστάν, ο πρόεδρος Μπαρζανί είπε ότι υπήρχε μια ευκαιρία για τη Ροζάβα να το πράξει, αλλά το PYD την έχασε, επειδή είναι μια ένοπλη πτέρυγα των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) που δέχτηκε τη βοήθεια του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μίας ονομαζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ευκαιρία χάθηκε «για το απλό γεγονός ότι το YPG έχει αποδεχθεί τη βοήθεια του ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες. Το YPG δέχθηκε επίσης τη βοήθεια του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ. Αυτές οι επιλογές μας έχουν διαχωρίσει από αυτούς», είπε ο Μπαρζανί, «εγώ εξακολουθώ να ελπίζω ότι μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν. Αλλά αυτές οι λανθασμένες πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των Κούρδων της Συρίας. Είναι μόνο προς το συμφέρον του PKK».

Ο Μπαρζανί είπε επίσης ότι η πτώση της Μοσούλης δεν σημαίνει το τέλος του Νταές (ISIS), διότι θα επιβιώσει σε κάποια άλλη μορφή ή σχήμα. Για να νικήσουμε την εξτρεμιστική ομάδα, είπε, θα πρέπει να την καταπολεμήσουμε σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας και της ιδεολογίας της.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.