20/3/17

Αυτό το άρθρο να το διαβάζουν όσοι θαυμάζουν την "σταθερή" εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Πού έμνες και πού ευρέθαμε

(Φωτ.: EPA / Kerim Okten)
Ο Εμίν Τσολασάν (Emin Çölaşan), σε άρθρο του στην εφημερίδα Sözcü, παραθέτει σειρά γεγονότων που αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης και δράσης των ισλαμιστών της κυβέρνησης του AKP και του ίδιου του Ερντογάν.
Το άρθρο έχει τίτλο «Πού ήμασταν και πού βρεθήκαμε» και είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που παραθέτουμε ως δικό μας τίτλο.
Λέει λοιπόν ο Τσολασάν:
Αγαπητοί αναγνώστες, ας επιστρέψουμε στις 17 Δεκεμβρίου του 2004. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ επιστρέφουν από τις Βρυξέλλες. Είχαν καταφέρει να πάρουν από την ΕΕ ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έτσι, βάσει δικών τους ισχυρισμών, είχε ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ. Είχε έρθει η σειρά να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική μέρα.
Οι οδηγίες είχαν δοθεί πριν επιστρέψουν στην Άγκυρα: Θα γινόταν εορτασμοί και η μέρα εκείνη θα ανακηρυσσόταν κάτι σαν εθνική γιορτή! Η Άγκυρα είχε στολιστεί με σημαίες της ΕΕ, στήθηκε η εξέδρα της νίκης στο Κιζίλαϊ. Όλοι οι διανοούμενοι, οι φιλελεύθεροι οπαδοί του AKP ήταν έτοιμοι για το εορτασμό.
Το δίδυμο Ταγίπ-Αμπντουλάχ ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Εσένμπογα με ένα μεγάλο κονβόι, ανέβηκαν στην εξέδρα στο Κιζίλαϊ και άρχισαν το κήρυγμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι οπαδοί έριχναν πυροτεχνήματα, πετούσαν μπαλόνια και έπαιζαν νταούλια και ζουρνάδες. Όσο για τα τηλεοπτικά κανάλια, τα μετέδιδαν όλα σε ζωντανή σύνδεση!

(Φωτ.: EPA / Kerim Okten)
Πρώτος μίλησε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ: «Είμαστε όλοι υποστηρικτές της ένταξης στην ΕΕ. Εμπιστευτείτε την κυβέρνηση (ήδη την εμπιστευτήκαμε!). Η Τουρκία θα είναι πολύ διαφορετική από εδώ και στο εξής. Οι πολίτες μας θα είναι διαφορετικοί (δηλ. όποιος θέλει, θα παίρνει το διαβατήριό του και θα πηγαίνει σε χώρα της επιλογής του στην ΕΕ χωρίς βίζα!)».
Μετά μίλησε ο Ερντογάν: «Δόξα τω Θεώ, καταφέραμε να πάρουμε ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν είναι μόνο δική μας επιτυχία, αλλά και του λαού μας. Εσείς μας είπατε να προχωρήσουμε και εμείς προχωρήσαμε. Πιστέψαμε, εργαστήκαμε, και δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε. Από εδώ και πέρα η δημοκρατία στη χώρα μας θα βρει δύναμη και θα αναπτυχθεί με διαφορετικό τρόπο (βρήκε και αναπτύχθηκε!). Η Τουρκία θα πάρει θέση ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες. (Πήρε!) Αυτόν το δρόμο προς τη δημοκρατία και την ΕΕ θα τον πλέξουμε σαν δαντέλα (τον έπλεξε!). Ο δρόμος είναι ανοιχτός (πράγματι, τώρα βλέπουμε καλύτερα ότι είναι ανοιχτός!).

(Φωτ.: EPA)
Κατάφεραν να κοιμίσουν για χρόνια τον τουρκικό λαό με αυτά τα παραμύθια της ΕΕ. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν η Ευρώπη χωρίς βίζα(!). Κατά το διάστημα αυτό πήραν πάρα πολλά χρήματα από τις χώρες της ΕΕ. Όπως και να έχει, ήμασταν στο δρόμο του να γίνουμε συνέταιροί τους.
Ας δούμε τώρα μερικά χρόνια μετά.
Είναι 5 Μαΐου 2016 [σ.σ.: μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρώπη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό]. Τα παραμύθια συνεχίζονται και οι εφημερίδες που είναι προσκείμενες στην κυβέρνηση βάζουν πρωτοσέλιδα:
  • Sabah: «Ευρώπη χωρίς βίζα».
  • Habertürk: «Τον Ιούλιο χωρίς βίζα στην Ευρώπη».
  • Akşam: «Νίκη Schengen. Ευτυχές τέλος στο χρονικό που ξεκίνησε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ερντογάν».
  • Hürriyet: «Είναι πολύ κοντά η Ευρώπη χωρίς βίζα».
  • Yeni Şafak: «Μάλλον είναι εντάξει η Ευρώπη χωρίς βίζα. Στόχος μας η πλήρη ένταξη».
Η κυβέρνηση αυτή, αφήστε την Ευρώπη χωρίς βίζα, ειδικά με τα τελευταία γεγονότα της Ολλανδίας διέκοψε στα καλά καθούμενα τις σχέσεις με την ΕΕ.
Η Ολλανδία είχε ζητήσει ευγενικά από την Τουρκία: «Στις 15 Μαρτίου έχουμε εκλογές. Σας παρακαλώ, μην στέλνετε τους υπουργούς σας και εντείνετε το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας. Ας τελειώσουν οι εκλογές στην Ολλανδία και ξαναμιλάμε, το ξαναβλέπουμε το θέμα». Αλλά αυτή η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση...
Μαζί με τον παγκόσμιο ηγέτη μας, και ο ΥΠΕΞ που ονομάζεται Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν αρχίσει να τα χώνουν αριστερά-δεξιά, και κυρίως στην Ολλανδία... Έι, Ολλανδία... Φασίστες, ναζί... Θα σας ζητήσουμε το λογαριασμό για αυτό που κάνατε, θα σας το βγάλουμε από τη μύτη... Και πόσα άλλα.

(Φωτ.: EPA / Cem Turkel)
Ούτε που έχουν καταλάβει ότι με αυτά που κάνουν προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην Τουρκία και στους Τούρκους που ζουν σε χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν στην Τουρκία και ονειρεύονται να πάνε στην Ευρώπη χωρίς βίζα (όπως στα παραδείγματα που έγραψα πιο πάνω). Αυτή η κυβέρνηση έκλεψε και διέψευσε όλες τους τις προσδοκίες. Η Ευρώπη χωρίς βίζα δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.
Επίσης, ένα εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν σε χώρες της ΕΕ –και κυρίως στη Γερμανία– έχουν διπλή υπηκοότητα. Δουλεύουν εκεί... Δίνεται οικονομική βοήθεια σε όσους είναι άνεργοι. Τι θα συμβεί αν οι χώρες της ΕΕ κάνουν διακρίσεις και αυτό βλάψει τους δικούς μας πολίτες; Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό;
Ναι, αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη ζημιά που έκανε στους δικούς μας ανθρώπους και τους προβοκάρει αναίτια εναντίον των χωρών που ζούνε και δημιούργησε φασαρίες.
Κυριολεκτικά, προσπάθησαν να κερδίσουν ψήφους για το δημοψήφισμα. «Αν προβοκάρουμε τους πολίτες μας που ζουν στην Ευρώπη, αν αγγίξουμε τη φλέβα του εθνικισμού και του μουσουλμανισμού, θα καταφέρουμε να ψηφίσουν “Ναι”»! Και μετά βγήκαν στην τηλεόραση και μίλησαν ανοιχτά χωρίς να ντραπούν καθόλου: «Μετά τα τελευταία γεγονότα με την Ολλανδία, το “Ναι” αυξήθηκε κατά δύο μονάδες!».
Η Τουρκική Δημοκρατία έγινε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο, αυτοαναιρέθηκε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σύντομα θα τα βρούνε με την Ολλανδία και θα αγκαλιαστούνε! Αυτό είναι το χούι τους και η τακτική τους: Πρώτα δημιουργούν επεισόδια και μετά κρατάνε χαμηλούς τόνους και φιλιώνουν.
Αυτό δεν έκαναν σχεδόν με όλες τις χώρες με τις οποίες είχαν μαλώσει; Έτσι δεν έγινε με Ρωσία και Ισραήλ; Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα βρουν και με τον Άσαντ. Ναι, αυτή είναι η δουλειά τους: Δημιούργησε επεισόδια, ξεσήκωσε το λαό, ξεγέλασέ τον, και μόλις επιτύχεις το πολιτικό όφελος που θέλεις, κάνεις ένα βήμα πίσω. Αλλά τώρα έχουν ξεφύγει εντελώς στο ζήτημα της Ολλανδίας. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ η ζημιά που προκάλεσαν στους πολίτες μας που ζουν και εργάζονται ή είναι άνεργοι σε χώρες της ΕΕ.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.