16/3/17

Έρχεται το κυπριακό Ζορ

του Μάριου Πούλλαδου
ΦΩΤ. από την ομιλία Μπερτέλι στο Συνέδριο
Καινοτόμος έρευνα σκιαγραφεί τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του στόχου στο οικόπεδο «11»
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που να δικαιολογεί και την κατασκευή αγωγών και σταθμού υγροποίησης εμφανίστηκε ο Επικεφαλής των Γεωτρήσεων της ENI

Οι ευοίωνες προοπτικές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Eastern Mediterranean Gas Conference, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία και συνεχίζεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Λούκα Μπερτέλι εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για ανακάλυψη παρόμοιου τύπου κοιτάσματος εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που να δικαιολογεί και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα 'Ζορ' στην περιοχή», ανέφερε, σημειώνοντας ότι κοιτάσματα παρόμοια με το Ζορ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Μπερτέλι σημείωσε ότι η περιοχή διέρχεται μια περίοδο ιδιαίτερου ενθουσιασμού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, αφού, όπως είπε, η μορφολογία του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει το Ζορ, είναι πολλά υποσχόμενη.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εξήγησε, φαίνεται από τις έρευνες να υπάρχουν ακόμη αρκετά ανεξερεύνητα πεδία τόσο στο Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι αθροιστικά τα κοιτάσματα Ζορ (Αίγυπτος), Ταμάρ και Λεβιάθαν (Ισραήλ) και Αφροδίτη (Κύπρος) περιέχουν 75 tcf φυσικού αερίου. Κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν σε Ισραήλ και Αίγυπτο είναι, όπως είπε, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και το γρήγορο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.

Χρειάζονται γεωτρήσεις
Οι υπάρχουσες υποδομές, συνέχισε, και ειδικά τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο και οι ο αραβικός αγωγός σε συνδυασμό με τις μεγάλες αγορές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Τουρκία, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο.
Ο Επικεφαλής Γεωτρήσεων της Eni είπε, ακόμη, πως αν και η αρχική προτεραιότητα των εμπλεκόμενων κρατών είναι η κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών τους αναγκών (πχ Αίγυπτος), εντούτοις με τις αναμενόμενες νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου διανοίγονται πλέον οι προοπτικές για κατασκευή νέων υποδομών, που θα διευκολύνουν τις εξαγωγές. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε αναφορά στον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, East Med pipeline, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό έργο.
Για την κατασκευή του χρειάζεται, είπε, η εξεύρεση περισσότερων ποσοτήτων αερίου, αλλά και η πολιτική βούληση από τα εμπλεκόμενα κράτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρέχει οικονομική βοήθεια. «Πιστεύω ότι οι δυνατότητες είναι εδώ, αλλά πρέπει να πάμε βήμα-βήμα», είπε ο Μπερτέλι, προσθέτοντας, «αν δεν τρυπήσουμε, δεν θα ξέρουμε.»
Για τον East Med o Διευθυντής Ανάπτυξης της IGI Poseidon Ματέο Ρεστέλι δήλωσε πως σε σχέση με τις άλλες λύσεις που προσφέρονται για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο αγωγός είναι εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικός.

Προϋποθέσεις τερματικού
Όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας τερματικού στο νησί μας, είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την περίπτωση νέων μαζικών ανακαλύψεων, κάτι που με τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής μοιάζει πολύ πιθανό σενάριο. Ανέφερε επίσης ότι κοιτάσματα όπως το Ζορ είναι παγκόσμιας κλάσης κοιτάσματα, με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Ανέφερε ότι το πρώτο αέριο από το Ζορ αναμένεται περί τα τέλη του 2017.
Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι η εταιρεία του βρίσκεται στην κοινοπραξία με την TOTAL για το οικόπεδο «11», του οποίου κατέχει το 50% των δικαιωμάτων. Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε το γεγονός ότι το τεμάχιο «11» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τεμάχιο Σιορούκ, στο οποίο υπάγεται το κοίτασμα Ζορ.

Ετοιμάζονται τρυπάνια
Τέλος, έκανε αναφορά στις νέες προοπτικές που διανοίγονται από τους νέους γύρους αδειοδότησης τόσο στην Κύπρο όσο και στον Λίβανο με 5 τεμάχια, και στο Ισραήλ με 25. Αυτές οι ανακαλύψεις, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικές για τη στρατηγική ασφάλεια χωρών-κλειδιά όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος, αλλά και για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας στην Ευρώπη.
Ερωτηθείς, αν η εταιρεία του έχει προγραμματίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη γεώτρησή της, απάντησε ότι δεν έχουμε προγραμματίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά η προσπάθειά μας είναι να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατόν ώς το τέλος του χρόνου, μόλις έχουμε τις αναγκαίες άδειες από τις Αρχές. Εκτίμησε ότι «θα πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο, αλλά ελπίζουμε να αρχίσουμε τη γεώτρηση πριν από το τέλος του χρόνου».

Η νέα γεωφυσική μέθοδος
Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της TOTAL, η πιθανότητα ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην κυπριακή δομή καρστικού ασβεστόλιθου στο οικόπεδο «11» είναι της τάξης του 20%, δηλαδή διπλάσια από τη μέση παγκόσμια πιθανότητα ανακάλυψης υδρογονανθράκων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μέσα στο 2015 στα θαλάσσια οικόπεδα «9» της Αιγύπτου και «11» της Κύπρου, λίγο πριν από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, χρησιμοποιήθηκε μία νέα γεωφυσική μέθοδος απευθείας εντοπισμού του τύπου περιεχομένων ρευστών (φυσικού αερίου, πετρελαίου ή νερού) στη δομή του κοιτάσματος Ζορ, όσο και στις παραπλήσιες δομές στόχους κοιτασμάτων των δύο θαλάσσιων οικοπέδων.
Η μέθοδος αυτή, συνεχίζουν οι ειδικοί, η οποία εφαρμόζεται από ειδικευμένα Γεωφυσικά Ινστιτούτα αλλά και εταιρείες όπως η Schlumberger, αφορά ηλεκτρομαγνητικά ακούσματα ιδιοσυχνοτήτων υδρογονανθράκων (electromagnetic sounding of hydrocarbons) μέσω ελεγχόμενης πηγής ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης ιδιοσυχνοτήτων, που παρέχει ευδιάκριτα απευθείας εικόνες του τύπου των περιεχομένων ρευστών του υπεδάφους.

Χαρακτηριστικά στόχου
Βάσει λοιπόν των αποτελεσμάτων της μεθόδου αυτής, καταδεικνύεται ότι ο κυπριακός στόχος στο οικόπεδο «11», που απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το κοίτασμα Ζορ, περιέχει υδρογονάνθρακες που καλύπτουν μία έκταση 42 km2. Οι εν λόγω υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε τρία διαφορετικά στρώματα και με πιέσεις ανάλογες με αυτές του κοιτάσματος Ζορ. Ο στόχος περιέχει, επίσης, Συμπυκνώματα Υδρογονανθράκων (Condensate) αλλά και Υδρόθειο.
Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι η Τotal έχει βάσιμες πιθανότητες να ανακαλύψει υδρογονάνθρακες. Λόγω των πιέσεων που υπολογίζονται να είναι παρόμοιες με το Ζορ, οι παροχές των γεωτρήσεων αναμένονται να είναι από οικονομική άποψη εξαιρετικά ικανοποιητικές.
Επιπλέον, η πληρότητα σε φυσικό αέριο της δομής εμφανίζεται να είναι μικρότερη από το κοίτασμα Ζορ και με βάση την έκτασή της αναμένεται να περιέχει περί τα 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή η αναμενόμενη ανακάλυψη πιθανότατα θα είναι γιγαντιαία και οπωσδήποτε μεγαλύτερη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στο Ισραήλ.

Οι προτεραιότητες της ΚΔ
Την αισιοδοξία του για εξεύρεση κοιτάσματος τύπου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Πάνος Κελάμης, ο οποίος υπογράμμισε τον μεγάλο ενθουσιασμό των εταιρειών για τη γεώτρηση στο τεμάχιο «11», το πρώτο κοίτασμα τύπου Ζορ που θα διερευνηθεί.
Προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, είναι οι εξαγωγές στην Αίγυπτο και ότι ένα πιθανό σενάριο, αν υπάρξουν μελλοντικές ανακαλύψεις, είναι και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος θεωρεί ότι με την επίσπευση των ανακαλύψεων αυτό που θα δουν είναι ένα δίκτυο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΥΚ τόνιζε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Η τελική υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, περί τα τέλη αυτού του μήνα.

«Αναδύεται» η Αφροδίτη
Ομιλητής στο Συνέδριο ήταν και ο Διευθυντής Έργου της εταιρείας Delek-Anver Aviv Kishenbaum, ο οποίος σημείωσε πως μετά την κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης της Αφροδίτης το 2016, που συνδιαμορφώνεται με την κυπριακή κυβέρνηση, αναμένεται σύντομα να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη ανάπτυξη. Είπε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για συνέργειες στο «Αφροδίτη», με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν κάποια νέα αυτόν τον χρόνο.

Προαναγγέλλουν έρευνες οι Τούρκοι
Σε ανακοινώσεις, ότι στα τέλη Μαρτίου δύο τουρκικά πλοία θα ξεκινήσουν έρευνες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, προέβη εκ νέου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μιλώντας στο πλαίσιο της γενική συνέλευσης της Ένωσης Υπηρεσιών Ηλεκτρισμού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα δύο πλοία θα εργαστούν πιο ενεργά με τρισδιάστατες έρευνες, το ένα στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο.
«Πλέον δεν θα είναι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τα επόμενα 5-10 χρόνια επιπρόσθετα με τις εργασίες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι μια περίοδος που θα υπάρξουν εργασίες και στη Μεσόγειο με πιο ενεργό τρόπο», είπε: «Όσο πιο πολύ αναζητείται τόσο πιο πολύ βρίσκεται. Μακάρι να είναι μια χρονιά πολύ ενεργή στη Μεσόγειο».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.