9/3/17

Παγώνει η εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Παράλληλη η διαδικασία με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για λύση

Λευκωσία: «Ορθια» μένει η Λευκωσία, η οποία, παρά την άσκηση πιέσεων από τη Βρετανία και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για συνέχιση της εξοικείωσης/εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχει επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η εν λόγω διαδικασία συνδέεται αποκλειστικά και παράλληλα με τη διεξαγωγή των απευθείας διαπραγματεύσεων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η κυπριακή Κυβέρνηση ενημέρωσε και τις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία εναρμόνισης δεν μπορεί να συνεχίζεται όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επιλέγει να βρίσκεται εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να μην προχωρήσει στην πραγματοποίηση αποστολής, η οποία προγραμματιζόταν να φτάσει χθες στην Κύπρο. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία έχει επισημάνει ότι ενδεχόμενη συνέχιση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τ/κ, ενόσω επιλέγουν να βρίσκονται εκτός της τράπεζας των απευθείας συνομιλιών, θα δημιουργούσε εντυπώσεις που εύλογα παραπέμπουν σε αναβάθμιση μιας χωριστής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, η οποία ανεξαρτήτως της προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζει αυτόνομα να εναρμονίζεται με το κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Άλλωστε, στόχος της διαδικασίας εξοικείωσης/εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας είναι αποκλειστικά η προετοιμασία για υιοθέτηση του κεκτημένου, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Και όχι η δημιουργία ενός εναρμονισμένου με την ΕΕ μορφώματος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 


Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντάται αύριο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, είχε ξεκαθαρίσει προς τον Γιούνκερ ότι η εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο πρέπει να κινείται παράλληλα με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, πριν ανάψει πράσινο φως για την ενεργοποίηση της επίμαχης διαδικασίας. Ο ίδιος μάλιστα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σε επιστολή που είχαμε αποκαλύψει, ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, είχε συμφωνήσει απόλυτα με τις θέσεις Αναστασιάδη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «... η ταχύτητα της εργασίας της Επιτροπής (σ.σ. για την εξοικείωση/εναρμόνιση των Τ/κ) θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ταχύτητα και πρόοδο των διαπραγματεύσεων αυτών καθαυτών (σ.σ. για λύση του Κυπριακού)».
 
Ωστόσο, η Βρετανία αλλά και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχουν προφανώς αντίθετη άποψη. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Λονδίνο έχει παρέμβει επανειλημμένα προς την ΕΕ, από τα τέλη του 2016, ζητώντας από την Κομισιόν «να επιταχύνει» τη διαδικασία εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αιτιολογούσαν μια τέτοια κίνηση. Και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε πρωταγωνιστήσει στη διατήρηση της διαδικασίας εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τ/κ, μετά το πρώτο ναυάγιο του Μοντ Πελεράν.

Τώρα, ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέρχεται και επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις προς τη Λευκωσία για συνέχιση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, παραγνωρίζοντας όχι μόνο τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και το γεγονός ότι (σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Άιντα) ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που έφυγε από το τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Άιντα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης», υπέδειξε ότι «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε», προσθέτοντας ότι «όσο οι προετοιμασίες καθυστερούν, τόσο πιθανότερα γίνονται τα προβλήματα στην εφαρμογή μιας πιθανής λύσης, εφόσον υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι». Ο κ. Άιντα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε, για παράδειγμα, να φτάσουμε σε συμφωνία και να μην μπορούμε να αφαιρέσουμε τα οδοφράγματα γιατί δεν έχουμε εφαρμόσει τις προδιαγραφές στο (σ.σ. παράνομο) αεροδρόμιο της Τύμπου», τοποθέτηση η οποία καταδεικνύει ότι ο ίδιος ενδεχομένως δεν «φαντάστηκε» τι θα γινόταν εάν η τ/κ πλευρά προχωρούσε προς την ολοκλήρωση της εναρμόνισής της με το κεκτημένο χωρίς να υπάρξει λύση του Κυπριακού...

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.