12/3/17

Τα είπαν για Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά Τσίπρας-Αναστασιάδης

ΚΟΙΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Τη δημιουργηθείσα κατάσταση πραγμάτων συζήτησαν χθες σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την άποψη πως ακόμα δεν έχει χαθεί η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού
Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή που έχει τη δική της σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμά ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν είναι δικαιολογία να μη διεξάγονται συνομιλίες τώρα

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν πέντε κυρίως θέματα, με επίκεντρο το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, με την αποχώρηση της τ/κ πλευράς από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο ήταν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Τουρκία.
Κατ' αρχήν, όπως ανέφερε, «έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη δημιουργηθείσα κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μη συμμετάσχει στον διάλογο, αλλά εξέφρασε και την ευχή και την ετοιμότητά του όπως ο διάλογος επαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν». Ακολούθως, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, το επερχόμενο δημοψήφισμα και πώς επηρεάζει γενικότερα τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης». Επιπλέον, πρόσθεσε, «έγινε συζήτηση επί των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Νέες Τριμερείς
Στη συνέχεια, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, «συζητήθηκαν οι επερχόμενες τριμερείς ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, όπως και άλλα κράτη. Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα, εντός Μαΐου, αν θέλετε να είμαι πιο συγκεκριμένος, μια νέα τριμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ τέλος συζητήθηκε το θέμα της συνόδου των κρατών του Νότου. Όπως γνωρίζετε, η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, έχει καθοριστεί η ημερομηνία το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και έγινε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συνάντηση των κρατών του Νότου», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Δεν έχει χαθεί η ελπίδα»…
Εξάλλου, σε δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των «27», ανέφερε ότι «δεν θα έλεγα ότι έχει χαθεί η ελπίδα», προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας με αποφασιστικότητα, με ανοιχτούς του διαύλους επικοινωνίας. Είναι κατανοητό ότι, ενόψει του δημοψηφίσματος, δεν αναμένουμε κινήσεις επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Υποστηρίζουμε σθεναρά την άποψη για λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως αμέσως μετά το δημοψήφισμα θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας όχι μόνο για λύση στο πλαίσιο του Κυπριακού, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά.

Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης σε συνάντηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον Πρέσβη του Βελγίου στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα), Luc Liebaut. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Βέλγο Πρέσβη «για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην προσέρχεται στον διάλογο», αλλά και για τις προσπάθειες του κόμματος ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διαβεβαιώνοντας ότι «ως ΑΚΕΛ είμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».
Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η προσοχή όλων πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι, εφόσον επαναρχίσει ο διάλογος, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να συμβάλει, ώστε να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο «να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.

«Χρυσή ευκαιρία»
Από πλευράς του ο Luc Liebaut έκανε λόγο για «χρυσή ευκαιρία» στην επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. αναμένουν την επάνοδο των ηγετών στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες «παγωμένες» διενέξεις στην ιστορία της Ευρώπης, είπε ο Πρέσβης του Βελγίου, επισημαίνοντας την παρουσία δύο ηγετών της ίδιας γενιάς, με καταγωγή από την ίδια πόλη και με εμπειρίες από τη συνύπαρξη πριν από το 1974.
Σύμφωνα με τον κ. Liebaut, όχι μόνον το Βέλγιο, αλλά όλες οι χώρες της Ε.Ε. ελπίζουν ότι τις ημέρες ή εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα βρεθεί μια λύση που θα φέρει τους δύο ηγέτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διπλωματία τού «πήγαινε-έλα» θα αποδώσει καρπούς, ώστε οι ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις άφησαν. Είπε, τέλος, ότι πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη, στη διαδικασία συμβάλλει και το ΑΚΕΛ και γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό για τον ίδιο να συνομιλεί με το κόμμα όταν επισκέπτεται το νησί.

Συνεχίζεται η προσπάθεια επιστροφής στις συνομιλίες
Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών μετά τη φυγή Ακιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη σήμερα, αναφέρει πως γίνονται βήματα για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι εάν δεν επεκταθεί ή επεξηγήσει αυτά τα βήματα, πιθανότατα να είναι πιο επιτυχή. Όπως είπε, χρειάζονται δύο να χορέψουν τανγκό και χρειάζεται και θέληση για αμοιβαίο συμβιβασμό, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες θα χάσουν, εάν χρειαστεί πολύς χρόνος να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση.
«Δεν μπορώ να το διευθετήσω εγώ γι' αυτούς, δεν μπορώ να παρουσιάσω τη μαγική φόρμουλα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ. Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες, είπε ότι επικεντρώνεται στο πώς οι ηγέτες μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος μπορεί να ενεργήσει μέχρις ενός σημείου. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι κατά πόσον θα καταφέρουν να έχουν μια «δομημένη διαδικασία», αφού οι ηγέτες επιστρέψουν.
Εξέφρασε, ταυτόχρονα, κάποιαν ανησυχία γιατί «έχουμε μείνει στάσιμοι εδώ και λίγο καιρό» λόγω αυτού του θέματος και ο ένας περιμένει μια κίνηση από τον άλλον. Αυτή, υποστήριξε, «είναι μια κυπριακή κρίση, δημιουργήθηκε στην Κύπρο και μπορεί να επιλυθεί στην Κύπρο». Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι «η οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή, που έχει τη δική της σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σχέση, ωστόσο αυτό δεν είναι δικαιολογία να μη διεξάγονται συνομιλίες τώρα».

Θετική η δήλωση Γιούνκερ
Θετική χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις τέσσερεις ελευθερίες η ΕΔΕΚ, επισημαίνοντας ότι, στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης θα πρέπει να θωρακιστεί το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, αφού διά μέσου του η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παραχώρηση των 4 Βασικών Ελευθεριών δεν αφορά μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το σύνολο της Ε.Ε., που, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Κύπρος νομιμοποιείται να διεκδικήσει παρέκκλιση από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, για να προσθέσει:
«Πάρα την ουδέτερη στάση την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν τηρήσει έναντι του κυπριακού προβλήματος και της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, τόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν περιορίζεται μόνο στη ρητορική που αναπτύσσουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά εκδηλώνεται και στην πράξη.
«Με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας για έρευνες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, αποδεικνύεται πως η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν περιορίζεται μόνο στη ρητορική που αναπτύσσουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά επεκτείνεται και σε ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τόσο το κλίμα των διαπραγματεύσεων όσο και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Να καταδικαστούν οι δηλώσεις Γιλντιρίμ
Την ανάγκη καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στα κατεχόμενα, καθώς και των προκλητικών δηλώσεών του για την ΚΔ επισήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. H κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει σε όλα τα πολιτικά βήματα την προκλητική και παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Κύπρο, ανέφερε ο κ. Περδίκης, για να προσθέσει: «Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τους χαρακτηρισμούς και τις πολιτικές θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, θεωρούμε ότι είναι η Τουρκία που επιχειρεί με συστηματικές κινήσεις και σχεδιασμό την τουρκοποίηση και τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, μέσα από μια στρεβλή λύση του Κυπριακού και μέσα από μια διαστρεβλωμένη προσέγγιση».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.