6/3/17

Γράμμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου... εξήντα χρόνια από τη θυσία του

Γρηγόρη της Κύπρου,
Μετά από μια ωραία πορεία στα μεστά μαθητικά σου χρόνια, ευτύχησες να υπηρετήσεις τη μητέρα Πατρίδα ως έφεδρος Αξιωματικός. Στη συνέχεια επέστρεψες στην Κύπρο, εργάστηκες μέχρι το 1955 και ακολούθως μυήθηκες στην ΕΟΚΑ όπου προσέφερες τα μέγιστα, τα οποία δεν θα ήθελες να αναφερθούν λόγω της σεμνότητάς σου.
Όμως δεν μου είναι εύκολο να μην αναφερθώ στη μάχη που έδωσες αρχικά με τους συντρόφους σου και στη συνέχεια με τον Αυγουστή Ευσταθίου εναντίον των Άγγλων, μια μάχη επική, στην οποία εσύ έγινες ολοκαύτωμα, δοξάζεσαι και θα δοξάζεσαι εις τους αιώνας των αιώνων.
Εσύ Γρηγόρη και οι άλλοι συναγωνιστές σου Ήρωες της ΕΟΚΑ είστε πολύ τυχεροί. Τυχεροί για πολλούς λόγους, μερικοί των οποίων είναι οι ακόλουθοι.

1. Θυσιαστήκατε για τα ιδανικά της φυλής και της Πατρίδος.
2. Αγωνιστήκατε ανιδιοτελώς, δοξαστήκατε και καταξιωθήκατε στη συνείδηση των απανταχού Ελλήνων, χωρίς να δημιουργήσετε διχαστικές καταστάσεις.
3. Επιτύχατε τον στρατηγικό στόχο του Αρχηγού σας.
4. Δεν γεράσατε και ούτε ποτέ θα γεράσετε, μείνατε και θα είστε πάντα νέοι, φωτοδότες φάροι που οδηγούν στους εθνικούς μας πόθους.

Ξέρω, ίσως με πεις ρομαντικό και αιθεροβάμονα, αλλά θα σου απαντήσω ότι έτσι ήταν και οι αγωνιστές της γενιάς σου, μη σου πω ότι τότε, τηρουμένων των αναλογιών, η κατάσταση ήταν δυσκολότερη από σήμερα.

Τώρα θα σε στεναχωρήσω λίγο, αλλά από πολλά χρόνια είμαι αγανακτισμένος με πολλά και διάφορα που συμβαίνουν στο ετήσιο μνημόσυνό σου και όχι μόνο.

1. Αναλόγως της κυβέρνησης και της πορείας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είναι και το επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης και των κομμάτων. Θυμάμαι το 1998, είχα την τιμή να είμαι ο επικεφαλής της Διλοχίας αποδόσεως τιμών, γιατί προ ολίγων ημερών είχε επανεκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και οι νέοι υπουργοί καθώς και οι παλαιοί, που επαναδιορίστηκαν, ήλθαν όλοι στο μνημόσυνό σου, όχι για να επιδειχθούν, αλλά γιατί ο πατριωτισμός πουλούσε λόγω του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

2. Είχα την τιμή και το 1988 να είμαι επικεφαλής Λόχου αποδόσεως τιμών, η δε προσέλευση αξιωματούχων ήτο πενιχρά, αντιλαμβάνεσαι τον λόγο.

3. Κάποιος άλλος πολύ υψηλός αξιωματούχος, λίγα μόνο χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή, επειδή επικρατούσε ελαφρά χιονόπτωση, σταμάτησε τη λιμουζίνα του και είπε σε δημοσιογράφο που πήγαινε να καλύψει το μνημόσυνο, να πει στους οργανωτές ότι δεν θα πήγαινε λόγω... χιονόπτωσης.

4. Δεν θα αναφερθώ στους εγκωμιαστές και πολυγραφότατους θαυμαστές σου, που ενώ σε θαυμάζουν, σε τιμούν και σε έχουν για παράδειγμα, δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία (όχι για λόγους υγείας, ούτε ως προστάτες οικογενείας).

5. Αξέχαστος μού έμεινε ο βουλευτής εκπρόσωπος κόμματος που αποκαλούσε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ νυκτοβάτες, βαρελότους και τραμπούκους, ο οποίος ανερυθρίαστα ήλθε να καταθέσει στεφάνι στο κρησφύγετό σου, αλλά ένας συναγωνιστής σου το άρπαξε και το πέταξε μακριά.

6. Στα τελευταία χρόνια το μνημόσυνό σου δεν συμπεριλαμβάνεται στις «in» εκδηλώσεις για κάποιο κόμμα στο οποίο είχαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως φάρο και παράδειγμα, αλλά εκ του αποτελέσματος διεφάνη ότι τον είχαν προς άγραν ψήφων.

7. Στους επιμνημόσυνους λόγους που εκφωνούνταν μέχρι το 2002 υπήρχε παλμός, αγωνιστικότητα, ηθικό και διεκδικητικότητα, χρησιμοποιούνταν οι λέξεις αγώνας, ανεξαρτησία, ελευθερία κ.ά. Σήμερα το πνεύμα άλλαξε, Γρηγόρη. Ακούμε τις λέξεις επανένωση, συμβίωση, διζωνικότητα και άλλες ευήθεις εκφράσεις του συρμού. Με τους ρυθμούς που πάνε οι κυβερνώντες, το μνημόσυνό σου και των άλλων ηρώων θα γίνονται με συνοπτικές τυπικές διαδικασίες.

Παρά τα προαναφερθέντα, Γρηγόρη, μην ανησυχείς, υπάρχουν οι απλοί αγνοί άνθρωποι και πολλοί νέοι ιδεολόγοι, εμφορούμενοι από αγνά εθνικά ιδανικά και που είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα σου και θα κρατήσουν αναπεπταμένη τη σημαία του Έθνους, μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα που εσείς αρχίσατε.

ΥΓ: Διαβάζοντας το γράμμα στη φίλη μου Χάρη Σπανού, το χαρακτήρισε σκληρό αλλά αναγκαίο. Εγώ το θεωρώ ηπιότατο. Όπωσδήποτε στην απάντησή σου να μου γράψεις αν είναι ήπιο και θα ενεργήσω ανάλογα.

Άντης Λοΐζου
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.