2/3/17

Σε τροχιά εμφύλιας σύγκρουσης η ΠΓΔΜ. Ο αλβανικός «δάκτυλος» και η πρόκληση για την Αθήνα


Στα όρια της ανοικτής εμφύλιας σύγκρουσης βρίσκεται η ΠΓΔΜ, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της αντιπολίτευσης που είχε -με την βοήθεια του αλβανικού κόμματος- συγκεντρώσει τις αναγκαίες υπογραφές βουλευτών, αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την ενότητα της χώρας.
Ο κ. Ιβανόφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, και ενώ είχε ο ίδιος είχε θέσει ως προϋπόθεση για να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα το SDSM και τον πρόεδρο του Ζ. Ζαεφ, την συγκέντρωση 61 υπογραφών, χθες όταν ο κ. Ζαεφ προσκόμισε τον κατάλογο των υπογραφών (μεταξύ αυτών και των βουλευτών του αλβανικού DUI), του αρνήθηκε την εντολή.
Ο Ζαεφ έκανε λόγο για «πραξικοπηματική απόφαση» και κάλεσε τον Ιβανόφ να αναθεωρήσει την απόφασή του, κατηγορώντας τον ότι «στρέφεται εναντίον του κράτους, οξύνοντας την κρίση, αγνοώντας τις υπογραφές των βουλευτών, με μοναδικό σκοπό να υπερασπιστεί τον Γκρουέφσκι και το κόμμα του».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι πολιτικές δυνάμεις των οποίων ηγείται «δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με το κράτος...»

Για τη συνέχεια liberal




3 σχόλια:

  1. Εδώ χρειάζονται πολιτικοί με όραμα και εθνική συνείδηση.
    Είναι φανερό ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ.
    Η Βοσνία, αργά ή γρήγορα θα διασπαστεί σε 3 μέρη.
    Το Κοσσυφοπέδιο θα διασπαστεί σε βόρειο που θα προσαρτηθεί στην Σερβία και σε νότιο που θα γίνει αμιγώς Αλβανικό.
    Τα Σκόπια ίσως να πάνε ακόμα και σε τριχοτόμηση ή ακόμα και να μοιραστούν στα 4, εάν πχ υπάρξει δημοψήφισμα ανά περιφέρεια για το που θέλει να βρεθεί η κάθε μία.

    Πράγματι από όλα αυτά μπορεί να ξεπεταχτεί μία μεγάλη Αλβανία.
    Μεγάλη βέβαια σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
    Πραγματικά μεγάλη, δεν μπορώ να την φανταστώ, όταν το 50% των πολιτών απλώς θέλει να φύγει από την χώρα και όταν δεν υπάρχει μία ενιαία θρησκεία που να μπορέσει να ενώσει πραγματικά τους πολίτες της χώρας.
    Οι Αλβανοί δεν έχουν εθνική συνείδηση.
    Είναι διχασμένοι και συγκρούονται με τον ίδιο τους τον εαυτό.
    Έχουν ως ήρωα τον Σκεντέρμπεη αλλή την ίδια ώρα κωλοτρίβονται στους Τούρκους.
    Μισούν τους Ιταλούς, αλλά κάνουν αμάν για να γίνουν Ιταλοί.
    Χώρια το ότι έχουν ακόμα την νοοτροπία της φυλής (Γκέκας και Τόσκας)
    Μην θεωρείτε λοιπόν δεδομένο ότι πραγματικά θα θελήσουν να ενωθούν όλοι γύρω από μία χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όταν καταλάβουν οι γείτονες ,ότι με τη καλή συνεργασία μεταξύ μας μόνο κέρδος θα έχουν,μόνο τότε θα έχουν προοπτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμᾶμαμαι ὅταν ἀπαγορεύθηκε τό 1991 στήν Ἑλλάδα νά προλάβη, μέ διπλωματική προσπάθεια, τήν διάλυση τῆς Γιουγκοσλαβίας. Μήπως χρειάζεται καί τώρα μία διπλωματική προσπάθεια, ἔστω μέσῳ καί του ΟΗΕ, ὄχι γιά νά μήν διαλυθῆ τό κράτος τῶν Σκοπίων, ἀὐτό εἶναι σχεδόν βέβαιο, ἀλλά γιά νά διαλυθῆ χωρίς αἱματοχυσίες, ὁμοσπονδοποιούμενο προσωρινῶς, μέ καντόνια τοπτικῆς αὐτοδιοικήσεως, ἀλλά μέ διεθνῆ καί ἐξ ἀρχῆς τόν προσδιορισμό τῶν ὁρίων τους, τά ὁποῖα νά ἀποφασίσουν, ἄν θά μείνουν ἐνωμένα ἤ ποῦ θά πᾶνε, μέ δημοψηφίσματα τήν ἴδια ἡμέρα, μετά ἀπό τουλάχιστον δέκα χρόνια.
    - Ὅποιος δείξει ὅτι βιάζεται, ὄχι μόνο θά εἶναι ἀποδεδειγμένα ὁ ταραχοποιός τῆς διεθνοῦς εἰρήνης στήν περιοχή μας, ἀλλά θά καταστῆ γρήγορα φανερό, ὅτι δέν ὑπάρχει κανείς ἄλλος σκοπός στόν σχεδιασμό πού τοῦ ἀνεθεσαν νά ἐκτελέσῃ, παρά μόνον ἡ γενική ἀνάφλεξη. - Θά παίξει σέ ρωσική ρουλέτα, τουλάχιστον τά Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.